Tukkumyynnissä näkyvät niin rakentamisen kasvu kuin valmistavan teollisuuden haasteetkin

Tämän vuoden kolmannella kvartaalilla talotekniikkatuotteiden myynti oli hyvässä vedossa. Uhkana ovat kuitenkin kustannusten nousu ja komponenttien saatavuus.

Rakentamisen suhdannekäänne on ollut nopea. Rakentaminen kokonaisuutena supistui viime vuonna 4 prosenttia, mutta täksi ja ensi vuodeksi Rakennusteollisuus RT ennakoi parin prosentin kasvua. Myös LVI-tukkumyynti on kääntynyt ensimmäisen kvartaalin negatiivisen tuloksen jälkeen selvään kasvuun. Q2 oli jo 11 % edellisvuoden vastaavaa jaksoa edellä ja Q3:n kasvu on peräti 13 %.

”Rakentamisen hyvä vauhti on nostanut talotekniikkatuotteiden volyymeja. Tämä ei kuitenkaan sellaisenaan selitä hyvää tilastoa. Euromääräisestä kasvusta merkittävä osa johtuu raaka-aineiden ja komponenttien voimakkaasta kallistumisesta, joka näkyy myös tuotteiden ja järjestelmien myyntihinnoissa”, toteaa Taltekan toimitusjohtaja Ilkka Salo.

Rakentamisen luottamusindikaattorit ovat nyt hyvällä tasolla ja RT ennakoi kasvun jatkuvan vielä ensi vuonnakin. Myös LVI-urakoitsijoiden näkymät ovat valoisat. Asuntorakentamisen ohella myös toimitilarakentaminen toipuu. Korjausrakentamisessa koronan aiheuttama varovaisuus näyttäisi vaihtuvan kasvuun. Etenkin asuinrakennusten korjaukset ovat selkeästi lisääntyneet.

Teollisuus- ja varastorakentamisen ennakoidaan kasvavan selvästi. Julkisen sektorin hankkeetkin toipunevat notkahduksen jälkeen. Liike- ja toimistorakentamisen puolella odotukset ovat kuitenkin matalammalla.

”Tilanne näyttää hyvältä, mutta suurena uhkana ovat raaka-aineiden sekä komponenttien kustannusten nousu ja pitkät toimitusajat. Loppuvuoden kasvulukemat eivät todennäköisesti ole parin viime kvartaalin tasolla, mutta koko vuosi jää melkoisella varmuudella plussan puolelle. Aloitusten hyvä taso kannattelee talotekniikkaa pitkälle ensi vuoteen”, arvioi Salo.   

Lisätiedot:

Ilkka Salo, toimitusjohtaja,
Talotekninen teollisuus ja kauppa
Puh. 040 847 9907 | ilkka.salo@talteka.fi 

Liitteet:

  • LVI-tukkumyynnin muutos vuosineljänneksittäin_Q3-2021.jpg
  • Kumulatiivinen_LVI-tukkumyynti_Q3-2021.jpg

Talotekninen teollisuus ja kauppa ry (Talteka) on elinkeinopoliittinen yhteistyöjärjestö, joka kokoaa yhteen alan toimijoita ja pyrkii parantamaan jäsenyritystensä toimintaympäristöä ottamalla kantaa ja vaikuttamalla alaan liittyviin teollisuus-, talous-, tuote-, energia-, ympäristö- ja koulutuspoliittisiin kysymyksiin. Se on yksi Rakennusteollisuus ry:n toimialoista ja sen jäseninä ovat alan merkittävimmät Suomessa toimivat laitevalmistajat ja tukkukaupat. Talteka tilastoi LVI-teknisten tuotteiden tukkumyyntiä. 

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä