Ammattitutkinnon monipuolinen sisältö kiinnostaa rakentajia

Talonrakennusalan ammattilaisten täydennyskoulutuksessa edetään ryhmässä ja omaan tahtiin.


Sami Heiskanen ja Marko Lukkarinen ovat olleet tyytyväisiä koulutukseen.

Lokakuussa 2022 Savon ammattiopistossa aloittanut talonrakennuksen ammattitutkinnon ryhmä kokoontui helmikuun lopulla viimeiseen yhteiseen lähikoulutuspäivään. Viisi perjantaita on vierähtänyt hyvässä porukassa perehtyen esimerkiksi rakennusfysiikkaan, työturvallisuuteen, talouteen ja pölynhallintaan.

− Hyvät ja monipuoliset sisällöt. Tämä viisi lähipäivää on ihan sopiva määrä, kuuluu porukan yksimielinen arvio toteutuksesta. 

Alan ammattilaisille täydennyskoulutukseksi tarkoitettuun ammattitutkintoon kuuluu yksi pakollinen tutkinnon osa, jota rytmitetään talven ajalle sovitetuilla yhteisillä lähipäivillä. Lisäksi opiskelija valitsee useamman valinnaisen tutkinnon osan. Tutkinto suoritetaan oppisopimuksella omassa työssä, joten valinnaiset osat valitaan opiskelijan ja yrityksen tarpeen mukaan. Näytöt suoritetaan käytännön työtehtävien yhteydessä ja arvioidaan yrityksen edustajan ja opettajan yhteistyönä. Ammattitutkinnon oppisopimus solmitaan tavallisesti noin puolentoista vuoden mittaiseksi.  

Mutta voihan sitä nopeamminkin edetä, jos näyttöjen edellyttämä osaaminen on kasassa ja sopivat näyttömahdollisuudet äärellä. Rakennustyö Salmisella työskentelevä Sami Heiskanen kiihdytti tutkinnon valmiiksi alle puolessa vuodessa. Viimeisenä lähikoulutuspäivänä homma on käytännössä enää todistuksen kirjoittamista vaille valmis.  

– Sattui hyvät työmaat olemaan, mistä löytyi sopivat näyttökohteet. Valinnaisten osien näytöt toteutuivat oviasennuksissa, väliseinien rakentamisessa ja purkutöissä, Heiskanen tuumaa vaatimattomasti.

Koulutukseen tuli lähdettyä mukaan työnantajan suosituksesta. Alan perustutkinnon Heiskanen suoritti Savon ammattiopistossa vuonna 2018, joten ammattilaisen uraa on takana jo useampi vuosi. 

Jalon Rakentajien Marko Lukkarinen on myös ollut tyytyväinen koulutuksen toteutukseen.

– Pölynhallinnan lähipäivä oli todella mielenkiintoinen. Rakennusfysiikkaa ja kuvien lukua olisi voinut olla jopa syvällisemminkin. Ja vielä vaikka jotain toiminnallisuutta lisää mukaan, esimerkiksi työmaavierailu porukalla, ideoi Lukkarinen koulutuksen edelleen kehittämistä.  

Ammattitutkinnon vastuuopettaja Matti Salo kertoo, että uusi ammattitutkinnon ryhmä on tarkoitus laittaa tulille jälleen syksyllä 2023.

– Yhteiset pakollisen osan lähipäivät alkavat syksyllä, mutta innokkaimmat ovat jo aloittamassa oppisopimustaan ja valinnaisten tutkinnon osien suorittamista. Päiviä tulee olemaan suunnilleen saman verran kuin näissä kahdessa aiemmin toteutetussa koulutuksessa.  

Myös kirjallisten palautteiden perusteella ryhmän kokemus on ollut myönteinen. Palautteiden keskiarvo huitelee yli 4,5:n viitosen ollessa maksimi. Parasta on ollut lähipäivien sisällön monimuotoisuus ja pölynhallinta. Ja kahvit. 

Lisätietoja Savon ammattiopistolta 

  • rakennusalan opettaja Matti Salo, 044 785 3556, matti.salo@sakky.fi 
  • työelämäkoordinaattori Jonna Jäntti, 044 785 3074, jonna.jantti@sakky.fi  

Teksti ja kuva: Maija Savolainen

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä