KYSin Uusi Sydän -sairaalan työmaalla torjutaan koronaa tosissaan

Rakennusliike Lapti Oy:n Kuopion yliopistollisen sairaalan Uusi Sydän -lisärakennus- ja peruskorjaustyömaalla on torjuttu koronaviruksia päättäväisesti vitsauksen alusta eli maaliskuusta 2020 lähtien.

Pentti Leskinen (vas.), Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen ja Ossi Taipale (oik.) pitävät koronaviruksen torjuntatoimia välttämättöminä niin kauan kuin epidemia on vallalla Suomessa.

Laptin työ- ja turvallisuuspäällikkö Pentti Leskinen arvelee, että työmaa on ainakin Itä-Suomessa koronalta suojautumisen edelläkävijöitä. 

– Otimme tuntemattoman asian vakavasti jo ennen viranomaismääräyksiä ja konsernimme toimintaohjeita. Maskeja ja käsien desinfiointiaineita oli aluksi hieman vaikeaa saada. Hankinta onnistui kuitenkin melko pienellä viiveellä, ja saimme vieläpä keskimääräistä parempia maskeja. 

– Kasvomaskit ja käsidesit ovat edelleen keskeisiä torjuntakeinoja varoetäisyyksien sekä ruokailu-, tauko- ja pukuhuonetilojen käytön eriyttämisen ohella. Ruokailut ja kahvitauot on porrrastettu moneen ryhmään. Oma väkemme on erillään vuokratyövoimasta ja aliurakoitsijoista. Pukukopit ovat seitsemässä eri paikassa. Lisäksi siivouksia on tehostettu työmaalla entisestään. Esimerkiksi ovenkahvat ja pinnat desinfioidaan jokaisen tauon jälkeen, toteaa Leskinen. 

Hänen mukaansa kaikki ryhmät ja kokoontumiset pidetään alle kymmenessä henkilössä. Se koskee niin henkilöstö- kuin esimiespalaverejakin. 

– Kasvomaskeja emme velvoita käyttämään työmaalla. Toiminnassa olevan sairaalan sisätiloissa liikuttaessa maskin käyttö on pakollinen. Sellaisissa pakollisissa palavereissa, missä emme pysty noudattamaan kahden metrin turvaetäisyyttä, pidämme aina maskia. Miehistön viikkopalaverin pitää kyseisen vastuualueen mestari hajautettuna pienryhmissä työmaalla eikä sosiaalitiloissa. 

Vuoteen 2025 kestävällä KYSin Uusi Sydän -työmaalla on onnistuttu koronaviruksen torjunnassa ainakin toistaiseksi sataprosenttisesti.

Tiukka linja kaikille 

– Vaadimme alihankkijoilta, tavarantoimittajilta, yhteistyökumppaneilta ja työmaalla käyviltä toimihenkilöiltämmekin koronatorjuntaohjeiden tinkimätöntä noudattamista. Ulkomaista työvoimaa on meillä vain vähän, mutta heille on asetettu koronatesti- ja karanteenivaatimus ennen työmaallemme tuloa. Vältämme sairaalan hissien ja yleisötilojen kuten kahvilan käyttöä. Olemme järjestäneet vaihtoehtoisia kulkureittejä, kun se on mahdollista. 

– Lisäksi olemme ottaneet tiukan linjan niin omalle väelle kuin muillekin, ettei töihin tulla flunssaisena, oireisena eikä edes puolikuntoisena, jos on vähänkään epäilystä koronatartunnasta. Poissaoloon riittää tällöin ilmoittautuminen puhelimitse. Koronaepäilyissä on ennen töihin tuloa käytävä testissä ja oltava poissa työmaalta sen tulokseen asti. Altistumisissa on noudatettava ehdottomasti parin viikon karanteenia, luettelee Pentti Leskinen tiukkoja koronantorjuntatoimia. 

Ne ovat toimineet, sillä Laptin KYSin työmaalla ei ole ainakaan maaliskuun loppuun mennessä ilmaantunut koronatartuntoja eikä edes altistumisia. 

Puuttumiskynnys määräysten vastaiseen menettelyyn on Pentti Leskisen mukaan matalalla.

– Onneksi siihen on ollut vain vähän tarvetta, kun määräykset on otettu heti alusta tosissaan eikä niitä vastaan ole ilmennyt napinaa saati kapinointia. Tämä lienee alusta lähtien johdonmukaisen ja hyvin perustellun toiminnan ansiota. Yritysjohdolle, meille esimiehille ja työntekijöille samoin kuin tilaajalle on tärkeää, ettei työmaa mene pariksi viikoksi kiinni tartuntojen takia. 

Työmaapäällikkö Ossi Taipale on samoilla linjoilla Pentti Leskisen kanssa muistuttaen työmaaympäristön erityisestä haasteellisuudesta koronaviruksen torjunnassa puolin ja toisin, jotta virusta ei leviä sairaalasta työmaalle eikä toisinpäin. Taipaleen mukaan asiassa on yhdenmukainen linja tilaajan eli KYSin rakennuttajien kanssa. 

– Koronantorjunta on esillä joka viikoisissa työpalavereissa. Virukselta suojautuminen otetaan esille myös uusien työntekijöiden perehdytyksissä. Muutenkin hyvä tiedottaminen on ensiarvoisen tärkeää. Olennaista on myös, että henkilöstö suojautuu koronalta ja minimoi riskejä vapaa-ajallaankin. 

Varteenotettavana yksityiskohtana Pentti Leskinen esittelee havainnollisesti, miten perusteellisesti kädet pitää desinfioida sormien päitä ja välejä myöten aina kun liikutaan työmaan ulkopuolelle ja takaisin. Käsiä hangataan niin kauan kunnes desinfiointiaine kuivuu. Siitä on hyvä tehdä alitajuntainen rutiini. Sama koskee maskin käyttöä. Myös käsien pesu on tehtävä perusteellisesti. 

Asenne ratkaisee 

Koronalta suojautuminen on Leskisen mukaan ennen kaikkea asennekysymys. Kustannuksia siitä tulee, mutta ne ovat suuressa miljoonaurakassa mitätön erä. 

KYSin Uusi Sydän -työmaa valittiin vuonna 2019 valtakunnalliseksi Vuoden Työmaaksi ja Ossi Taipale sekä Pentti Leskinen on palkittu ansioistaan pitkän linjan rakentajina. Maine velvoittaa myös koronaviruksen torjuntaan ja muun työturvallisuuden sataprosenttiseen vaalimiseen. 

KYSin kiinteistöjohtaja Petri Pyy kommentoi, että koronatoimiin on suhtauduttu työmaalla erittäin suurella vakavuudella. Se on ollut edellytys, että työmaa on pyörinyt lähes normaalisti koko epidemian ajan. 

– Tilanteen kehittymistä ja vaikutuksia on seurattu säännöllisesti maaliskuusta 2020 lähtien. Tiedonkulku on pidetty hyvänä koko ajan. 

Pentti Leskinen opastaa käsien desinfioinnissa.


Rakennusliike Lapti Oy on päätoteuttajana Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin KYS Uusi Sydän 2025 -hankkeessa. Se toteutetaan allianssimallilla vaiheittain vuosina 2018–2025. Projektissa rakennetaan uudet vuodeosastot sekä poliklinikkatiloja osittain uudisrakentamalla ja peruskorjaamalla vanha vuodeosasto. Projektin kokonaislaajuus on noin 60 000 neliötä, josta 40 000 neliötä on uudisrakentamista ja 20 000 peruskorjaamista. Kokonaisuuden suunnittelu ja toteuttaminen on jaettu neljään eri vaiheeseen. 


Teksti ja kuvat: Ilpo Lommi

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä