Muutoksia vanhojen eristeiden käsittelyvelvoitteisiin

Vuoden 2025 alusta lähtien on vanhat F-kaasuja sisältävät eristelevyt ja -elementit käsiteltävä siten, että niissä olevat kaasut joko otetaan talteen tai hävitetään.

Uusi velvoite perustuu päivittyneisiin EU:n F-kaasu- ja otsoniasetuksiin.

Koskeeko hankettasi

Tunnista koskeeko uusi velvoite hankettasi eli poistetaanko korjaus- tai purkuhankkeen yhteydessä F-kaasuja sisältäviä eristeitä. Vastuu on rakennuksen omistajalla ja urakoitsijoilla. 

Mitä eristeitä koskee

Fluorattuja kaasuja (F-kaasut) on käytetty ennen vuotta 1996 polyuretaani-, fenoli- ja XPS-eristeiden valmistuksessa. F-kaasuja ei ole villa- tai EPS-eristeissä.    

Velvollisuudet koskevat eristelevyjä, sandwich-elementtejä sekä tuotteita, joissa eristelevyä on käytetty (esim. eristetyt ovet). Sen sijaan tiivistämiseen, eristämiseen tai kiinnittämiseen käytettyjä vaahtoja, kuten ikkunoiden tai ovien asennusvaahtoja, velvoitteet eivät koske.

KUULUU ennen 1996 rakennetut rakennukset

  • polyuretaanilevyt ja -elementit
  • fenolilevyt ja -elementit
  • XPS-levyt ja -elementit

EI KUULU

  • villaeristeet
  • EPS-eristeet
  • tiivistys-/eristysvaahdot

Kuka F-kaasut saa ottaa talteen tai hävittää

F-kaasuja käsittelevällä tai eristelevyjä polttavalla laitoksella on oltava ympäristölupa. 

Jätehuoltosuunnitelma kuntoon

Määritä jätehuoltosuunnitelmassa ja sovi jätehuoltotoimijasi kanssa, miten f-kaasuja sisältävät eristeet työmaalla kerätään (keräys erikseen ja mahdollisimman ehjänä) sekä miten jätehuoltotoimija kerätyt eristeet käsittelee ja mihin se ne toimittaa.

Jos eristelevyjen poistaminen rakenteista ei ole teknisesti toteutettavissa, on omistajan tai urakoitsija laadittava asiakirja, joka todistaa, ettei poistaminen ole mahdollista. Tämä asiakirja on säilytettävä viiden vuoden ajan ja pyynnöstä asetettava viranomaisen nähtäville. Suosittelemme liittämään tällaisen asiakirjan osaksi jätehuoltosuunnitelmaa. Huom. asetukset eivät tunne vastaavaa mahdollisuutta sandwich-elementtien kohdalla. 

Uudelleenkäyttöä ei ole rajoitettu

F-kaasuja sisältävien eristelevyjen ja eristeitä sisältävien tuotteiden (esim. ovien) uudelleenkäyttöä asetukset eivät rajoita. Huomaa, että uudelleenkäyttö voi olla mahdotonta jonkun muun syyn takia. Tällöin F-kaasuja sisältävät eristelevyt ja -elementit on käsiteltävä asetusten vaatimusten mukaisesti. 

Lisätietoja

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä