Valmistuneiden viesti yrittäjille: Anna uransa alussa olevalle monipuolisia infra-alan töitä, tue ja motivoi!

INFRA Pohjoinen jakoi viidelle vastavalmistuneelle ammattikoulun opiskelijalle kannustuspalkinnon. Kysyimme stipendin saajilta: Miksi valitsit infra-alan? Mitä sanoisit sellaiselle henkilölle, joka harkitsee infra-alaa? Millaisia terveisiä lähettäisit työnantajille ja koulutusorganisaatiolle?

Teksti: Saija Syväoja | Kuva: Santeri Maimann

SANTERI MAIMANN valmistui Rovaniemen REDU:sta maarakennuskoneenkuljettajaksi tänä keväänä. Tällä hetkellä hän työskentelee INFRAn jäsenyrittäjällä Juujärvi Racing Oy:llä ajaen isoja maarakennuskoneita.

”Hommia on riittänyt kiitettävästi”, Santeri kertoo.

”Yhteishaussa infra-ala ei ollut ykkösvalintani, vaikka koneet ovat aina kiinnostaneet. Olen ajanut jo melko pienestä pitäen traktoria peltohommissa. Ala tuntui kuitenkin luontaiselta, kun kasvoi koneiden keskellä.”

Santeri kehottaa ehdottomasti hakeutumaan alalle, jos konehommat yhtään kiinnostavat.

”Paksunahkainen ja hyvähermoinen pitää kuitenkin olla. Työporukassa viljellään aika hurttia huumoria.”

”Infra-alan yrittäjille antaisin vinkin, kun uusi henkilö tulee taloon: jos tekee virheen, siitä ei pidä tehdä härkästä. Saattaa epävarmemmalta mennä työmotivaatio. Kaikkea ei voi tietää heti. Kannattaa neuvoa positiivisen kautta tekemään paremmin seuraavalla kerralla. Vahinkoja sattuu kaikille.”

Santeri kiittää opinahjoaan ja lähettää REDUn opettajille terveisiä.

”Opettajat, jotka sanoivat suoraan asiat niin kuin ne ovat, olivat parhaita”, Santeri muistelee.

”Kaivuuhommia olisi voinut opettaa vähän monipuolisemmin, ei pelkkää lastausta ja maanajoa. Vaikka kaapeliojan kaivuuta välillä. Sellainen huomio vielä, että 3D-harjoitukset taisivat jäädä kokonaan väliin.”

MIKA TOLONEN ajaa tällä hetkellä kaivinkonetta ja välillä traktoria Koneurakointi Meh-To Oy:ssä. Meht-To on myös INFRAn jäsenyrittäjä.

Mika valmistui Kainuun ammattiopistosta Kuusamosta.

”Valitsin infra-alan koska olen ollut hommissa mukana pienestä lähtien ja nähnyt mitä infra-ala on. Haluan tehdä sellaista työtä, missä näkee oman kätensä jäljen”, Mika selventää uravalintaansa.

”Infra-alaa harkitsevalle sanoisin, että hakeudu rohkeasti alalle, koska töitä kyllä riittää, jos on halua ja mielenkiintoa tehdä ja oppia.”

”Kannattaa teettää opiskelijoilla harjoitteluaikana mahdollisimman monipuolisesti alaan liittyviä töitä lapiohommista koneilla ajamiseen, että opiskelija saa laajan kuvan alasta”, lähettää Mika terveisinä työnantajille.

EETU VARILA on opiskellut oppisopimuksella ja saanut viralliset maarakennuskoneen kuljettajan paperit OSAOn Haukiputaan yksiköstä tämän vuoden huhtikuussa. Eetu kävi Haukiputaalla tekemässä vain tietyt tehtävät kuten ajamassa kuorma-autokortin, suorittamassa ammattipätevyyden ja yto-tehtävät.

Eetu on ollut oppisopimuksella töissä Kemissä Kiinteistöhuolto Jokelainen Oy:llä reilun vuoden.

”Minua on aina koneet kiinnostaneet. Enolla on maarakennusalan yritys ja ajauduin sinne kesätöihin. Siitä lähti polte alalle”, Eetu kertoo.

”Jos on kiinnostusta rakentaa kaikkea haastavaa, niin suosittelen alaa. Jos ajaa pelkästään konetta, työ ei ole kovin fyysistä mutta aputyöt vaativat fysiikkaa. Samalla voi nauttia ulkoilmasta”, kuvailee Eetu.

Eetu kehottaa infra-alan yrittäjiä ottamaan rohkeasti nuoria töihin.

”Minulla kävi tuuri, että pääsin hommiin. Varsinkin isompiin yrityksiin on vaikea päästä. Yrittäjien kannattaa muistaa, että meissä nuorissa on tulevaisuus.”

Stipendin saivat lisäksi Linus Välimaa Rovaniemen REDU:sta ja Matti Tomperi OSAO:n Taivalkosken yksiköstä.

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä