Onnistuneet omistajanvaihdokset ovat infrasektorin kohtalonkysymys

Infra-alalla käytännön tekeminen on tuhansien eri puolilla maata toimivien pk-yritysten varassa. Kun yrittäjät alueilla ikääntyvät, alan jatkuvuus on onnistuneista omistajanvaihdoksista kiinni.

Maanrakennusliike Vähätalo Oy:n vanha isäntä Tomi ja jatkaja Tatu Vähätalolla on hymy herkässä, kun sukupolvenvaihdos on maalissa.

Teksti: Saija Syväoja | Kuvat: Maanrakennusliike Vähätalo Oy, Suomen Yrittäjät

Kun yrityksessä omistajanvaihdos ajankohtaistuu, pelissä on paljon: yrityksen ja isossa kuvassa koko alan jatkuvuus ja kasvu, työpaikkojen säilyminen ja uusien luominen sekä alueellinen elinvoima. Perhesuhteetkin voivat olla koetuksella. Yrittäjän tärkeässä etapissa pitää olla apua helposti tarjolla.

Valtakunnallinen Omistajanvaihdosfoorumi, ov-foorumi, on perustettu helpottamaan ja vauhdittamaan yrityskauppoja ja perheyritysten sukupolvenvaihdoksia Suomessa. Foorumi on 27 organisaation yhteistyöverkosto, jossa myös INFRA ry on mukana.

Omistajanvaihdosfoorumia koordinoi Suomen Yrittäjät

”Ostajaa etsiessä kannattaa katsoa ulkopuolisen ostajapotentiaalin lisäksi oman alan sidosryhmiä, omia asiakkaita, työntekijöitä sekä muita alan toimijoita”, Yrittäjien omistajanvaihdostoiminnan päällikkö Anneli Komi neuvoo.

Omistajanvaihdos tuottaa tutkitustikin kasvua yritykseen. Uusi omistaja tuo mukanaan usein uusia ideoita ja investointeja sekä kehittää yrityksen liiketoimintaa.

”Tutkimusten mukaan noin puolet omistajanvaihdoksia tehneistä yrittäjistä raportoi vähintään 10 prosentin toteutuneesta liikevaihdon vuosikasvusta. Muista yrittäjistä kasvusta kertoi vain noin kolmasosa.”

Seinäjoen ammattikorkeakoulu toteutti tänä syksynä Omistajanvaihdosbarometrin, jolla selvitettiin 60 vuotta täyttäneiden yrittäjien arvioita yrityksensä tulevaisuudesta nykyisen pääomistajan lopettaessa.

Selvityksen mukaan yrittäjistä 47 prosenttia arvioi myyvänsä yrityksensä ulkopuoliselle ja 24 prosenttia tähtää sukupolvenvaihdokseen, eli aikoo siirtää yrityksen perheen sisällä. 20 prosenttia vastaajista uskoi yritystoiminnan päättyvän kokonaan.

”Pk-sektorin yritysten jatkuvuusnäkymät ovat piristyneet verrattuna vuoden 2021 tilanteeseen ja yrittäjät uskovat aiempaa vahvemmin yrityskaupan tai sukupolvenvaihdoksen toteutumiseen.”

Vähätalojen yritys siirtyi sulavasti polvesta toiseen

Lietolaisessa 12–14 työntekijää työllistävässä Maanrakennusliike Vähätalo Oy:ssä sukupolvenvaihdoksen pohdinta alkoi syksyllä 2019.

”Kävimme erilaisissa tilaisuuksissa kuuntelemassa vaihtoehdoista sekä toteutuneista tapauksista”, yrityksen vanha isäntä, Tomi Vähätalo, kertoo.

”Kävimme myös konsultin puheilla, ja lopullinen päätös aloituksesta tehtiin samana syksynä”, jatkaja Tatu Vähätalo lisää.

”Konsulttitoimiston avulla löytyi kolme erilaista vaihtoehtoa, kuinka toteuttaa sukupolvenvaihdos. Vaihtoehdoista valitsimme meille sopivimman. Käytännön työn teki konsulttitoimisto.”

Omistajanvaihdos saatiin valmiiksi syksyllä 2024, jolloin yrityksen koko omistus siirtyi Tatulle.

”Suunnittelu kannattaa aloittaa riittävän ajoissa ja ammattilaisen apu on ehdottoman tärkeää, että kaikki menee suunnitellusti ja oikein”, painottavat Tatu ja Tomi.

Anneli Komin vinkit onnistuneeseen omistajanvaihdokseen

  1. Lähde liikkeelle tarpeeksi ajoissa. Prosessi voi olla pitkä ja vaativa hoitaa liiketoiminnan ohella. Siihen on hyvä varata useita vuosia.
  2. Käytä asiantuntijaa apuna. Oikeanlaista apua käyttämällä pääset joustavasti hyvään lopputulokseen.
  3. Kerro myyntiaikeista julkisesti. Ostajan löytäminen on helpompaa, kun yritys on esimerkiksi julkisilla kauppa-alustoilla.

Ov-foorumin verkostot, neuvonta ja koulutukset ovat INFRAn jäsenten käytettävissä. Kun omistajanvaihdos on ajankohtainen, Oma INFRA auttaa.

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä