Nyt on korjausliikkeen aika

Asuntojen uudisrakentaminen putoaa Rakennusteollisuus RT ry:n arvion mukaan noin puoleen siitä, mihin viime vuosina on totuttu. RT arvioi, että elpymistä ei vielä ensi vuonna nähdä, vaan parempia aikoja saadaan tältä osin odotella vuodelle 2025. Muu kuin asuntorakentaminen kantaa hieman paremmin, mutta ei riitä kokonaiskuvan kääntämiseksi plussalle.

LVI-TUKKUMYYNTI Q3/2023

Talotekniikka tulee tyypillisesti pienellä viiveellä koko rakentamisen suhdannekäänteissä. LVI-tukkumyynnin tilastoissa ollaan jo toisella vuosineljänneksellä peräkkäin selkeästi jäljessä edellisen vuoden vastaavaa ajanjaksoa. Koko vuoden osalta tullaan jäämään pakkaselle.

Korjausrakentaminen on usein kulkenut hieman eritahtisesti uudisrakentamisen kanssa. Nyt kuitenkin myös tällä sektorilla on laskua. Päällimmäisinä syinä ovat korkotason nousu, vakuusarvojen lasku etenkin syrjäisemmillä seuduilla ja rahoituksen muutenkin tiukentunut saatavuus. Myös yleinen epävarmuus talouden näkymästä hillitsevät investointihalukkuutta. Myös asuntokauppa on hyytynyt ja tätäkin kautta tuleva remontointitarve on kateissa.

”Nyt olisikin monessa mielessä oikea aika käynnistää korjausrakentamisen hankkeita. Urakoitsijoilla on resursseja ja komponenttien saatavuus on hyvä verrattuna muutaman vuoden takaisiin toimitusvaikeuksiin. Rakennusten korjaustarve ei ole kadonnut mihinkään ja esimerkiksi asunto-osakeyhtiöillä on nyt oiva paikka saada kilpailukykyisiä tarjouksia niin suunnitteluun kuin toteutukseenkin. Samalla on järkevää katsoa kiinteistön päivitystarpeita yli suhdannekuopan”, toteaa Talteka ry:n toimitusjohtaja Ilkka Salo.

Esimerkiksi Salo nostaa vuoden 2023 linjasaneerauspalkinnon voittaneen As Oy Säästörastin, jonka hankkeessa suunnittelu, rahoitus ja toteutus sujui mallikelpoisesti. Myös rakennuksen energiatehokkuutta parannettiin roimasti.

Hallituksen ohjelmassa ja toimenpiteissä on paljon hyvää rakentamisen kannalta. Korjausrakentamiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen liittyvät toimet saisivat kuitenkin olla vahvemmin mukana. Keinoja ovat esimerkiksi kotitalousvähennyksen laajennus, tuet, vakuudet ja kannustimet, sekä ratkaisujen ja rahoituksen neuvontaan ja viestintään panostaminen. Nyt päätetty varainsiirtoveron pienentäminen voi olla liian pieni asuntokauppaa piristämään, mutta oikeansuuntainen toimi se kuitenkin on.

Rakennuskannan kunnostamiselle on aito tarve. Korjausrakentaminen on lisäksi vahvasti työllistävää ja vaikutukset ulottuvat useille toimijoille. Ilmastotavoitteita ei saavuteta ilman olemassa olevien rakennusten kunnostamista. Tehdyt panostukset palautuvat yhteiskunnalle monin tavoin.

Jokaisen intresseissä on oman omaisuuden arvon säilyttäminen mahdollisimman hyvin. Paras hetki rakennusten ja sisäympäristön korjauksille sekä tason nostolle on nyt. 

Lisätiedot:
Ilkka Salo, toimitusjohtaja,
Talotekninen teollisuus ja kauppa
Puh. 040 847 9907 | ilkka.salo@talteka.fi

Talotekninen teollisuus ja kauppa ry (Talteka) on elinkeinopoliittinen yhteistyöjärjestö, joka kokoaa yhteen alan toimijoita ja pyrkii parantamaan jäsenyritystensä toimintaympäristöä ottamalla kantaa ja vaikuttamalla alaan liittyviin teollisuus-, talous-, tuote-, energia-, ympäristö- ja koulutuspoliittisiin kysymyksiin. Se on yksi Rakennusteollisuus ry:n toimialoista ja sen jäseninä ovat alan merkittävimmät Suomessa toimivat laitevalmistajat ja tukkukaupat. Talteka tilastoi LVI-teknisten tuotteiden tukkumyyntiä.

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä