10 kysymystä Jukka Sarhimaalle

Jukka Sarhimaa aloitti Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtajana lokakuun alussa 2024. Viimeksi hän toimi työ- ja elinkeinoministeriössä työministeri Arto Satosen erityisavustajana.

  1. Kuvaile kolmella sanalla, millaisen työmarkkinajohtajan RT sinusta saa?
    Luotettavan, yhteistyökykyisen ja ratkaisuhakuisen.
  2. Mitä odotat uudelta työltäsi?
    Odotan positiivisesti vaikuttavaa yhteistä tekemistä kaikkien sidosryhmiemme kanssa. Pääsen oppimaan itselleni uusia toimialoja ja toimintakulttuureja sekä edistämään tärkeiden yhteisten asioiden ratkaisemista.
  3. Olet aiemmin sanonut metsän olevan kotisi. Mikä sai sinut nyt siirtymään raksalle?
    Mahdollisuus työskennellä monipuolisella avaintoimialalla tehtävissä, joissa uskon voivani tuoda tekemiseen lisäarvoa. Rakentamista tarvitaan aina ja pitkäjänteinen työ sen edellytysten eteen motivoi. Metsässä voin tietysti edelleen viettää vapaa-aikaani. Metsällä on aina paikka sydämessäni ja ammatillisenkin innoituksen lähteenä.
  4. Mihin tahdot eniten vaikuttaa rakennusteollisuuden edustajana?
    Haluan myötävaikuttaa rakennusalojen yritysten menestyksen edellytyksiin sekä niiden veto- ja pitovoimaan työnantajina. Tähän sisältyy tietysti se, että yritysten on oltava kannattavaa kasvaa, kehittyä ja työllistää sekä se, että motivoituneita ammattilaisia tulee olla saatavilla. Rakennusteollisuuden vaikuttamisen kenttä on tässäkin moninainen, työmarkkinakysymyksistä muihin politiikkalohkoihin ja toimintoihin.
  5. Mikä on tärkein oppisi tyrskyisästä työmarkkinakeväästä hallituksen työrukkasena?
    Ehkä lopulta se, että luottamuksellinen vuoropuhelu on aina itseisarvoista, sillä se on ehdoton edellytys kokonaiskuvan hahmottamiseksi ja mahdollisimman hyvien ratkaisujen löytämiseksi. Asiat ovat töitä tehtäessä keskiössä, mutta kun aikaa on hieman kulunut, muistan erityisavustajapestistä, kuten kaikista muistakin aiemmista töistäni parhaiten ihmiset, joiden kanssa olen saanut töitä tehdä.
  6. Millä mielellä käyt kohti ensimmäisiä rakennusalan tes-neuvotteluita?
    Hyvällä mielellä ja huolellisella valmistautumisella. Ennen neuvottelujen aloitusta on tietysti tärkeää tutustua neuvottelukumppaneihimme ja rakennusteollisuuden toimialojen yrityksiin.
  7. Samastutko eniten muurariin, hanslankariin vai hamppariin?
    Noista vaihtoehdoista ehdottomasti muurariin. Varsinaista ammatillista osaamista minulla ei muuraamiseen ole, mutta olen seurannut tekemistä ja kuvittelen ymmärtäväni sen perusperiaatteet.
  8. Olet kuulemma mieltynyt The Old Ladyyn – miksi näin?
    Olen mieltynyt La Vecchia Signoraan eli Torinon Juventukseen, jo vuodesta 1982. Silloin Italia voitti jalkapallon maailmanmestaruuden ja joukkueen runko muodostui Juventuksen pelaajista. Ne olivat pienelle futaripojalle tärkeät kisat. Juventuksessa on poikkeuksellinen ammattimaisuuden ja voittamisen kulttuuri, joka kestää myös ajoittaiset vaikeudet.
  9. Missä ja miten löysäät solmiosi?
    Pelaan mielelläni pallopelejä ja kuntoilen. Rakkain liikuntaharrastuksistani on tennis. Tykkään myös lueskella ja rentoudun usein kuuntelemalla musiikkia hyvin monipuolisesti laidasta laitaan.
  10. Millaisia terveisiä lähetät
    … RT:n koko henkilöstölle?
    Ovi on aina auki ja kynnys matala.
    …jäsenyrityksille?
    Samat sanat kuin RT:n joukkueelle. Lisäksi: aina saa kutsua kylään. Toimin mielelläni korvana ja sparraajana näkemyksillenne.
    …muille sidosryhmillemme, kuten neuvotteluosapuolille ja poliittisille päättäjille?
    Jatketaan rakentavaa yhteistyötä luottamuksella, avoimesti ja rehdisti.

Katso myös

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä