Rasvasta makua, muttei viemärin tuketta

Joulukuu on tunnetusti herkkukuukausi. Kaikenlaisten herkkujen valmistuksessa on syytä muistaa, että paistorasvoja ei saa kaataa viemäriin. Se kun on varsin pitkäaikainen vieras putkistossa ja voi tukkia viemärin.

Vaikka kinkun tai kalkkunan paistopussiin kertynyt rasva olisi helppo kaataa tiskialtaaseen, sitä ei saa tehdä. Viemäri ei ole roska-astia. Paistorasva on lämpimänä juoksevaa, mutta jäähtyessään se kovettuu ja junttaantuu viemäriputkeen. Veden laskeminen viemäriin paistorasvan kaveriksi ei auta, sillä se vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkisen vinkit paistorasvan hävittämiseen:

  • Tee maittava kastike joulupöytään.
  • Jäähdytä paistorasva vaikkapa tyhjässä maitopurkissa, ja siirrä jäähtynyt rasva biojäteastiaan.
  • Kierrätä uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

Jos paistorasva kuitenkin vahingossa humpsahtaa viemäriin ja tukkii sen, kutsu LVI-ammattilainen apuun.

”Varsinkin kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta voi olla tukossa pitkältäkin matkalta. On tärkeää, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti ja turvallisesti. Näin jouluaika sujuu leppoisimmissa tunnelmissa, Mäkinen toteaa.
 

Lisätietoja

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen p. 045 899 9388, juha-ville.makinen@lvi-tu.fi
Viestintäpäällikkö Pipsa Hiltunen p. 0400 287 939, pipsa.hiltunen@lvi-tu.fi

lvi-tu.fi

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä