Avoimuusrekisteri tulee – oletko valmis?

Ensi vuoden alusta suomalaisen päätöksenteon avoimuus paranee, kun voimaan astuu avoimuusrekisterilaki. RT on yhdessä toimialaliittojensa kanssa valmistautunut avoimuusrekisterin velvoitteisiin ja voi tarvittaessa tukea myös jäsenyrityksiä lain soveltamisessa käytäntöön.

Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Avoimuusrekisteristä annetun lain mukaan jokaisen ammattimaista lobbausta harjoittavan toimijan on ilmoitettava eduskuntaan ja ministeriöihin kohdistuvasta pitkäjänteisestä ja suunnitelmallisesta vaikuttamistoiminnastaan eli lobbaamisesta. Tiedot tapaamisista ja muusta yhteydenpidosta ilmoitetaan avoimuusrekisteriin, joka on julkinen Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) ylläpitämä rekisteri.

Lainsäädännön velvoitteet koskevat sekä RT:tä että toimialaliittoja, mutta myös yksittäisiä yrityksiä, jotka harjoittavat itse vaikuttamistoimintaa. Lakia ei kuitenkaan sovelleta pienimuotoiseen vaikuttamistoimintaan, mikä tarkoittaa maksimissaan viittä yhteydenpitoa kalenterivuoden aikana.

Tarvittaessa järjestämme myös koulutusta asiasta. Tarkemmin avoimuusrekisterin velvoitteisiin voi tutustua ennakolta sivustolla www.avoimuusrekisteri.fi. Myös VTV:lle voi esittää kysymyksiä avoimuusrekisteristä ja sen soveltamisalasta.

Lue lisää

Kysymyksiä ja vastauksia avoimuusrekisteristä 

Aleksanteri Viinikka, juristi

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä