Perinteisen riskien ja tapaturmien torjunnan rinnalle rakennusala tarvitsee hyvän sekoituksen erilaisia toimia, jotta turvallinen ja välittävä toimintakulttuuri saadaan koko alan käytännöksi.

Viisaat kypärät yhteen -turvallisuusviikko on koko rakennusalan vuosittainen yhteinen tempaus turvallisuuden eteen. Eri puolilla maata järjestetään 12–16. toukokuuta sekä yritysten omia turvallisuustäyteisiä tapahtumia että yhteisiä tilaisuuksia. Tänä vuonna niissä korostuu turvallisuus osana vastuullista yrityskulttuuria.
”Teemme jatkuvaa ja pitkäjänteistä työtä rakennusalan työturvallisuuden kehittämiseksi. Tänä vuonna RT:n hallitus on nostanut työturvallisuustietoisuuden lisäämisen yhdeksi kärkitavoitteistamme”, kertoo Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell.
Randellin mukaan työhyvinvointi ja työn terveysvaikutukset pitää huomioida osana rakennusalan turvallisuustyötä.
”Henkilöstön jaksaminen ja työn psykologinen turvallisuus kuuluvat aina vastuulliseen yrityskulttuuriin. Meidän on tärkeää kiinnittää huomiota fyysiseen ja psyykkiseen kuormitukseen sekä puuttua ennakoivasti kaikenlaiseen häirintään ja syrjintään”, hän kuvaa.
Vanha kummitus kuriin
Rakennusteollisuus RT:ssä toimivan turvallisuusryhmän puheenjohtaja, Skanskan HSE-johtaja Antti Leino nostaa turvallisuusviikolla pöydälle rakennusalan tapaturmissa pitkään kummitelleen tekijän, työmaalla liikkumisen. Alan yleisimmät loukkaantumistavat ovat jo vuosia olleet kaatumisia, putoamisia ja itsensä kolhimisia.
”Ihminen on epävakaa liikkuja. Kävelemme kahdella jalalla, horjahdamme helposti ja havainnoiva katseemme ja painopisteemme on korkealla. Säästämme vaistomaisesti energiaa, otamme sumeilematta oikotien ja nostamme kävellessä jalkojamme vain puolen senttimetrin korkeudelle. Myös keskittymiskykymme harhaantuu helposti”, Antti Leino toteaa.
Hän peräänkuuluttaa työmaille erillisiä, rajattuja jalankulkuteitä turvallisuutta parantamaan. Väliä on myös sillä, millaiset jalkineet on jalassa ja mikä on työntekijän oma vireystila.
”Aluesuunnittelulla erotellaan ihmiset ajoneuvoliikenteestä, logistiikkaratkaisuilla vähennetään ylimääräisen materiaalin sijoittamista työmaalle, töiden suunnittelulla ja perehdytyksellä edesautetaan järjestystä ja jätehuoltokäytännöillä ja tarkastuskierroksilla ylläpidetään kulkuteiden siisteyttä ja huoltoa”, Skanskan Antti Leino summaa.
Katse eteenpäin
RT:n turvallisuuden asiantuntija Henri Litmanen toivoo, että katse työturvallisuuden ja -hyvinvoinnin kehittämisessä käännettäisiin enemmän kohti tulevaa. Sitä raamittaa Litmasen neljä steppiä.
”Ensin pitää kannustaa ja lisätä tietoisuutta hyvän turvallisuuden merkityksestä yrityksissä. Se motivoi ja aktivoi työntekijöitä toimimaan itse, samalla asenteet turvallisuutta kohtaan paranevat. Seuraavaksi pitää olla kykyä ja välineet, millä uudistuksia viedään eteenpäin. Kaikki tämä johtaa lopulta turvalliseen ja välittävään toimintakulttuuriin, jossa hyvät toimintatavat ovat osa jokapäiväistä toimintaa”, Henri Litmanen luettelee.
Työtapaturmien ja -kuolemien historia- ja tilastotieto ja onnettomuustutkinta ovat Litmasen mukaan hyvä apuväline turvallisuustyön tekijöille, mutta pelkästään niitä ei pidä jäädä tuijottamaan.
”Tapaturmat eivät esimerkiksi ole suurin syy sille, miksi jonkun henkilön työura jää kesken tai vaihtuu uuteen. Terveysperusteiset syyt ovat siinä paljon suurempi tekijä. Silloin puhutaan jo yrityksen koko toimintakulttuuriin liittyvistä tekijöistä laajemmin, eikä vain yksittäisitä syistä”, Henri Litmanen toteaa.
Hänen mukaansa myös onnistumisia ja positiivisia asioita pitää tuoda enemmän esiin.
”Muistutetaan siitä, että meillä on jo kokonaan tapaturmattomia työmaita. Ja toisaalta siitä, että vaikka työmaalla sattuu tapaturma, se ei tarkoita, että siellä olisi kaikki asiat tehty väärin”, RT:n Henri Litmanen toteaa.
Rakennusalan kaikilla toimialoilla tapaturmia on saatu painettua pitkällä aikavälillä tasaisesti alaspäin. Jäsenyritykset ovat puolittaneet tapaturmansa runsaan kymmenen viime vuoden aikana. Etenkin alalla sattuneet vakavat työtapaturmat on saatu vähenemään. Hyvästä kehityksestä huolimatta rakennusalalla on vielä matkaa nollaan tapaturmaan.
Rakennusalan Viisaat kypärät yhteen -työturvallisuusviikon järjestää Rakennusteollisuus RT yhdessä jäsenyritystensä sekä yhteistyökumppaneidensa kanssa.
Lisätietoja

Henri Litmanen
Asiantuntija, työturvallisuus
henri.litmanen@rt.fi +358 50 576 5988Talonrakennusteollisuus ry, Uusimaa