Karkauspäivänä Maria01:n start-up kampuksella oli syytä juhlaan, kun rakennetun ympäristön ikioma digitalisaation vauhdittaja KIRAHub täytti viisi vuotta. KIRAHub on yleishyödyllinen kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatioekosysteemi, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta rakennetun ympäristön kestävän digitalisaation edelläkävijä.
KIRAHubin tarina alkoi jo vuonna 2016, kun pääministeri Sipilän hallitus päätti kiinteistö- ja rakentamisalan aloitteesta käynnistää KIRA-digi-kärkihankkeen. Hankkeen digipäälliköksi valittiin Teemu Lehtinen. Kun KIRA-digi hanke päättyi vuonna 2018, alalla oli vahva konsensus saada kärkihankkeelle jatkoa. KIRA-alan 13 järjestöä ryhtyi sanoista tekoihin ja perustivat sekä siemenrahoittivat oman digitalisaation vauhdittajaorganisaation, joka sai nimekseen KIRAHub.
Yhdistys rekisteröitiin heinäkuussa 2018, toiminta alkoi tammikuussa 2019 ja Teemu jatkoi toimitusjohtajana. Samalla Vappu Id aloitti ensimmäisenä varsinaisen työntekijänä ja Hubin kotipesä Urban3, löytyi itseoikeutetusti Maria 01 startup -kampukselta. Erityiskiitokset ympäristöministeriölle, joka toiminnan alkuvaiheessa rahoitti useita KIRAHubin hankkeita antaen näin vauhtia toiminnan käynnistämiselle.
Ensimmäisenä hallituksen puheenjohtajana aloitti RAKLIn Jyrki Laurikainen, joka oli ollut jo KIRA-Digin strategisen johtoryhmän puheenjohtaja. Jyrkin johdolla määriteltiin KIRAHubille arvot, visio, missio ja strategiset tavoitteet. Samalla luotiin perusta vuosittaiselle omalle WDBE-tapahtumalle (World of Digital Built Environment), jonne haluttiin saada maailman parhaimmat ja kyvykkäimmät asiantuntijat kertomaan rakennetun ympäristön digitalisaation uusimmista tutkimuksista, trendeistä, kehityksestä ja innovaatioista. Tapahtuma järjestetään jo seitsemännen kerran 3.–4.10.2024 Helsingissä sekä Tallinnassa.
KIRAHubin perustoiminta perustuu hyvin vahvasti ekosysteemiin, joka on syntynyt sekä fyysisesti Helsingin Lapinlahdenkadulla sijaitsevaan Urban3-tilaan että viikoittaisiin tapahtumiin ja infotilaisuuksiin. Päivittäin tilassa työskentelee noin 30 rakennetun ympäristön moniosaajaa ja yrittäjää. Erilaisia tapahtumia Urban3-tilassa pidetään huikea määrä, vuonna 2023 peräti 304.
KIRAHubilla on myös ollut monia hankkeita ja kampanjoita: yksi alkuaikojen ponnistuksista oli ”Kynät pois”-kampanja, jonka tarkoitus oli vauhdittaa sähköistä allekirjoitusta. Toinen merkittävä yhteiskunnallinen ponnistus oli maailman ensimmäinen rakennetun ympäristön tekoälykurssi, joka on kaikkien käytävissä ilmaiseksi.
Vaikka KIRAHubin toiminta on aina ollut kansainvälistä, virallinen kansainvälistymisen askel otettiin alkuvuonna 2023, kun seitsemän eurooppalaista rakennetun ympäristön Hubia perusti Urban Hub Europe -yhteisön, joka avaa jokaiselle KIRAHubilaiselle ovet muiden Hubien tiloihin ja toimintaan. KIRAHubin on selkeästi huomattu myös Suomen rajojen ulkopuolella, sillä kansainvälisiä vierailijoita ja delegaatioita käy kuukausittain tutustumassa toimintaan sekä tiloihin. Myös muista maista on haluttu benchmarkata toimintaa oman vastaavan toiminnan aloittamiseksi. Olisiko tässä Suomelle uusi vientituote?
Vuonna 2023 hallituksen puheenjohtajan paikka vaihtui, kun astuin Jyrkin saappaisiin. Vastuullani oli uudistaa KIRAHubin strategiaa, jonka pääpaino haluttiin pitää ihmisissä, yhteistyössä ja siilojen purkamisessa. Vuoden 2023 lopulla esiteltiin uudet strategiset tavoitteet
- edistämme yhteistyöjäsentemme kanssa yhdessä valittuja kehitysteemoja
- yhdistämme oikeat tekijät toisiinsa ja
- mahdollistamme uusien ratkaisujen käyttöönottoa ja datan virtausta.
Konkreettisena toimenpiteenä strategian edistämiseksi esiteltiin myös yhteistyöjäsenyysmalli, jonka avulla yritykset, yhteisöt, kunnat, kaupungit tai yksittäiset start-upit voivat liittyä KIRAHubin yhteisöön. Yhteistyöjäsenyysmalli on ollut suuri menestys: tähän päivään mennessä jo 49 organisaatiota on liittynyt yhteiseen ekosysteemiin.
Vaikka viisi vuotta on pitkä aika, on se samalla uuden luomiselle lyhyt aika. KIRAHub on selkeästi löytänyt ja ottanut paikkansa rakennetun ympäristön digitalisaation edelläkävijänä. KIRAHubin toiminta tarvitsee kuitenkin uusia innostuneita ihmisiä, kumppaneita ja jäseniä, jotta voimme entisestään parantaa vaikuttavuuttamme kiinteistö- ja rakennusalalla. Kiinteistö- ja rakennusala tarvitsee edelleen tahoa, joka haastaa meitä rakentavasti ja pyrkii kohtauttamaan oikeita tahoja keskenään. Tämän vuoksi KIRAHub on perustettu ja tätä varten se tulee jatkamaan toimintaansa myös seuraavat vuodet.
Voit lukea lisää KIRAHubista, yhteistyöjäsenyydestä ja WDBE2024-tapahtumasta.
Voit olla myös minuun yhteydessä aiheen tiimoilta.
Antti Aaltonen
Johtaja, rakentamisen kehittäminen
antti.aaltonen@rt.fi +358 40 514 3626Rakennusteollisuus RT
Kirjoita kommentti