Katse tiukasti turvallisuuteen heti koulunpenkiltä

Turvallisuusviikolla ammattioppilaitosten opiskelijat ovat täyttäneet Rudus-turvapuiston kevään turvallisuusviikolla jo yli kymmenen vuoden aikana, niin myös tänä vuonna. Turvapuisto ja sen oppilaitospäivät ovat hyvä esimerkki siitä, miten rakennusalalla turvallisuutta viedään eteenpäin yhdessä. Tänä vuonna turvallisuusviikkoa vietetään 12. – 16. toukokuuta.

Antonina Prudnikova on Helsingin maalariammattikoulun sisustusalan tuore opiskelija.

Busseja täynnä ammattioppilaitosten opiskelijoita saapuu Rudus-turvapuiston eteen tasaista tahtia. RT:n jäsenyritykset ja yhteistyökumppanit ovat rakentaneet turvapuiston koulutusradalle omia rastejaan ja hoitavat myös rastien opastukset.

Rasteja kiertämällä  opiskelija saa tietoa rakentamisen turvallisuuden tärkeistä aiheista. Kevään turvallisuusviikon ammattioppilaitosten opiskelijapäivänä kiertoon mukaan oli valittu kahdeksan puiston turvallisuusrastia. Ryhmät käyvät kaikki rastit läpi, aikaa siihen kuluu pari tuntia.

Tänä keväänä yli 500 opiskelijaa vieraili puistossa kahtena eri päivänä. Ainakin tuoreelle sisustusalan opiskelijalle päivä oli ollut hyödyllinen.

”Aloitin opiskelut Helsingin maalariammattikoulussa vasta pari viikkoa sitten, joten kaikki täällä oli uutta minulle. Se, että oma työympäristö on myös turvallinen, on minulle todella tärkeä juttu, että pystyy pitään huolta itsestään mutta myös työkavereistaan. Kaikki rastit olivat minun mielestäni tärkeitä ja mielenkiintoisia, tämä oli hyvä alku opinnoille”, kertoi turvallisuuskierroksen juuri päättänyt Antonina Prudnikova.

Alla yritysten edustajat kertovat, mitä aiheita rastilla käsiteltiin, ja mitä turvallisuusrastilla vierailusta ainakin toivottiin jäävän opiskelijan mieleen.

Skanska

”Runkotyövaiheen turvallisesta työskentelystä, siitä meidän rastillamme lyhykäisesti on kyse. Silloin puhutaan turvallisista kaiteista, putoamissuojauksesta, valjaista, telineistä ja kulkutorneista. Runkotyövaihe on yksi vaarallisimpia rakentamisen eri työvaiheista, sen yhteydessä joudutaan työskentelemään valjaiden ja ankkureiden varassa. Aiheesta on tärkeä kertoa opiskelijoille, koska runkotöissä työskennellään yleensä korkealla, ja riski putoamiseen ja vakaviin tapaturmiin on suuri. Pahimmassa tapauksessa seurauksena voi olla työntekijän menehtyminen. Rastilta opiskelijan mieleen toivotaan ainakin jäävän putoamissuojauksen tärkeys. Ja jos kaiteiden tai holviaukon suojauksessa on puutteita, pitää asia hoitaa aina välittömästi kuntoon.” Näin kertoivat tänä vuonna Skanskan rastilla Pasi Karvola, Mia Nieminen ja Jari Renlund.

Hartela

”Meidän rastilla esitellään rakennustyömaan työturvallisuusjohtamista, etenkin lähijohtamista, missä johdon toiminnan oma esimerkki korostuu. Kerrotaan ihan niistä konkreettisista asioista, miten pitää toimia ja etenkin opiskelijoille siitä, mitä se työmaatason puuttuminen on ja mikä olisi oikea tapa toimia. Turvallisuusjohtaminen lähtee aina ylimmästä johdosta ja yrityksen turvallisuuskulttuurista,  mutta valuu sieltä hyvässä mielessä alaspäin työpaikoille. Jo opiskeluvaiheessa henkilön on tämä hyvä mieltää, se on asian ydin, ilman johdon mukanaoloa ja systemaattista johtamista turvallisuus ei yksinkertaisesti voi kehittyä yrityksessä. Opiskelijalle toivotaan rastilla vierailun jälkeen jääneen mieleen ainakin sen, miten ja miksi vääriin toimintatapoihin puututaan, sekä mitä toisten työtekijöiden kunnioittaminen ja välittäminen tarkoittavat”, kertoivat Hartelan rastilla Petri Kääriäinen, Sirpa Ek ja Janne Rehn.

GRK

”Sillan muotti- ja telineturvallisuus on rastin aiheena. Turvalliset muotit ja telineet ovat turvallisuuden ydintä, niistä on hyvä kertoa alan tuleville ammattilaisille jo opintovaiheessa. Asioita voi tehdä monella tavalla, ja siksi pitää tietää mikä on se oikea toteutustapa, mutta yhtä tärkeää on tunnistaa  jos asiat on tehty väärin. Siksi meillä on tässä kaksi kylttiä, väärin ja oikein tekemiselle. Työmaajärjestys, aukot, suojakaiteet ovat tyypillisiä kohteita meillä. Opiskelijalle on hyvä jäädä tältä rastilta poistuessaan mieleen ainakin, että ei vain se, mitä rakennetaan, vaan myös välineet, kuten muotit ja telineet, pitää olla kaikki kunnossa”, kertoi Mikko Vihermäki  GRK:n rastilla.

PEAB

”Riskienhallinta rakennustyömailla, miten työmaita johdetaan niin että riskit saadaan minimiin, siinä tämän rastin ydinviesti. Nuorten opiskelijoiden on hyvä mieltää,  että heistä huolehditaan työmailla kun he sinne saapuvat, että heistä oikeasti välitetään. Ja että jos ei siltä jostain syystä itsestä tunnu, kannattaa asia ottaa esille oman esihenkilön kanssa. Näytämme rastilla opiskelijoille videopätkän siitä, millaiset olosuhteet työmailla on, miten riskien poistaminen tapahtuu työmailla. Toivottavasti tämän videopätkän viesti jää ainakin tältä rastilta opiskelijan mieleen”, kertoi PEAB:in Toomas Huttorin.

Consti

”Putoamissuojauksista, etenkin holveissa, ja kerrotaan parista todellisuuden tapaturmasta vähän kuin varoittavana esimerkkinä. Lisäksi on viemäreiden sukituksen vaaroista, kemikaaliturvallisuudesta ja suojainten käytöstä, esimerkiksi epoksi aiheuttaa paljon ammattitauteja. Painotamme sitä, että itse pitää olla hereillä ja tiedostaa näitä asioita, että turvallisuudessa ei kannata oikaista. Keskikerroksessa meillä on telineet ja työergonomia. Opiskelijoille on tärkeä kertoa etenkin siitä, että kannattaa aina miettiä kaksi kertaa eli suunnitella ja punnita ennen työvaiheen aloitusta, etenkin sitä,  jos on joku nopeampi ratkaisu mielessä. Vai kysyykö enemmin työnjohtajalta. Ja että työntekijällä on oikeus kieltäytyä työstä, mikä saattaa sisältää riskejä. Mieleen toivotaan jäävän ainakin tuo, että työtehtävissä oikaisu voi olla usein se huonoin ratkaisu, etenkin omalle terveydelle.” Näin kertoivat Venla Vehmaa ja Juhana Leinonen Constin rastilla.

Aluehallintovirasto

”Mitä työsuojelutarkastajan toimenkuvaan sisältyy, mitä työsuojeluvalvonta rakentamissa pitää sisällään, ja mitä lupia rakentamiseen liittyy, siinä tämä rastin sisältö opiskelijoille lyhyesti. Opiskelijan on hyvä tuntea viranomainen, joka valvoo rakentamista, ja ymmärtää mikä rooli sillä on rakentamisen kokonaiskuvassa. Jos opiskelija tarvitsee tietoa, kerrotaan mistä sitä saa ja miten. Toivotaan että  vierailusta jää ainakin se opiskelijan mieleen, että apua ja tietoa kannattaa kysyä matalalla kynnyksellä”, kertoivat Manu Kivisaari ja Kari Härkönen AVI:n rastilla.

SRV

”Nostotyön turvallisuus kokonaisuutena on iso paketti, täällä se tiivistetään opiskelijaa varten kymmeneen minuuttiin. Nostotöissä jos jotain tapahtuu, niin vahingot voivat olla todella kohtalokkaita. Nostotyö on riskialtis työvaihe, ja SRV on luonut omat turvallisuuskäytännöt ja räätälöidyt koulutukset tapaturmien ehkäisemiseksi. Toivotaan, että täältä jää mieleen ainakin se, että työmaalla liikuttaessa henkilö muistaa katsoa myös ylöspäin, eikä koskaan kulje noston alta”, kertoivat Tommi Pöysti, Reija Liuhanen ja Sami Tenhonen SRV:n turvallisuusrastilla.

Fira

”Rakennustyömaalla käytettävät henkilösuojaimet, siinä meidän rastin anti. Suojaimiin sisältyy paljon harhaluuloja, esimerkiksi täällä kiertäneistä opiskelijoista eräät luulivat, että heillä on viiltosuojakäsineet käsissä, vaikka näin ei ollut. Käsineasiat ovat tärkeämpiä kuin usein ajatellaan, sillä sormiin ja käsien alueelle kohdistuu paljon tapaturmia rakentamisessa. Siksi pitää tietää, miten voi varmistaa, että sormia suojaa viiltosuojakäsine, joka myös on kyseiseen työtehtävään se oikea”, kertoi Firan rastilla Teemu Latva.

Ruduksen Lasse Heikkinen on toivottanut vuosien varrella tuhansia opiskelijoita tervetulleiksi turvapuistoon.

Rakennusteollisuus RT on tuottanut Työturvallisuus rakennusalalla -opetusmateriaalipaketin opettajien käyttöön.

Tutustu aineistoon ja lataa se maksutta käyttöösi täältä

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä
Rakennusteollisuus RT
Yksityisyyden yleiskatsaus

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida asetuksiasi alla.