Uusi rakentamislaki on tulossa voimaan 1.1.2025, ja sitä viilataan vielä parhaillaan eduskunnassa. Lain lopullinen sisältö varmistuu ensi viikon aikana. Eduskuntakäsittelyssä on muun muassa selvennetty kelpoisuusvaatimuksia.
Rakennusliikkeiden kannalta on ollut näin viime hetkille saakka epäselvää, kuinka suunnittelijoiden ja työnjohtajien pätevyys osoitetaan ensi vuonna. Nyt tilanne on selkiytynyt ja ensi vuoden alusta vastaavien työnjohtajien ja suunnittelijoiden pätevyyden osoittamistavat ovat seuraavat:
- Ennen vuotta 2025 myönnetty voimassa oleva FISE-pätevyys tai
- Valtuutetun toimielimen antamalla todistuksella 1.1.2025 alkaen tai
- Osoitus edellisen viiden vuoden aikana toimimisesta vastaavana suunnittelijana tai työnjohtajana jossain Suomen kunnassa vastaavaan vaativuusluokan ja käyttötarkoitusluokan hankkeissa (tämä siirtymäsäännös on voimassa kaksi vuotta).
Lisäksi poikkeuksellisen vaativaan suunnittelutehtävän kelpoisuusvaatimukset täyttävänä pidetään teknillisessä oppilaitoksessa ennen 1.1.1998 rakennusmestarin tutkinnon suorittanutta, jolla on vähintään neljän vuoden kokemus vastaavien kohteiden työnjohtotehtävästä. Sama koskee rakennusarkkitehtejä, jotka ovat valmistuneet ennen 1.1.1997. Tämäkin siirtymäsäännös on voimassa kaksi vuotta. Jos on sinä aikana hakenut ja saanut valtuutetun toimielimen pätevyyden, on kelpoisuus voimassa seitsemän vuotta.
Ympäristöministeriö on jo hyväksynyt SETI:n ja Inspectan valtuutetuksi toimielimeksi antamaan pätevyystodistuksia 1.1.2025 alkaen.
Rakennusteollisuus RT tiedottaa tarkemmin rakentamislain lopullisesta sisällöstä lain tultua hyväksytyksi.
Lisätietoja:
Jani Kemppainen
asiantuntija, rakentamisen kehittäminen
Anu Kärkkäinen
elinkeinoasioiden johtaja