Sota tummensi rakentamisen näkymät

Epävarmuus ja raaka-aineiden hintojen nousu hidastavat rakentamista. Rakentamista kannattelee toistaiseksi viime vuoden lopun runsas aloitusten määrä. Tulevaisuuden hankkeiden kannalta yritysten tarjoustoiminta on erittäin hankalaa. Talonrakennusteollisuus toivoo Lounais-Suomen suhdannekatsauksessaan tilaajien ja rakentajien välistä joustoa ja yhteistyötä.

Asuntorakentamisen ennustetaan hidastuvan, mutta pysyvän edelleen historiaan nähden hyvällä tasolla. Kuluvaa vuotta kannattelee viime vuoden asuntorakentamisen kova aloitustahti sekä toimitilarakentamisen vauhdittuminen epävarmuudesta huolimatta.

Epävarmuus ja rajoitukset syövät Suomen kasvua

Ukrainan sota lisää epävarmuutta koko Euroopassa ja painaa myös Suomen talouden kasvuennusteita alas. Toistaiseksi merkittäviä investointipäätöksiä ei ole peruttu ainakaan julkisen keskustelun perusteella. Tilastokeskuksen mukaan myös kuluttajien asunnonostoaikomukset ovat pysyneet edelleen korkealla.

Suomen talouden ennustetaan pysyvän kasvussa tänä ja ensi vuonna. Rakentamisen volyymia ylläpitää pitkälle loppuvuoteen viime vuoden runsas aloitusten määrä. Sodan pitkittyessä tai laajentuessa investointipäätökset kuitenkin vaikeutuvat. Kasvava epävarmuus ja nopeasti nousevat rakennuskustannukset heikentävät investointi- ja kulutushalukkuutta.

”Viime vuonna aloitetut hankkeet kantavat rakentamista. Tuleviin investointeihin liittyy kasvavaa epävarmuutta. Yritysten tarjoustoiminta on tällä hetkellä erittäin vaikeaa, sillä kustannuskehityksen ennustaminen on lähes mahdotonta. Tulevien hankkeiden kannattavuusyhtälöä on lähes mahdotonta saada umpeen”, sanoo Rakennusteollisuus RT ry:n pääekonomisti Jouni Vihmo.

Rakentamisen raaka-aineiden hintojen nousu oli jo viime vuonna poikkeuksellisen kovaa. Ukrainan sota on heikentänyt rakennusmateriaalien saatavuutta ja nostanut niiden hintoja edelleen.

”Rakennusmateriaalien saatavuus ja kustannusten ennakoimattomuus ovat merkittäviä haasteita, jotka voivat aiheuttaa viiveitä aikatauluihin ja johtaa puutteellisiin toimituksiin. Tulonmenetyksiltä tuskin voidaan välttyä. Sodan pitkittyessä materiaaleja joudutaan vaihtamaan korvaaviin ja uusia hankintakanavia on etsittävä entistä kauempaa”, Vihmo toteaa.

Rakennuskustannusten nousu on tilaajien ja rakentajien yhteinen ongelma

”Edellä kuvattujen haasteiden takia tarjoustoiminta on tällä hetkellä erittäin vaikeaa. Aiempien vuosikymmenten kriiseistä olemme kuitenkin oppineet yhteistyön tärkeyden: nyt vaaditaan aitoa yhteistyötä niin tilaajien ja toimittajien kuin työnantajien ja työntekijöidenkin kesken. Se on ainut tapa selvitä tästä vaikeasta tilanteesta. Tällä hetkellä ongelmat tuntuvat kasautuvan rakennusliikkeiden niskaan, mutta todellisuudessahan tämä on meidän kaikkien yhteinen ongelma”, päättää Talonrakennusteollisuuden aluepäällikkö Katja Suovo.

Lisätiedot

Katja Suovo
Aluepäällikkö, Talonrakennusteollisuus ry, Lounais-Suomi ja Satakunta
Puh. 041 536 1300
katja.suovo(@)rakennusteollisuus.fi

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä