Turvallisuusviikko käyntiin: hermojen pitää saada levätä kypärän sisälläkin

Täällä viikolla rakennusalan Viisaat kypärät yhteen – turvallisuusviikko muistuttaa yhdeksättä kertaa, että jokaisen pitää päästä joka päivä töistä terveenä kotiin. Luvassa on seminaareja, yritystapahtumia ja turvapuistovierailuja ympäri maata. Teemoina ovat työhyvinvointi ja työssä jaksaminen. Aiheesta järjestetään viikon päätteeksi perjantaina 20.5. Twitter-chat #jaksaraksalla klo 11–12.

Esimerkiksi rakennustyömaalla työ on usein liikkuvaa, fyysistä ja työympäristö muuttuu jatkuvasti. Samassa paikassa työskentelee yhtä aikaa monia erikoistuneita tiimejä. 

”Puhelin soi, viestejä sinkoilee eri kanavissa ja työmaatoimiston ovi käy. Tehtävät keskeytyvät jatkuvasti ja huomio siirtyy asiasta toiseen”, kuvaa asiaa Rakennusteollisuus RT:n turvallisuusryhmän puheenjohtaja ja Skanskan HSE-johtaja Antti Leino.

Leinon mukaan työ saakin kuormittaa, kunhan sitä tapahtuu sopivassa suhteessa eikä se muodostu terveydelle haitalliseksi. Työnantajan tulee puuttua riittävän ajoissa asiaan, jotta haitallista työn kuormitusta ehkäistään eikä vain reagoida sen seurauksiin.

”Pitkittynyt henkinen kuormitus syö paitsi yksilön hyvinvointia, työkykyä ja luovuutta myös rakennushankkeen onnistumisen edellytyksiä ja yrityksen uusiutumiskykyä”, hän sanoo.

Rakennusalan yhteisellä turvallisuusviikolla muistutetaan myös siitä, että turvallisuutta viedään työpaikoilla eteenpäin yhdessä. Jokaisella ketjussa työskentelevällä on siitä oma vastuunsa. Yhtenä hyvänä esimerkkinä ovat vaaratilanneilmoitukset ja turvallisuushavainnot. Havainnointi- ja ilmoitusmenettelyn avulla parannetaan työntekijöiden riskitietoisuutta työturvallisuudesta ja tehdään helpoksi vaaroista raportoiminen ja niihin puuttuminen.

Rakennusteollisuus RT:n jäsenyrityksissä on tehty pitkään työtä turvallisuuden eteen. Monia työturvallisuuden parannuksia on jo tehty ja otettu käyttöön uusia menetelmiä. Työturvallisuus onkin kehittynyt hyvään suuntaan ja rakennusalalta löytyy jo suuri määrä kokonaan tapaturmattomia työpaikkoja. Silti rakentamisen parissa sattuu muihin toimialoihin verrattuna edelleen liikaa tapaturmia.

Rakennusteollisuuden yhteisellä turvallisuusviikolla yritykset järjestävät omia turvallisuutta edistäviä tapahtumiaan, lisäksi on yhteisiä seminaareja. Viisaat kypärät yhteen -työturvallisuusviikon järjestää Rakennusteollisuus RT:n jäsenyritykset sekä yhteistyökumppanit. Tietoa turvallisuusviikosta ja viikon yhteisistä tapahtumista osoitteessa katso tarkemmin täältä.

 Katso myös:

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä