Rakennusalan Itä-Suomen työturvallisuuskilpailussa kärkiyritykset pitivät pintansa – erityishuomiota alihankkijoihin uudella palkinnolla

Talonrakennusteollisuus RT:n Itä-Suomen piirin, Itä-Suomen aluehallintoviraston ja Rakennusliiton kahdeksas työturvallisuuskilpailu RT:n Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon jäsenyrityksille todensi, että ”hyvät pärjää aina”.


PetterSteel Oy pokkasi ensimmäisen Parhaan alihankkijayrityksen työturvallisuuspalkinnon. Kuvassa (vas.) toimitusjohtaja Petteri Heimonen, Hermanni Korteniemi, erityismaininnan saanut Arto Pasanen, Miika Mustonen, Joakim Heimonen ja Heikki Hintikka.

Monet kärkisijat menivät samoille yrityksille, jotka ovat menestyneet edellisvuosinakin. Muutamille tuli jopa useita palkintoja. Uutta oli Parhaan aliurakoitsijayrityksen palkitseminen ensi kertaa. Tunnustuksen sai kuopiolainen pellitysyritys PetterSteel Oy, joka on alallaan edelläkävijä teollisen tuotannon tehostamisessa uusimmalla teknologialla ja työmenetelmillä sekä myös työturvallisuudessa.

PetterSteelin yrittäjä ja toimitusjohtaja Petteri Heimonen toteaa, että hyvä työturvallisuus on syntynyt koko henkilöstön pitkäjänteisen, määrätietoisen ja suunnitelmallisen toiminnan tuloksena.

– Meillä sattui kymmenisen vuotta sitten vakava tapaturma, josta selvittiin onneksi ilman hengenmenetystä. Se havahdutti tehostamaan työturvallisuutta niin tehtaallamme kuin asennustöissäkin tilaajien työmailla. Varsinkin työmaatyöskentely tuo monenlaisia ja vaihtuvia haasteita työturvallisuudelle. Siinä on erityisen tärkeää hyvä ohjeistus, työn ennakkosuunnittelu, riskiarvioiden teko sekä yhteistyö tilaajan ja muiden työmailla toimivien kanssa.

– Arvostan uutta tunnustusta erittäin paljon. Haluamme olla työturvallisuudessakin esimerkillinen alihankkija ja uranuurtaja. Kannustamme kaikkia yrityksiä suhtautumaan vakavasti työturvallisuuteen ja jalkauttamaan sen jokaisen työntekijän ja esihenkilön arkityöhön.

Rakennusliike U. Lipsanen paras parantaja

Eniten työturvallisuustasoaan nosti kuluvan vuoden aikana pieksämäkeläinen rakennusliike U. Lipsanen Oy. Toimitusjohtaja Antti Lipsanen kertoo, että yritys ei ole tehnyt erityisen mullistavaa aiemmin hiottuihin ja hyviksi todettuihin työturvallisuuskäytäntöihin. Merkittävään turvallisuushavaintojen lisääntymiseen ja käsittelyn tehostamiseen lienee vaikuttanut yrityksen itse kehittämä BIMtasks-tietomallisovellus.

Tero Turunen (vas.) ja Jörg Hansmann hakivat eniten työturvallisuustasoaan nostaneen yrityksen palkinnon Rakennusliike U. Lipsanen Oy:lle.

– Olemme saaneet sovelluksella turvallisuushavainnot, TR-mittaustulokset, omien töiden tarkastukset ja monet muut työmaiden asiat entistä paremmin dokumentoiduksi ja hallintaan. Uskon, että tämä heijastuu konkreettisesti myös työturvallisuuteen.

– Jatkamme tietomallisovelluksen kehittämistä ensi vuonna ja pyrimme parantamaan hyvää työturvallisuustasoamme edelleen. Meillä on siihen korkeat, usein urakkatilaajaakin vaativammat tavoitetasot. Esimerkiksi TR-mittauksissa painotamme vakavampia epäkohtia. Vaadimme myös aliurakoitsijoiltamme tinkimätöntä turvallisuutta mm. suojavälineiden käytössä ja puutumme tehokkaasti puutteisiin sekä virheisiin, korostaa Lipsanen.

NCC Suomi Oy ja Savon Laaturakennus Oy kokonaiskisan voittajia

Konsernisarjan kokonaiskilpailun voitti kolmantena vuotena perättäin NCC Suomi Oy. Kakkoseksi tuli YIT Suomi Oy, joka sai lisäksi kahden osakilpailun ykkössijat.

NCC Suomi Oy:n hankekehitysjohtaja Marko Onttinen ja tuotantopäällikkö Ilkka Kujala totesivat voittoputken taustaksi korkean työturvallisuuskulttuurin.

– Se ei toteudu itsestään. Saavutetun tason eteen on toimittava tinkimättömästi kaiken aikaa ja oltava valmis ottamaan käyttöön uusia hyviä ideoita ja käytäntöjä. Selkänojaa antavat konsernin korkeat työturvallisuustavoitteet. Olemme Itä-Suomessa pärjänneet hyvin konsernin sisäisissä vertailuissa. Aliurakoitsijatkin olemme saaneet mukaan tiukkaan turvallisuuskulttuuriimme.  Toivottavasti kaikki rakennusliikkeet vaativat ja valvovat alihankkijoiltaan hyvää työturvallisuutta koko alan eduksi, kertoo Onttinen.

– Käsittelemme työmaiden työturvallisuus- ja siisteyshavaintoja avoimesti herkällä otteella etenkin riskitapauksiin puuttuen. Se on parantanut tapaturmien ja vähältä piti -tapausten ennaltaehkäisyä. Esimerkiksi tapaturmattomista jaksoista ja hyvästä riskihavainnoinnista annetaan kannustavia ”porkkanoita” muun muassa kustantamalla lounaita, sanoo Kujala.

Hänen mukaansa vuoden erikoisteema on työmaiden siisteys, rakennusjätteiden lajittelu ja kierrätys. Niissä on saavutettu hyviä tuloksia ja ne tukevat työturvallisuutta. Konsernin valtakunnalliset työturvallisuusviikot ja -päivät sekä koulutukset pitävät asiaa esillä ja tuovat uuttakin tietoa.

Ennätystuloksia syntyi

Konsernisarjan paras perustus/runkotyömaa oli YIT Suomi Oy:n As Oy Joensuun Kuriiri. Sen voittotulos 101,152 on Itä-Suomen työturvallisuuskilpailun kaikkien aikojen korkein. Sadan prosentin ylitys selittyy runsailla turvallisuushavainnoilla. YIT Suomi Oy:n As Oy Joensuun Artesaanin työmaa voitti myös paras sisävalmistustyömaa -sarjan. Konsernin Joensuun yksikkö on kunnostautunut useana viime vuotena ykköspalkinnoilla.

Lujatalon Heikki Jalkanen ja Pete Simos vastaanottivat konsernisarjan parhaan korjausrakennustyömaan palkinnon ennätyspistein.

Paras korjausrakentamistyömaa oli Lujatalo Oy:n urakoima Valteri koulu Mikael Mikkelissä. Se sai myös erityismaininnan kisan korkeimmasta, yli sataan nousseesta sisävalmistusvaiheen turvallisuusindeksistä. Lujatalo on saavuttanut ykköstiloja useana viime vuotena korjausrakentamistyömaiden sarjassa.

Pk-yrityssarjan kärki kiri kiinni konserneja

Pienten ja keskisuurten rakennusliikkeiden kärkiyritykset kirivät hyvin kiinni aiemmin selkeämmin edellä olleita konsernisarjan mitalisteja. PK-yritysten kokonaiskilpailun voitti iisalmelainen Savon Laaturakennus Oy. Silläkin on ykköstiloja muutaman vuoden takaa. Kakkoseksi sijoittui niin ikään kestomenestyjiin lukeutuva joensuulainen Rakennustoimisto K. Tervo Oy ja kolmanneksi kuopiolainen rakennusliike Kuoma Oy, joka myös on ollut usein palkintosijoilla.

Pk-yrityssarjan voittaneen Savon Laaturakennuksen edustaja Simo Hentelä (vas.) ja Rakennustoimisto K. Tervon Teemu Räsänen veivät kaikki sarjansa ykköspalkinnot yrityksilleen.

Savon Laaturakennuksen toimitusjohtaja Jukka Rissanen sekä työmaa- ja työsuojelupäällikkö Simo Hentelä arvelivat, että ykkössija tuli jatkuvan parantamisen toimintamallilla.

– Työmaillamme ei ole sattunut tänä vuonna poissaoloja aiheuttaneita tapaturmia eikä vakavia vähältä piti -tilanteita omalle väelle eikä alihankkijoillekaan, joiden työturvallisuusasenne on kehittynyt ilahduttavasti. Kiinnitämme erityishuomiota viime vuosina esilleotettuun pölynhallintaan laadukkailla suodattimilla, osastoinneilla, alipaineistuksella ja imurien käytöllä. Lisäksi panostamme huomiovärien käyttöön työmailla.

Pk-yrityssarjassa parhaan perustus/runkotyömaa -palkinnon sai joensuulainen Rakennustoimisto K. Tervo Lehmon yhtenäiskoulun työmaastaan. Paras sisävalmistustyömaa oli Savon Laaturakennuksen Joukolankatu 10 -työmaa Iisalmessa. Parhaana korjausrakentamistyömaana palkittiin Rakennustoimisto K. Tervon Noljakankaari 10:n peruskorjaushanke Joensuussa. Se sai erityismaininnan kisan korkeimmasta pk-yrityssarjan sisävalmistusvaiheen turvallisuusindeksistä.

AVI: Rakennusalan työturvallisuudessa on yhä parannettavaa

Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Markku Rautio ja tarkastaja Arto Liukkonen totesivat kilpailun ilmentäneen hajaantumista ja polarisaatiota työturvallisuudessa. Ennestäänkin menestyneet yritykset pärjäsivät nytkin hyvin mutta jälkipäässä olleet eivät pystyneet kohentamaan tuloksiaan olennaisesti. Keskivertoyrityksissä ja -työmailla oli jopa hieman pudotusta.  Kilpailuun osallistuneissa yrityksissä sattui helmi-lokakuussa 2022 yhteensä 15 sairauspoissaoloja aiheuttanutta työtapaturmaa.

Rautio ja Liukkonen muistuttivat, että työturvallisuuskisaan osallistuu Itä-Suomessa murto-osa rakentajista. Kirjo työturvallisuudessa on alalla kilpailussa tarkastettuja 80 työmaata suurempi.

– Turvallisuusprosessien sekä johdon vaikutus on suuri yritys- ja työmaakohtaisesti. Tulos on sellainen, mihin johto väkensä opettaa ja mitä siltä vaatii. Myös turvallisuusosaaminen ja turvallisuuteen panostetut voimavarat vaikuttavat.

– Ensi vuonna jatkuvassa työturvallisuuskilpailussa painotetaan enemmän vakavampien riskien havainnoimista eli tehdään eroa pienempien ja suurempien puutteiden sekä epäkohtien kesken turvallisuusindeksissä. Rakennusteollisuuden, Rakennusliiton ja valtion aluehallintoviraston yhteistyössä pyörittämä ainutlaatuinen ja erittäin vaativa kilpailu on yhä hyvin tarpeellinen. Sen soisi leviävän laajemmallekin maahan, totesi Rautio.

Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin aluepäällikkö Kimmo Anttonen muistutti, ettei edellisvuosien suotuisan kehityksen jatkuminen ole automaatio. Työturvallisuusmittausten tulokset heikkenivät alkuvuodesta, mutta vuoden mittaan onneksi tilanne jonkin verran koheni. Turvallisuustason pudotusta ja vakavia tapaturmia ilmeni silti aivan liikaa.

– Onko marssiväsymystä, että kilpailutulosten ja jopa tapaturmien kehityssuunta kääntyi Itä-Suomessa huolestuttavaksi. Rakennusalan on omaksuttava vielä uusia keinoja työturvallisuuden parantamiseksi. Sitä on juurrutettava etenkin muihin kuin kärkiyrityksiin ja saatava alihankkijat laajasti turvallisuustalkoisiin.

– Ilahduttavasti pienten ja keskisuurten kärkiyritysten tulostaso koheni. Positiivista oli myös turvallisuushavaintojen lisääntyminen. Muutamat yritykset ovat kehittäneet uusia hyviä käytäntöjä kuten tietomalleja ja johdon työturvallisuuskierroksia. Niiden ja yritysten välisen työturvallisuuden tiedonvaihdon soisi lisääntyvän. Kyseessä ei ole yrityssalaisuuksien vaan alan imagon yhteiseksi hyväksi koituvan turvallisuusosaamisen jakaminen, tähdensi Kimmo Anttonen.

Anttonen ja Rakennusliiton pohjoisen alueen palvelupäällikkö Marko Niskanen nosti esiin henkilöstön sosiaalitilojen siisteyden ja kunnon kehittämisen. Asia vaikuttaa rakennusalan imagoonkin etenkin nuorille. Myös AVIn työmaatarkastuksissa on havaittu puutteita henkilöstö- ja taukotiloissa. Ensi vuonna olojen toivotaan ja edellytetään paranevan työmailla.

Teksti ja kuvat: Ilpo Lommi

Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin Työturvallisuuskilpailussa 2022 palkitut:

Konsernisarja

Kaksi parasta yritystä

 1. NCC Suomi Oy
 2. YIT Suomi Oy
 • Paras perustus/runkotyömaa: YIT Suomi Oy, As Oy Joensuun Kuriiri. Kokonaisindeksi ennätykselliset 101,152. Vastaava työnjohtaja Hannu Törrönen, työturvallisuuspäällikkö / työnjohtaja Toni Pakarinen ja työsuojeluvaltuutettu Petri Jeskanen.
 • Paras sisävalmistustyömaa: YIT Suomi Oy, As Oy Joensuun Artesaani. Vastaava työnjohtaja Matti Örn, työsuojelupäällikkö / työnjohtaja Marko Määttä, työsuojeluvaltuutettu Marko Pasanen.
 • Paras korjausrakentamistyömaa: Lujatalo Oy, Valteri-koulu Mikael (Mikkeli). Erityismaininta myös korkeimmasta sisävalmistusvaiheen indeksistä. Vastaava työnjohtaja Pete Simos, työsuojeluvaltuutettu Juha Harmoinen ja työpäällikkö Heikki Jalkanen.

Pk-yrityssarja

Kolme parasta yritystä:

 1. Savon Laaturakennus Oy
 2. Rakennustoimisto K. Tervo Oy
 3. Rakennusliike Kuoma Oy
 • Paras perustus/runkotyömaa: Rakennustoimisto K. Tervo Oy, Lehmon yhtenäiskoulu (Kontiolahti). Vastaava työnjohtaja Antti Hietala, työmaainsinööri Jani Mustonen, työmaamestarit Eetu Heinonen ja Teemu Nuutinen sekä työsuojeluvaltuutettu Teuvo Koskinen.
 • Paras sisävalmistustyömaa Savon Laaturakennus Oy, Joukolankatu 10 (Iisalmi). Vastaava mestari Simo Hentelä ja työsuojeluvaltuutettu Juha Rissanen.
 • Paras korjausrakentamistyömaa: Rakennustoimisto K. Tervo Oy, Noljakankaari 10 (Joensuu, peruskorjaustyömaa). Lisäksi erityismaininta korkeimmasta sisävalmistusvaiheen indeksistä. Vastaava työnjohtaja Juha Mutanen ja työsuojeluvaltuutettu Henri Porkka.
 • Eniten työturvallisuustasoaan nostanut yritys: Rakennusliike U. Lipsanen Oy
 • Paras aliurakoitsija: PetterSteel Oy ja erityismaininta asentaja Arto Pasaselle ”Tekee laatua aikataulussa turvallisuudesta tinkimättä”.
Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä