Jalon Rakentajat Oy ja NCC Suomi Oy voittoon Itä-Suomen rakennusalan työturvallisuuskilpailussa – erot hyvien ja heikkojen välillä kasvussa

Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin perinteisen työturvallisuuskilpailun parhaat konsernit, yritykset ja työmaat palkittiin Kuopiossa 30.11. Konsernisarjan voitti NCC Suomi Oy ja kakkoseksi tuli Rakennusliike Lapti Oy. Pienten ja keskisuurten rakennusyritysten sarjan voitti Jalon Rakentajat Oy ennen Rakennustoimisto K.Tervo Oy:tä ja Rakennus Hassinen Oy:tä, joka on uusi mitalisti työturvallisuuskilpailussa. Eniten työturvallisuuttaan nosti Jalon Rakentajat Oy.

Pk-yrityssarjan voittaneen ja eniten työturvallisuustasoaan nostaneen Jalon Rakentajat Oy:n toimitusjohtaja Ville Kettunen (vasemmalla) ja vastaava työnjohtaja Jonne Juvonen.

Kummassakin yrityssarjassa palkittiin myös parhaat perustus/runko-, sisävalmistus- ja korjausrakentamistyömaat. Konserneilla parhaan perustus/runkotyömaan palkinto jaettiin harvinaisesti kolmelle kohteelle: Lujatalo Oy:n Siilinjärven terveyskeskuksen, Rakennusliike Lapti Oy:n KYS:in Uuden Sydämen ja YIT Suomi Oy:n As Oy Joensuun Pankkiirin työmaille. Ne kaikki ylsivät yli 100 prosentin kokonaistulokseen (maksimitulos 101,5), mikä on maan tiukimmassa työturvallisuuskilpailussa huima suoritus. Paras sisävalmistustyömaa on YIT Suomi Oy:n As Oy Joensuun Pyykkipoika ja paras korjausrakentamistyömaa NCC Suomi Oy:n Puijonkatu 22 A-osa.

Pk-yrityksillä parhaan perustus/runkotyömaasarjan voittajaksi ylsi Rakennustyö Salminen Oy:n AWW Paja 22. Paras sisävalmistustyömaa on Rakennustoimisto Tervo Oy:n urakoima Juuan koulukeskus. Korjausrakentamistyömaiden ykköseksi tuli Rakennusliike Konttinen Oy:n Kuopion Savotalon eli kaupungin pääterveysaseman sisäilmakorjausurakka. Rakennusliike on kunnostautunut eeimerkillisesti etenkin pölyntorjunnassa.

Työturvallisuuden kokonaiskuva jätti parantamisen varaa

Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin aluepäällikkö Kimmo Anttosen mukaan tämänvuotinen työturvallisuuskisa oli tuloksiltaan aiempaa kaksijakoisempi.

– Kärki oli ennätyksellisen korkeatasoinen, mutta heikoimpien yritysten taso tippui huolestuttavasti.
Työturvallisuuskehitys näyttää jumittuneen, kun kilpailun kokonaistulos jopa taantui hieman edellisvuosista. Hyvän kehityksen eteen on saatava kaikki yritykset mukaan entistä tiiviimmin. Huomiota on kiinnitettävä turvallisuusjohtamiseen, koska sen taso putosi tänä vuonna. Itä-Suomen työturvallisuuskilpailu on Suomessa rakennusalalla ainoa, missä tätäkin asiaa mitataan.

Itä-Suomen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tarkastaja Arto Liukkonen vahvisti, että rakennustyömailla on sattunut liian paljon tapaturmia tänä vuonna ja erot hyvien sekä heikkojen työmaiden ja yritysten kesken ovat kasvaneet.

– Työturvallisuutta luotaavien TR-mittausten hajonta on kasvanut. Tämän vuoden kolme huonointa työmaata on ollut viime vuoden huonointakin heikompia ja jälkipäähän jääneiden yritysten turvallisuustaso on muutenkin laskenut. Niissä on muun muassa työturvallisuusjohtamisen taso pudonnut. Toisaalta kisan kärjen turvallisuustaso on ennätyskorkealla. Samanlaista polarisoitumista ilmenee kilpailun ulkopuolisillakin rakennustyömailla.

Liukkosen mukaan työturvallisuuskilpailuun osallistuneiden Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenyritysten työmailla on tehty vajaan vuoden aikana 79 työmaatarkastusta. Niistä 19:llä on tapahtunut 22 vähintään yhden päivän sairauspoissaolon aiheuttanutta tapaturmaa. Yli viiden päivän poissaoloja on seitsemän. Siten parantamista on yhä työturvallisuudessa.

– Onneksi kokonaiskuvassa työturvallisuustilanne on rakennustyömailla parantunut sen reilun 15 vuoden aikana, kun olen tarkastajana toiminut. Moni epäkohta ja ongelma on kohentunut. Hyvää esimerkiksi on huomion kiinnittäminen pölyntorjuntaan. Toivoisin, että kvartsi- ja puupölyn torjuntaa tehtäisiin kuitenkin vielä paremmin työmailla.

– Toinen hitaasti edistyvä asia on henkilöstön sosiaalitilojen kunto. Niistä tuli eniten huomauttamista TR.mittauksissa. Kohentamisen varaa on etenkin monilla pienemmillä työmailla. Yksittäisistä asioista puutteita löytyy muun muassa A-tikkaiden tuennassa, kertoi Liukkonen.

Rakennusliiton pohjoisen palvelualueen päällikkö Marko Niskasen mukaan kulunut vuosi ei ole tuonut rakennustyömailla esiin erityisen silmiinpistäviä ongelmia ja ilmiöitä.

– Sosiaalitiloissa on edelleen vaihtelua sekä parantamisen tarvetta. Alan haasteet ovat yhteisiä ja työturvallisuutta sekä -kulttuuria on jatkuvasti ja tinkimättä vaalittava.

Asenne ratkaisee edelleen

Jalon Rakentajat Oy:n toimitusjohtaja Ville Kettunen korostaa hyvän asenteen merkitystä turvallisuustyössä kaikissa henkilöstöryhmissä sekä työturvallisuuden esilläpitoa ja jatkuvaa viestimistä. Painotamme, että turvallinen työskentely kuuluu rakentamisen ammattitaitoon.

– Olemme edelleen jalostaneet tänäkin vuonna hyviksi osoittautuneita ja tuloksekkaita toimintamalleja. Muun muassa uutena asia on, että TR-mittauksilla todennettava työturvallisuustaso on otettu mukaan tuotantopalkkioiden kannusteperusteisiin. Määrittelemme ensi vuodeksi uudet työturvallisuuden tulostavoitteet ja painotukset yhdessä työnjohtajien kanssa.

Kettunen muistuttaa, että erityisen tärkeää on nuoremman rakentajasukupolven totuttaminen työturvallisuuden vaalimiseen, mielellään jo opiskeluajoista alkaen. Työturvallisuuskilpailun voitosta huolimatta hän kantaa huolta koko rakennusalan turvallisuusimagosta toivoen, että yrityksille ja työmaille löytyisi yhtenäisempi linja ja käytäntö turvallisuusasioissa.

– Erot näkyvät, kun työntekijät vaihtavat työpaikkoja ja aliurakoitsijoissa.

NCC Suomi Oy:n hankekehitysjohtaja Marko Onttinen näkee kilpailumenestyksen tulleen vankkumattomalla, suunnitelmallisella ja jatkuvalla turvallisuustyöllä.

Konsernisarjan voittaneen NCC Suomi Oy:n vastaava työnjohtaja Samuli Ahola (vasemmalla) ja rakennuspäällikkö Ilkka Kujala.

– Hyvälle tasolle yltäminen aiempina vuosina tuo kantoaaltoa, mutta ylläpidon saati kehittämisen eteen on kuitenkin toimittava koko ajan. Omille työntekijöillemme ei ole yli kahteen ja puoleen vuoteen sattunut yhtään poissaoloa aiheuttavaa työtapaturmaa. Aliurakoitsijoille niitä on joitakin tullut. Aliurakoitsijat ja muut yhteistyötahot onkin saatava samaan hyvää ”ruotuun” työturvallisuudessa. Myös koronavirukselta suojautuminen määrätietoisesti kuuluu työturvallisuuteen, koska yhtä lailla se aiheuttaa poissaoloja päästessään valloilleen työmailla.

Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piiri ja Itä-Suomen Aluehallintovirasto järjestävät ensi vuonnakin 2022 rakennusalan työturvallisuuskilpailun tammikuun lopusta alkaen.


Lisätiedot:


Kilpailun kärki:

Konsernisarja

 1. NCC Suomi Oy
 2. Rakennusliike Lapti Oy

 Paras perustus-/runkotyömaa

Jaettu ykköstila:

 • Lujatalo Oy, Siilinjärven terveyskeskus
 • Rakennusliike Lapti Oy, KYS Uusi sydän
 • YIT Suomi Oy, As Oy Joensuun Pankkiiri

 Paras sisävalmistustyömaa

 • YIT Suomi Oy, As Oy Joensuun Pyykkipoika

 Paras korjausrakentamistyömaa

 • NCC Suomi Oy, Puijonkatu 22 A-osa

 Pk-yritysten sarja

 1. Jalon Rakentajat Oy
 2. Rakennustoimisto K. Tervo Oy
 3. Rakennus Hassinen Oy

 Paras perustus-/runkotyömaa

 • Rakennustyö Salminen Oy, AWW Paja 22

Paras sisävalmistustyömaa

 • Rakennustoimisto Tervo Oy, Juuan koulukeskus

 Paras korjausrakentamistyömaa

 • Rakennusliike Konttinen Oy, Savotalon sisäilmakorjaukset

Eniten työturvallisuustasoaan nostanut yritys

 • Jalon Rakentajat Oy 

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä