Jos kotimaisesta turpeesta halutaan ensi talven energiaratkaisu, on toimittava nyt

Energiayhtiöissä tehdään parhaillaan päätöksiä seuraavan lämmityskauden hankinnoista. Konealan yrityksiä edustava INFRA kiirehtisi erityisesti kotimaisen turpeen tilauksia. Nyt tehtävillä päätöksillä ratkaistaan, pystyvätkö turveyrittäjät tarjoamaan ylipäätään apua ensi talven energiatarpeisiin.

”Turve on varteenotettava vaihtoehto energiatuotantoa täydentämään nyt, kun venäläisen hakkeen varaan ei voida laskea ja suomalaisellekin hakkeelle riittää takuulla ottajia”, INFRAn toimitusjohtaja Paavo Syrjö muistuttaa.

Turvetuotanto on vähentynyt Suomessa nopeasti parissa vuodessa. Lämpölaitokset ovat vähentäneet turpeen käyttöä, turveyrittäjät ovat vaihtaneet alaa ja toimivaa kalustoa on romutettu. Turpeen laajamittainen käyttö polttoaineena on tehty veroilla ja päästömaksuilla hyvin kalliiksi.

”Kriisissä tarvitaan kuitenkin kriisiajan ratkaisuja. Turpeen käytön lisääminen on nopea ja omavaraisuutta tukeva tapa helpottaa energiapulaa väliaikaisesti. Lisäksi sillä on työllistävä vaikutus. Huoltovarmuuden kannalta se on jopa ylivertainen muihin vaihtoehtoihin verrattuna; se on kotimaista ja sen varastointi on helppoa.”

Energiahuolto meni uusiksi 

Venäjän hyökkäys Ukrainaan muuttaa Euroopan energiahuoltoa. Saksalle se voi merkitä paluuta ydinvoimaan ja Suomelle puolestaan venäläisen toimittajan kanssa aloitetun ydinvoimalahankkeen keskeyttämistä. Jatkossa on pärjättävä ilman sotaisan itänaapurin raaka-aineita. Niihin kuuluu öljyn ja maakaasun lisäksi energiayhtiöiden polttama metsähake, josta suuri osa tulee Venäjältä.

”Tätä taustaa vasten kotimainen turve tarjoaa nopean ratkaisun Suomen energiahuoltoon poikkeusaikana”, Paavo Syrjö uskoo.

Turve on kuitenkin nostettava sanamukaisesti hyvän sään aikana, ja yrittäjien on aloitettava ensi talveen varautuminen välittömästi.

”Turve ei nouse suosta itsestään. Turveyrittäjät pitää onnistua nyt nopeasti vakuuttamaan siitä, että kysyntää on riittävästi näköpiirissä.”

FAKTAT

  • Energiaturpeella katettiin viime vuonna noin neljä prosenttia Suomen kokonaisenergiankulutuksesta.
  • Puuhaketta, jolla ei ole päästömaksuja, on saanut 20–25 eurolla yhden megawatin tuottamiseen. Turvetta polttamalla vastaavan energiamäärän tuottaminen maksaa noin 10 euroa. Päälle tulee 5,70 euron energiavero ja päästöoikeusmaksu, jonka hinta on nyt noin 35 euroa.
  • Lämpövoimalan piipun päähän asennettavan hiilidioksidin talteenottoteknologian avulla voidaan vähentää turpeen polton ilmastovaikutuksia.

LISÄTIEDOT
Paavo Syrjö
toimitusjohtaja, INFRA ry
etunimi.sukunimi (at) infra.fi 
040 560 1803
 

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä