Infrapainotteiseen investointiohjelmaan ei kohdistunut leikkauksia kehysriihessä

Hallitus pääsi kehysriihessä sopuun lähes 3 mrd euron lisäsopeutuksesta valtiontalouteen.

Hallitus ei tehnyt kehysriihessä muutoksia hallitusohjelmassa sovittuun investointiohjelmaan, jossa 3 mrd on kohdennettu liikenneinvestointeihin ja 1 mrd TKI-hankkeisiin. Päätöksiä seuraavista käynnistyvistä liikennehankkeista tehdään toukokuun lisätalousarvioesityksen yhteydessä ja syksyn budjettiriihessä.

Riihen yhteydessä päätetty kasvupaketti sisältää investointien verokannusteen, jota EK ja RT ovat ajaneet. Tämä luo edellytyksiä myös muiden kasvuhankkeiden etenemiseen tulevaisuudessa. Kasvupakettiin kuuluu tämän lisäksi mm. Fingridin ja Gasgridin investointikyvyn turvaaminen sekä raskaan liikenteen ammattidieselin käyttöönotto.

Pääministeri Petteri Orpon hallitus päätti kehysriihessä 15.-16. huhtikuuta vuosien 2025–2028 julkisen talouden suunnitelmasta. Hallitus teki riihessä 2,8 mrd euron edestä veronkorotuksia ja menoleikkauksia.

Suurin tulolisäys (1,2 mrd) kerätään alv-kannan korotuksella. Suurimmat leikkaukset kohdistuvat eläkkeisiin.

Rakentamiseen vaikuttavat sopeutustoimet koskevat asumista ja koulutusta. Hallitus aikaistaa erityisryhmien investointiavustuksen alentamista vuositasolla 43 miljoonasta 15 miljoonaan euroon. Opiskelijat palautetaan opintotuen asumislisän piiriin, mikä vähentänee yksiöiden kysyntää vuokramarkkinoilla. Ammatillisesta koulutuksesta leikataan 100 miljoonaa euroa ja se kohdistuu erityisesti alanvaihtajiin.

Neuvotteluja oli valmisteltu hyvin pitkin kevättä muun muassa Matias Marttisen vetämässä työryhmässä, joten vaikeasta tilanteesta huolimatta itse kehysriihineuvottelut saatiin päätökseen ajallaan.

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä