Vapaaehtoisella sitoumuksella vauhditetaan muovien kierrätystä rakentamisessa

Rakentamisessa pakkauksissa ja sisäsuojauksissa käytettävät kalvomuovit päätyvät usein energiajätteeksi, vaikka ne sisältävät arvokasta kierrätyspotentiaalia.

”Tekemällä vapaaehtoisen muovit green deal -sopimuksen yritys osoittaa, että se käyttää muoveja vastuullisesti ja haluaa osallistua  rakentamisen kiertotalouden edistämiseen”,  kertoo tuotepäällikkö Tuuli Kunnas Rakennusteollisuus RT:stä.

Kierrätettynä kalvomuovi palautuu tuotteina takaisin markkinoille ja samalla vähennetään polttamisen päästöjä. Vuoden 2027 loppuun mennessä tuotannossa käytetyistä raaka-aineista 40 prosenttia tulisi olla kierrätettyjä kalvomuoveja.

”Yksittäiset yritykset voivat osallistua muovin kierrätyksen ympäristötalkoisiin tekemällä oman sitoumuksensa sitoumus2050.fi -sivustolla. Se on yritykselle selkeä tapa lisätä kierrätysmateriaaleista valmistettujen muovien käyttöä rakentamisen toimitusketjussa ja rakentamisessa”, Kunnas selventää.

Rakentamisen muovit green deal on yksi tärkeä askel eteenpäin kohti päästöjen tehokasta vähentämistä ja hiilineutraaliutta. Sopimuksella etsitään kiertotalouden edistämisen lisäksi ratkaisuja ilmastohaasteisiin, luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen ja luonnonvarojen ylikulutukseen.

Sopimuksessa on mukana  useita toimialoja kalvomuovien valmistuksesta pakkaamiseen, kaupasta  rakennushankkeiden ja urakoiden toteuttajiin, ja kiertotalouden osaajista uudelleen tuotantoon.

“Tärkeän lisänsä sopimuksen menestymiseen tuo se, että mukaan on saatu tilaajapuolen edustajana Kuntaliitto”, Kunnas toteaa.

RT:n lisäksi elinkeinoelämää sopimuksessa edustavat Kemianteollisuus, Muoviteollisuus , Rakennus- ja sisustustarvikekaupan liitto RASI, Sähköteknisen Kaupan Liitto, Teknisen Kaupan Liitto sekä Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP.

Motiva on tuottanut maksuttoman Rakentamisen muovit -verkkokoulutuksen. Se  sopii muun muassa rakennushankkeiden ja -urakoiden tilaajille ja toteuttajille, tuoteteollisuudelle ja kaupan alalle sekä työmaiden työnjohdolle.

Lisää Motivan verkkokoulutuksesta

Rakennusteollisuus RT on tuottanut jäsenilleen oman oppaan avuksi sitoumuksen tekoon (pdf)

Pääset tästä suoraan tekemään sitoumusta

Muovitiekartta, muita keinoja edistää muovien vastuullista käyttöä

Katso tästä rakentamisen muovit green dealia esittelevä englanninkielinen video: (suora linkki tästä)

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä