Lapti ja SSP Group talonrakennusalan Itä-Suomen työturvallisuuskisan voittajiksi

Talonrakennusalan työturvallisuuskilpailu Talonrakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen alueen eli Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon jäsenyrityksille nosti kärkeen aiemminkin menestyneitä yrityksiä, mutta myös uusia tulokkaita.

Konsernisarjan voitti Rakennusliike Lapti Oy katkaisten NCC Suomi Oy:n voittoputken. Toiseksi tuli Lujatalo Oy.

Lapti Oy:n (vasemmalta) tuotantojohtaja Mikko Koponen, työturvallisuusjohtaja Jukka Koponen, työpäällikkö Juha Puoskari, työsuojelujohtaja Jari Ollikainen ja tekninen johtaja Jussi Heikkilä sekä oikealla työsuojeluvaltuutettu Arto Ilmonen Lujatalo Oy:stä.

Pienten ja keskisuurten yritysten ykköseksi ylsi viime vuoden tapaan savonlinnalainen SSP Group Oy ennen Rakennustoimisto K. Tervo Oy:tä.

Pk-yrityssarjan kärkikaksikko: (vasemmalta) SSP Groupin työsuojeluvaltuutettu Janne Kaasalainen, työmaapäällikkö Rauno Suomalainen, työmaapäällikkö Hannu Helander ja toimitusjohtaja Mika Kaskinen sekä  vastaava työnjohtaja Jani Mustonen Rakennustoimisto K. Tervo Oy:stä.

Eniten työturvallisuustasoaan paransi Heinäveden Rakennus ja Saneeraus Oy.

Eniten työturvallisuustasoaan 2024 parantaneen Heinäveden Rakennus ja Saneeraus Oy:n voittopalkinnon vastaanottivat (vasemmalta) työsuojeluvaltuutettu Janne Markkanen, vastaava työnjohtaja Aleksi Mikkonen, hallituksen puheenjohtaja Esa Nissinen ja kirvesmies Jani Pakarinen.

Parhaita aliurakoitsijoita olivat etenkin pölynhallinnassa kunnostautuneet Kaukomaalaus Oy ja Rakennusliike Konttinen Oy.

Parhaan aliurakoitsijan palkinnon vastaanottivat (vasemmalta) Kaukomaalaus Oy:stä Itä-Suomen alueen työnjohtaja Rauno Saastamoinen ja toimitusjohtaja Jari Mikkonen sekä pölynhallinnan asiantuntija Matti Harle ja työmaapäällikkö Mikko Pantsu Rakennusliike Konttinen Oy:stä.

Erityisen positiivista on Itä-Suomen Aluehallintovirasto AVIn tarkastaja Arto Liukkosen mukaan se, että jälkipään yritysten TR-mittaustulos koheni. Nyt reilut 80 prosenttia mitatuista työmaista ylsi yli 90 prosentin TR-tulokseen. Varsinkin pk-yrityksissä ilmeni kohenemista. Paras työmaa oli 99,02 prosentilla pk-yritysten sarjan sisävalmistustyömaiden voittaja, Rakennustoimisto K. Tervo Oy:n työmaa Torikatu 19 Joensuussa.

”On erinomaista, että heikompien yritysten työturvallisuus kohenee, koska niin saavutetaan alalla kokonaisvaltaisimmin konkreettisia tuloksia eli työtapaturmien vähenemistä ja niiden seurausten lievenemistä”, Liukkonen summaa. ”Viime vuonna oli jo merkkejä tällaisesta myönteisestä kehityksestä ja se on jatkunut. Kymmenessä vuodessa on tapahtunut rakennusalan työturvallisuudessa suuri positiivinen muutos, mutta yhä työmailla on parantamisen varaa vaikkapa vertailussa muihin teollisuuden toimialoihin.”

Pölynhallinnassa yhä parannettavaa

”Itä-Suomessa tarkastamiemme 70 rakennustyömaan kokonaistulos oli parempi kuin koskaan, 93,10, vaikka etenkin konsernisarjan kärkiyritysten ennätystulokset hieman laskivat viime vuodesta. Myös mittaustulosten hajonta pieneni”, Liukkonen summaa kilpailun tuloksia. ”Kilpailukriteereissä elementtityösuunnitelma korvattiin pölynhallintasuunnitelmalla. Niin tehtiin, koska pölynhallinnassa on vielä merkittävästi parannettavaa. Siihen kiinnitetään ensi vuoden kilpailussakin huomiota.”

Liukkonen laskee, että tammi-lokakuussa 2024 on Itä-Suomessa tapahtunut kahdeksan vakavampaa, töistä poissaoloihin johtanutta työtapaturmaa. ”Se on enemmän kuin vuosiin. Onneksi kukaan ei menehtynyt. Toisaalta lievät työtapaturmat vähenivät.”

Hyvä työturvallisuus on pitkäjänteisen toiminnan tulosta

Rakennusliike Lapti Oy:n Itä-Suomen aluejohtaja Jussi Heikkilä iloitsee palkinnosta, vaikka menestystä on konsernille toki tullut aiemminkin.
”Menestyksemme on tulosta pitkän ajan systemaattisesta työturvallisuuteen ja työmaiden siisteyteen panostamisesta. Tärkeää on kokonaisuuden hallinta ja turvallisuusasioiden jatkuva juurruttaminen koko rakentamisketjuun”, Heikkilä toteaa ja jatkaa: ”Työturvallisuusjohtajamme Jukka Moilanen kiertää aktiivisesti työmailla ja antaa tarvittaessa opastusta. Vaativat ja erikoiset työmaamme Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luolalla sekä KYS Uusisydän sairaala -hankkeessa ovat korostaneet työturvallisuutta myös tilaajan puolelta.”

Tehtyjen turvallisuustoimien lista ei Laptilla lopu vielä siihen. ”Viime aikoina olemme kiinnittäneet lisähuomiota pölyntorjunnan suunnitteluun ja käytännön toteutukseen. Talvisin sekä kesäisin on kausitekijöitä, jotka pitää ottaa huomioon työturvallisuuden ylläpidossa. Liukkaat talvikelit ja pimeys sekä kesällä työmaiden kokemattomat työharjoittelijat ja lomilta palaajat lisäävät riskejä”, Heikkilä muistuttaa.

SSP Group Oy:n toimitusjohtaja Mika Kaskinen kertoo, ettei kilpailun vuoksi tehty erityisiä toimia. ”Työturvallisuutemme on noussut vuosien mittaan hyvälle perustasolle ja sitä arvostaa koko henkilöstö työstä riippumatta. Olen ylpeä kisamenestyksen rinnalla tinkimättömästä turvallisuusasenteesta”, Kaskinen kiittelee. ”En muista, milloin meillä oli viimeisin työtapaturma. Teollisuusyritykset ovat merkittäviä toimeksiantajiamme. Niiltä saamme hyvää turvallisuusoppia ja -tavoitteita.”

Kaskinen pohtii työmaiden erityispiirteitä: ”PK-yritysten parhaana perustus/runkotyömaana palkittu Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston julkisivukorjaus sekä Savonlinnan sairaalan G-rakennuksen laajennus ja muutosurakka parhaana korjausrakentamistyömaana ovat haasteellisia työmaita työturvallisuuden, siisteyden ja ympäristöhaittojen minimoinnin näkökulmasta. Niiden liepeillä oli urakoiden aikana normaalia toimintaa, joka ei saanut kärsiä esimerkiksi melu- ja pölyhaitoista.”

”Voitto kannustaa. Ensi vuodelle nostamme kvartsipölyn torjunnan keskeiseksi kehityskohteeksi. On tärkeää saada myös urakoiden tilaajat, suunnittelijat ja konsultit sitoutumaan siihen, jotta kaikki ei kaadu pölyntorjunnan ”eturintaman” eli työntekijöiden niskaan”, muistuttaa Kaskinen.

Eniten työturvallisuuden tasoa nostaneena yrityksenä palkitun Heinäveden Rakennus ja Saneeraus Oy:n toimitusjohtaja Anssi Pakarinen kertoo, ettei kuluneena vuonna tehty mullistavia uudistuksia työturvallisuuteen, vaan sen koheneminen on usean vuoden panostuksen tulosta. ”Hetkessä ei turvallisuusajattelu iskostu rutiiniksi, vaikka se sai alusta pitäen hyvän vastaanoton parinkymmenen henkilön yrityksessämme. Työturvallisuutta käsittelemme palavereissa tiheästi”, Pakarinen summaa. ”Silmin nähtävää kohennusta on työmaiden siistiytymisessä, mikä on työturvallisuuden peruspilareita. Palkinto kannustaa jatkamaan samalla linjalla yhä parempiin tuloksiin.”

Pakarinen löytää tehdystä työstä myös konkreettisia painopistealueita: ”Erityisesti olemme kiinnittäneet huomiota telinetyöskentelyyn sekä siinä tarvittaviin suoja- ja työvälineisiin. Vakavia onnettomuuksia ei ole telinetyössä eikä muussakaan toiminnassa sattunut henkilöstöllemme. Ensi vuonna tehostamme pölyntorjuntaa. On hyvä, että se nousee painavammin kilpailun kriteeristöönkin”, sanoo Pakarinen.

Työturvallisuuskilpailulle on yhä tarve

Rakennusliiton pohjoisen alueen päällikkö Marko Niskanen pitää työturvallisuuskilpailua ja sen jatkoa tärkeänä välineenä työturvallisuuden edistämisessä. Hän antaa tunnustusta tämän vuoden 400 työmaakäynnin perusteella RT Itä-Suomen järjestäytyneille rakennusalan yrityksille työturvallisuudesta ja järjestyksestä. ”Eroja oli järjestäytymättömiin yrityksiin. Kilpailukin kannustaa kiinnittämään tavallista enemmän huomiota työturvallisuuteen ja -oloihin”, Niskanen kertoo. ”Yleisilme oli hyvä kilpailussa, mutta henkilöstötiloissa näkyi notkahdusta. Työturvallisuudesta ja työssä jaksamisen tuesta ei pidä tinkiä alan tiukkana aikanakaan. Esimerkiksi suojavarusteista ei saa säästää”, korostaa Niskanen.

Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen piiri ry:n aluepäällikkö Kimmo Anttonen muistuttaa, että yli kymmenen vuotta järjestetty kolmikantainen Itä-Suomen työturvallisuuskilpailu on vaativuudessaan ja monipuolisuudessaan uraauurtava koko maassa, ellei jopa maailmalla. ”Rakennusalan on kohennettava imagoaan ja houkuttavuuttaan matalasuhdanteesta huolimatta, jotta huomispäivän rakentajat eli nuoret hakeutuvat paremmin alalle ja ammatilliseen koulutukseen. Työturvallisuus ja -ympäristö ovat siinä merkittäviä imagotekijöitä,” Anttonen alleviivaa.

Työturvallisuuskilpailu jatkuu ensi vuonna ja alkaa 23.1.2025 klo 13 teams-webinaarilla.

Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen piirin työturvallisuuskilpailun palkitut

Konsernisarja

  1. Rakennusliike Lapti Oy
  2. Lujatalo Oy

Paras perustus/runkotyömaa: YIT Business Premises Oy, Siilinlahden koulu, Siilinjärvi

Paras sisävalmistustyömaa: YIT Housing Oy, Asumisoikeus Oy Tulliportinkatu 9 D Kuopio

Paras korjausrakentamistyömaa: Lujatalo Oy, As Oy Antintornit, Kuopio, LVIS-peruskorjaus

Pk-yritysten sarja

  1. SSP GROUP Oy
  2. Rakennustoimisto K. Tervo Oy
  3. Savo-Karjalan Eristys ja Saneeraus Oy

Paras perustus/runkotyömaa: SSP GROUP Oy, Savonlinnan musiikki- ja tanssiopisto, julkisivukorjaus

Paras sisävalmistustyömaa: Rakennustoimisto K. Tervo Oy, Torikatu 19 -kohde

Paras korjausrakentamistyömaa: SSP GROUP Oy, Savonlinnan sairaalan G-rakennus, laajennus- ja muutostyö

Eniten työturvallisuustasoaan nostanut yritys

Heinäveden Rakennus ja Saneeraus Oy

Paras aliurakoitsija

Kaukomaalaus Oy ja Rakennusliike Konttinen Oy

Teksti ja kuvat: Ilpo Lommi


Katso tallenne palkintojenjaosta


Katso myös

Kilpailun materiaalit Itä-Suomen työturvallisuuskilpailut -sivulla

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä