Varsinais-Suomen alueen työmaille menestystä valtakunnallisessa Turvallisuus alkaa minusta -työturvallisuuskilpailussa

Talonrakennusalan työmaiden välinen kilpailu viime vuoden turvallisimmasta työmaasta on ratkennut. Vuonna 2023 kilpailtiin valtakunnallisesti ja Varsinais-Suomen alueen työmaiden paremmuusjärjestys ratkesi valtakunnallisen kilpailun yhteydessä.

Valtakunnallisessa Turvallisuus alkaa minusta -kilpailussa kolmanneksi tuli SRV Rakennus Oy:n Monitoimijatalo Wintterin työmaa Uudessakaupungissa. Tällä saavutuksella irtosi myös alueellisen Työturvallisuus on ammattitaitoa -kilpailumme ykkössija. Alueellisen kilpailun toiseksi tuli Hartela Länsi-Suomi Oy:n työmaa As Oy Turun Hygge ja kolmanneksi Peab Oy:n Turun Oskarinpuisto 1.

Kärkikolmikon kommenteissa toistuvat samat teemat: turvallisen työmaan mahdollistavat luotettavat aliurakoitsijat, jatkuva työskentely turvallisuuden edistämiseksi sekä oikea asenne.

”Turvallisen työmaan aikaansaaminen koostuu aivan perusasioista, emme ole tehneet työmaalla mitään erityisiä taikatemppuja”, huomauttaa SRV Rakennus Oy:n työsuojelupäällikkö Tapio Luoma.

Yhteinen työmaa

SRV:n väki huomasi Monitoimijatalo Wintterin työmaalla, että työturvallisuuskulttuurin luominen isolle työmaalle oli haastavampaa pienellä paikkakunnalla, kuin esimerkiksi Turussa. ”Työmaaturvallisuuden pelisäännöt tehtiin selväksi urakoitsijoille niin urakkaneuvotteluissa, aloituspalavereissa kuin urakoitsijakokouksissakin. Suuri kiitos hyvästä lopputuloksesta kuuluukin kaikille työmaan toimijoille”, kiittelee Luoma.

Myös Hartela korostaa eri osapuolien yhteistyötä: ”Aliurakoitsijoiden kilpailutuksissa arvostimme tunnettuja ja osaavia tekijöitä ja urakoitsijoita, mikä edisti turvallisuutta. Olemme myös tehneet aktiivista seurantaa ja puuttuneet nopeasti turvallisuuspoikkeamiin. Työnjohdon myönteinen asenne turvallisuuteen on ollut merkittävä voimavara As Oy Turun Hyggen suunnitteluvaiheesta lähtien”, kehuu Hartela Länsi-Suomi Oy:n tuotantojohtaja Tuomas Jääskeläinen

”Turun Oskarinpuisto 1:n työmaalla on työskennellyt läpi rakennusajan 5–6 Peabin omaa työntekijää. Lisäksi työmaalla on työskennellyt suuri joukko hyväksi todettuja alihankintayrityksiä. Noin 400 henkilöä on saanut työmaan perehdytyksen. Tärkeää työmaillamme ei ole ainoastaan oman henkilöstömme, vaan myös aliurakoitsijoiden asenne. Kokeneet ja hyväksi havaitut aliurakoitsijat ja yhteistyökumppanit vastaavat työturvallisuudesta aivan samoin, kuin Peabin omat työntekijät. Tämä takaa hyvän ja turvallisen lopputuloksen”, vahvistaa Peab Oy:n vastaava työnjohtaja Jari Mettälä.

Jatkuvaa työskentelyä turvallisuuden eteen

”Peabilla toteutetaan monia ennaltaehkäiseviä toimia työturvallisuuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. Työturvallisuutta seurataan viikoittaisella TR-mittauksella ja sähköistä ohjelmistoa käytetään turvallisuushavaintojen tekemiseen. Vuosittain järjestettävällä työturvallisuusviikolla sekä muilla turvallisuusteemaisilla tapahtumilla haastetaan ja koulutetaan henkilöstöä ja yhteistyökumppaneita ajattelemaan työturvallisuutta”, jatkaa Mettälä.

Luoman mukaan myös Wintterin työmaalla tehtiin aktiivisesti työturvallisuushavaintoja ja huolehdittiin epäkohtien korjaamisesta. Edeltävän viikon TR-mittausten tulokset käytiin läpi urakoitsijapalavereissa ja kannustettiin tehtyjen havaintojen kuittaamisen. Myös turvavartteja pidettiin sekä työmaalla että palavereissa.

”Hyggen työmaalla panostettiin vahvasti turvallisuuden ylläpitämiseen ja edistämiseen kaikissa hankkeemme vaiheissa. Työmaalla on kiinnitetty erityisesti huomiota turvallisiin kulkuteihin ja huolehdittu, että työpisteet ovat siistejä ja turvallisia. Työmaan työjärjestys ja aikataulu suunniteltiin niin, ettei tullut päällekkäisiä työsuoritteita, mikä vähensi turvallisuusriskiä”, kertoo Jääskeläinen.

Työturvallisuus edellyttää oikeaa asennetta

SRV:llä uskotaan työmaatoimihenkilöiden esimerkillisyyteen turvallisuudessa: ”Työmaa on tekijöidensä näköinen. Turvavarusteet pidetään työmaalla aina päällä ja turvallisuuspoikkeamiin puututaan matalalla kynnyksellä. Kun saamme kaikki sitoutumaan turvalliseen työskentelyyn, paranee myös työmaan turvallisuustaso”, Luoma kommentoi.

”Työnjohdon aktiivinen puuttuminen poikkeamiin on nopeuttanut mahdollisten turvallisuusriskien korjaamista ja parantanut yleistä turvallisuustilannetta työmaalla. Työmaa on myös saanut tunnustusta erityisesti siisteydestään. Siisti ja turvallinen työmaa tarjoaa miellyttävän työympäristön kaikille hankkeen osapuolille”, kuvaa Jääskeläinen.

”Oskarinpuisto 1:n hyvä sijoitus on osoitus koko työmaan hyvästä asenteesta turvallista rakentamista kohtaan. Meillä Peabilla ehdoton tavoitteemme on, että jokainen työntekijä lähtee työpäivän jälkeen terveenä kotiin”, päättää Mettälä.

Varsinais-Suomen alueellisen kilpailun tulokset 2023

SijaTyömaaTR-mittauksen tulos
1Monitoimijatalo Wintteri, Uusikaupunki, SRV Rakennus Oy
Vastaava työnjohtaja Pasi Sailomäki
Työsuojeluvaltuutettu Jussi Laakeristo
97,6
2As Oy Turun Hygge, Turku, Hartela Länsi-Suomi Oy
Vastaava työnjohtaja Olli Salonen
Työsuojeluvaltuutettu Minna Hovi
96,1
3Turun Oskarinpuisto 1, Turku, Peab Oy
Vastaava työnjohtaja Jari Mettälä
Työsuojeluvaltuutettu Jere Hyvönen
88,0

Lisätietoja

Esa Laine, Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue, esa.laine@avi.fi
Terhi Mäkinen, Ammattiliitto Pro, terhi.makinen@proliitto.fi
Jouni Ruotsalainen, Rakennusliitto ry, jouni.ruotsalainen@rakennusliitto.fi
Katja Suovo, Talonrakennusteollisuus ry, katja.suovo@rt.fi

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä