Satakunnan alueen voittajatyömaalla työturvallisuus on yhtä automaattinen osa arkea kuin kypärän käyttö

Talonrakennusalan työmaiden välinen kilpailu Satakunnan alueen viime vuoden turvallisimmasta työmaasta on ratkennut. Vuonna 2023 kilpailtiin valtakunnallisesti ja Satakunnan voittaja selvisi valtakunnallisen kilpailun yhteydessä.

Työpäällikkö Juha Oksa, työsuojeluvaltuutettu Jouni Suominen, työnjohtaja Mikko Yrjänä ja toimitusjohtaja Mika Rajamäki vastaanottivat kunniakirjat.

Astora-Rakennus Oy ja vuoden 2023 syksyllä valmistunut Noormarkun paloaseman työmaa nappasivat voiton Talonrakennusteollisuuden, Rakennusliiton ja Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen järjestämästä Satakunnan alueen työturvallisuuskilpailusta.

Astoran voiton voi sanoa markkeeraavan myös Satakunnan piirin työturvallisuuskilpailun 20-vuotista juhlavuotta, sillä ensimmäistä kertaa kilpailu järjestettiin alueella vuonna 2004. Edellisen kerran Astora pääsi pokkaamaan kyseisen kilpailun voiton vuonna 2017 Vanhankylän Koulun työmaan työturvallisuuden tiimoilta. Vuoden 2023 kisaan Astoran ilmoitti Noormarkun paloaseman työmaan vastaava työnjohtaja Mikko Yrjänä. Hauska nyanssi kilpailuun ilmoittautumisen jälkeen oli, että jopa itse työmaaorganisaatio unohti, että kilpailuun oli ilmoittauduttu. Kun tieto voitosta ilmoitettiin Talonrakennusteollisuuden aluepäällikkö Katja Suovon toimesta Astora-Rakennuksen toimitusjohtaja Mika Rajamäelle, oli hän positiivisen yllättynyt:

”Kilpailuun osallistuminen tuli yllätyksenä, mutta voitto ei sinänsä ollut yllätys, koska työturvallisuus on tärkeä osa Astora-Rakennuksen laatukokonaisuutta. Työturvallisuus ei kuitenkaan ole yksittäisten tekijöiden summa, vaan hyvä työturvallisuus on osa kaikkien rakennushankkeessa mukana olevien toimijoiden yhteistyötä.  Mielestäni tästä siis kiitos kuuluu tilaajalle, valvojille, suunnittelijoille, eri urakoitsijoille ja tietenkin tekijöille eli rakennusammattilaisille”, kiittelee Rajamäki.

Työturvallisuus yrityksen keskeisenä arvona

Kun uutinen voitosta saavutti vastaavan työnjohtajan Mikko Yrjänän, kertoo Yrjänän ensimmäinen kommentti sen, miten työturvallisuuteen Astoralla suhtaudutaan:

”Kyllä kisassa mukana olo pääsi minultakin täysin unohtumaan, eikä siitä alun perinkään työmaalla mitään ns. numeroa tehty. Todella hienoa huomata, että meidän niin sanotulla perustasollamme eli sillä miten työmaalla jokainen päivä toimitaan ja huomioidaan turvallisuusaspektit, irtosi voitto.  Työturvallisuuden seuraaminen ja toimenpiteet sen ylläpitämiseksi eivät ole meillä ns. päälle liimattua toimintaa, johon pyrittäisiin vain, jos olisi joku porkkana eli esimerkiksi kisaan osallistuminen ja voitto mielessä”, taustoittaa Yrjänä voiton selvittyä.

Astoran työsuojeluvaltuutettu ja Astoralla vuodesta 1992 työskennellyt timpuri Jouni Suominen on nähnyt, miten työsuojelun kenttä on vuosikymmenien saatossa muuttunut ja kehittynyt.

”Aloittaessani nuorena timpurin työt, ei käytetty kypäriä, turvakenkiä – turvavaatteista puhumattakaan. Töitä tehtiin avohaalareissa, joihin oli takki.  Lenkkarit jalassa ja lippalakki päässä heiluttiin työmailla. Onneksi käytössä ovat jo pitkään ovat olleet niin kypärät, joissa on kuulo- ja silmiensuojaukset, sekä tietenkin asianmukaiset turvavaatetukset ja -kengät.”

Suomisen mukaan Astoralla huolehditaan aina, että työmailla jokaisella on asianmukaiset turvavarusteet ja huomioväreillä varustetut suojavaatteet päällä.  Uusia työntekijöitä perehdyttää mestari, mutta toki jokaisella on velvollisuus edistää työturvallisuutta työpaikallaan. Nykyään käydään säännöllisesti myös koulutuksissa.

Astoralla ei tyydytä olemassa olevaan – asioita parannetaan ja kehitetään yhdessä

Astoralla työturvallisuutta seurataan kaikilla työmailla viikoittaisilla TR-mittauksilla. Turvallisuushavainnot kirjataan tarkoin ylös. Yrjänä kertoo, että niin Noormarkun paloaseman kuin muillakin hänen johtamillaan työmailla käydään oman henkilöstön kanssa avointa ja ennakointiin pyrkivää keskustelua työturvallisuudesta ja miten parantaa ja kehittyä siinä.  Hyväksi havaittuja toimintatapoja – ”Best practice” käytäntöjä – pyritään jakamaan myös muiden Astoran työnjohtajien keskuudessa työmaiden välillä.

”Meidän oma henkilöstömme tuo rohkeasti esille työturvallisuushuomioita sekä omatoimisesti puuttuu ja auttaa myös muita työmaalla työskenteleviä, jos tarvetta ilmenee. Rutiinit syntyvät aina toistojen myötä ja niistä tulee vakiintuneita käytäntöjä ajan saatossa. Minusta on hienoa huomata, että työturvallisuus meillä Astoralla on nykyisin automaattinen osa työmaan arkea. Niinhän sen pitääkin olla. Toki koskaan ei saa tyytyä olemassa olevaan, vaan aina löytyy kehitettävää ja parannetavaa”, summaa Yrjänä.

Työturvallisuus on asennekysymys

Yrjänän mukaan työturvallisuus ja sen mukaan toimiminen on hyvin pitkälti asennekysymys. Turvalliset työskentelytavat ja henkilökohtaisten suojainten käyttö ovat kaikki yksilön ja koko työmaayhteisön parhaaksi ja turvaksi, jotta jokainen pääsee työpäivän päätteeksi terveenä kotiin. 

”Vaikka oma henkilöstämme on hienosti sisäistänyt turvallisten työskentelytapojen ja suojainten käytön tärkeiden, tulee työmaalla aina silloin tällöin eteen tilanteita, joissa joitakin kohteessa työskenteleviä on aiheellista muistuttaa turvallisuusaspekteista. Vielä on siis tekemistä myös sen kanssa, miten kaikki toimijat saataisiin ymmärtämään turvallisuuden tärkeys! Työmaaperehdytyksessä me urakoitsijana annamme ns. välineet ja ohjeet turvalliseen työskentelyyn yksilönä ja osana yhteisöä, mutta tämän jälkeen se on toki yksilön vastuulla, miten ja millä asenteella henkilö ottaa nämä opit käytäntöön.  Mutta kuten tämä palkinto osoittaa Noormarkun paloasemalla asenteet ja ymmärrys ovat olleet kunnossa. Suuri kiitos hyvästä lopputuloksesta kuuluukin omalle ammattitaitoiselle henkilöstöllemme ja kaikille työmaan toimijoille”, kiittelee Yrjänä.

Teksti: Heidi-Marja Paasi

Vuonna 2024 työturvallisuudesta kilpaillaan alueellisena kilpailuna, johon osallistuvat kaikki ne talonrakennusalan työmaat, joille AVI tekee kalenterivuoden aikana tarkastuskäynnin.

Lisätietoja

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä