Lämmitys kuntoon hyvän sään aikana

Syksy tuo pian mukanaan viileät säät, ja tarpeen varmistaa kodin lämpötilan pysymisen miellyttävänä. Juuri nyt on hyvä aika tarkistaa, että lämmitysjärjestelmä on kunnossa ja toimintavalmis. Vikojen korjaaminen jo kylmentyneessä kodissa ei ole mukava vaihtoehto.

    Varmista lämmitysjärjestelmän toimintakunto

    LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkisen mukaan ennen lämmityskauden alkua on tärkeää tehdä lämmitysjärjestelmän toiminnan tarkastus.

    ”Lämmitysjärjestelmä ei kaipaa juurikaan määräaikaishuoltoa, mutta erityisesti kesäaikainen seisontajakso saattaa jumiuttaa venttiilejä tai kerryttää ilmaa pattereihin. Jos vikoja ilmenee, ne on parempi hoitaa kuntoon vielä hyvän sään aikana. Asentajiakin saa nyt nopeammin paikalle.”

    Ennakointi on onnistumisen salaisuus

    Mäkisen mukaan kiinteistön omistajan kannattaa tarkistaa erityisesti seuraavat asiat:

    • Lämmityslaitteen toiminta: Kokeile, että kattila, lämpöpumppu tai muu lämmityslaite toimii moitteettomasti. Jos laitteen toiminnassa ilmenee ongelmia, on hyvä tilata huolto. Jos järjestelmässäsi on käytössä kesäsulku, sen voi nyt avata.
    • Termostaattien toiminta: Varmista, että patterien termostaatit toimivat ja ovat oikein säädettyjä. Tarkista myös, että ne ovat oikein kiinnitetty, eikä niiden edessä ole esimerkiksi paksuja verhoja estämässä todellisen huonelämpötilan vaikutusta.
    • Ilmanvaihto ja patterien ilmaukset: Ilmanvaihtokanavat ja ilmastointikoneet on hyvä puhdistaa. Erityisesti lämmöntalteenotto ja suodattimien tiiveys on syytä tarkistaa. Kannattaa myös varmistaa, ettei pattereissa ole ilmataskuja, jotka heikentävät lämmityksen tehoa. Ilmaa patterit tarvittaessa.
    • Energiankulutuksen optimointi: Käynnistettäessä lämmitystä on hyvä tarkistaa myös järjestelmän lämpötila-asetukset ja aikaohjaukset. Käyttötottumuksilla on suuri merkitys energian kulutuksessa. Lämpötilataso kannattaa asettaa siten, että turhaa tilojen lämmittämistä vältetään. Energiakustannusten noustessa pienetkin toimenpiteet voivat tuoda huomattavia säästöjä.
    Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä