#Karpankierros Uudellamaalla: Syksyn tuulahduksia?

Kiertoreissu jäseniin paljastaa, mitä kuuluu infrayrittäjän arkeen. Kari Muhonen kierteli syksyn kynnyksellä ja viime keväänä Uudellamaalla.

Teksti: Saija Syväoja | Kuvat: Kari Muhonen

Karpan tavoitteena on kiertää kaikki INFRAn piiriyhdistykset tämän vuoden aikana ja tavata paljon jäseniä. Juttuhetkissä selviää, mitä kuuluu liiketoiminnalle, mutta pöydälle nostetaan myös yrittäjän jaksaminen muuttuvassa maailmassa ja kuluttavan arjen keskellä.

A-Kaivuu Oy, Espoo

Liikevaihto: reilut 0,5 milj.€ | Henkilöstöä: 1
Toimialat: omakotirakentajille pohjatyöt, ammattirakentajille maa- ja vesirakentaminen laajasti, kokonaisurakointi ja konepalvelu yksityisille ja yrityksille

A-Kaivuun toimitusjohtaja Sami Marjoniemi on kasvanut maarakennusyrittäjäperheessä. Hän työskenteli pitkään muualla kuin infra-alalla, kunnes 2016 perusti oman infra-alan yrityksen.

Yritys tekee kokonaisurakointia ja konepalvelua yksityisille ja yrityksille. Tavoitteena on ollut yrityksen hallittu kasvu ja jatkuva kehittäminen. A-Kaivuu onkin kasvanut tasaisesti perustamisestaan lähtien. Kehittämisessä on panostettu erityisesti pima-asioihin.

Kehittämiseen ja kasvuun rohkaisee Samin motto: ”Ei se niin vaikeata ole”.

”Käytän jonkin verran alihankkijoita. Olen myös etsinyt hyvää kaivinkonekuskia jo pidemmän aikaa. Hyvää henkilöstöä on vaikea löytää”, tuskailee Sami saman ongelman kanssa kuin moni muukin infrayrittäjä.

Jäsenpalveluista Sami näkee tärkeimpinä yhteistyökumppanien jäsenalennukset, verkostoitumismahdollisuudet sekä lakipalvelut ja niiden kehittäminen kuluttajariidoissa.

”Vapaa-aika menee tyttärien kanssa ja rentoudun mökillä puuhastellessa.”

Murtoyhtiöt Oy

(Espoon Maastotyö Oy, Murron Maansiirto Oy, Kuljetus Oy Jyrki Murto)
Liikevaihto: n. 7 milj. € | Henkilöstöä: 40–50
Toimialat: maarakennusurakointi, viher- ja maisemarakentaminen, talonpohjat, kunnallistekniset työt, roudan sulatus, huollot, korjaukset ja hitsaukset, ajosiltojen vuokraus, kone-, halli- ja lavavuokraus
 Jyrki Murto (vas.) ja Pyry Murto.

Murtoyhtiöt on tarjonnut koneurakointia ja monipuolisia maarakennustöitä yli 40 vuoden ajan Etelä-Suomen alueella.

”Pitkän ikämme salaisuus on toiminnan luotettavuus, ketteryys ja joustavuus sekä nykyään nuorekkuus”, yhtiön toimitusjohtaja Pyry Murto (35) kertoo. Pyry on taustalla mukana myös INFRA Nuorten toiminnassa.

Yhtiön liiketoiminnan perusta on tuntitöissä, vaikka urakoinnin osuus on pikkuhiljaa kasvamaan päin. Yhtiön asiakkaita ovat yksityiset henkilöt, erikokoiset yritykset sekä kunnat. Suurimpiin asiakkaisiin kuuluvat Helsingin ja Espoon kaupungit sekä HSY.

”Olemme halukkaita laajentamaan toimintaamme myös muualle Suomeen”, Pyry Murto toteaa.

Murtoyhtiöt ovat aito perheyritysrypäs jo kolmannessa polvessa.

”Isäni Jyrki Murto on hallituksen puheenjohtaja. Minä, veljeni Sampo ja siskoni Neilikka olemme jakaneet yhtiön työtehtävät omia vahvuuksia miettien ja niin, että työ pysyy mielenkiintoisena sekä haastavana.”

Yhtiö on ollut pitkään INFRAn jäsen ja halu järjestäytyä on säilynyt nykypolvessa.

”INFRAn tulisi panostaa koulutuksiin ja toivoisimme muun muassa urakkalaskentakoulutusta”, lähettää Pyry terveisiä liittoon.

Ralf Ajalin Oy

(emoyhtiö Perheyhtiö R. Ajalin Oy)
Liikevaihto: n. 29 milj.€| Henkilöstö: n. 55
Toimialat: rata- ja sillanrakentaminen (R1), tunnelikorjaukset, kunnallistekniikka, erikoistalonrakentaminen (mm. asetinlaitetilat, muuntoasemat ja kasarmit), maa-ainesliiketoiminta ja kiertotalous 

”Vuonna 1977 perustettu Ralf Ajalin Oy tarjoaa monipuolisia infraurakoinnin ja väylärakentamisen palveluita ja teknisesti haastavia taitorakenteita sekä toimittaa laadukkaita maa-aineksia”, vuodesta 2012 yrityksessä vaikuttanut toimitusjohtaja Tommi Knaapinen esittelee.

Ralf Ajalin Oy:n pääomistaja on Patrick Ajalin, joka toimii hallituksen puheenjohtajana.

”Muodostimme keväällä konsernin, jossa infraurakointia jatkaa tytäryhtiö Ralf Ajalin Oy ja emoyhtiö keskittyy pihamaan- ja maa-ainesliiketoiminnan kehittämiseen”, Tommi jatkaa.

Yhtiöissä on panostettu yrityksen kehittämiseen, henkilöstön osaamiseen ja palkitsemiseen.

”Meillä on esimerkiksi hallintotapoja kehitetty ja strategiatyö on jatkuvaa. Moni henkilöstöstä jatko-opiskelee ja siihen kannustetaan painokkaasti.  Kun palkkaamme nuoria työntekijöitä meillä on mestari-kisälli-malli työhön perehdyttämiseen. Lisäksi toimihenkilöille on oma palkitsemisjärjestelmänsä, johon vaikuttaa tulos, turvallisuus, laatu ja luovutus”, luettelee Knaapinen.

INFRAn palveluista yritys kokee tärkeiksi viikkokirjeet, lomakkeet ja indeksitiedotteet.

”Pyrin lukemaan viikkokirjeistä aina ainakin otsikot”, Tommi kertoo.

Tommi Knaapisen mielestä parannettavaa INFRAn toiminnassa olisi esimerkiksi jaosto- ja valiokuntaviestinnässä sekä alan tulevaisuuden visioimisessa.

”Olen kiinnostunut ihmisistä ja heidän osaamisensa kehittämisestä. Minulle tärkeitä henkilökohtaisia arvoja ovat perhe, terveys, hyvinvointi ja armollisuus. Rentoudun omien harrastusten, kuten liikunnan ja metsästyksen, sekä lasten harrastusten parissa.”

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä