Sauli Harmasen tiedot ja esimiestaidot toivat RET64-kurssin priimustittelin

Kun Itä- ja Keski-Suomen Rakennusalan työmaajohdon erikoisammattitutkinto RET64 päättyi tammikuun lopussa todistusten jakoon Kuopiossa, saivat 22 valmistunutta rakennustyömaiden esimiestä ansaitut kehut aluepäällikkö Kimmo Anttoselta ja kurssin vetäjä Janne Mäenpäältä opiskelustaan nopearytmisellä kurssilla. Erityistunnustuksen ja Suomi-kurssipuukon sai priimukseksi valittu pieksämäkeläinen Sauli Harmanen.

Sauli Harmanen pitää rakennustyömaan johtamista tavallaan joukkuepelinä, jossa esimiehen tavoite on saada jokainen tekemään parhaansa ja kantamaan vastuunsa omasta työroolistaan.

Rakennusliike U.Lipsanen Oy:n vastaava työnjohtaja Sauli Harmanen on ollut rakennusalalla saman työnantajan palveluksessa jo reilut 14 vuotta. Hän siirtyi Lipsasen leipiin pian valmistuttuaan rakennusinsinööriksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun rakennustekniikan koulutusohjelmasta.

– Aivan aluksi työskentelin mittamiehenä kunnes ura eteni työmaiden esimiestehtäviin. Monet työmaani ovat olleet koulujen, päiväkotien ja liiketilojen rakennusurakoita. Asuntotuotanto on jäänyt aika vähiin. RET-kurssin aikana työskentelin Pieksämäellä koulurakennustyömaalla, missä työmaanäyttökin tapahtui.

Toimitila- ja saneerauskohteet mieluisia

– Tykkään toimitilakohteista. Niissä on jotakin samanlaista, mutta myös jotakin erilaista. Aiemmista kohteista pystyy usein ottamaan oppia seuraaviin. Pidän myös saneeraus- ja purkutyömaista, kun niissä tulee eteen uusia, odottamattomia ja mielenkiintoisiakin haasteita. Silloin pääsee käyttämään ja kehittämään luovaa ongelmanratkaisua sekä suunnittelua, kertoo Harmanen.

Häntä ei haittaa, vaikka työmaiden sijainnit vaihtelevat Keski-Suomessa, naapurimaaakunnissa ja joskus etäämpänäkin. Niinpä reissumiehen elämä on tullut tutuksi. Pieksämäeltä on kuitenkin kohtuullinen ajomatka useimpiin kohteisiin. Samalla on tullut tutuiksi yhteistyökumppaneita ja alihankkijoita laajalta alueelta. Sekin antaa vaihtelua ja lisävivahdetta työhön.

Hyödyllinen ja käytännönläheinen kurssi

Aloite Sauli Harmasen menoon RET-kurssille tuli työnantajalta, joka tarjosi lisäkoulutusta. Hän lähti siihen, kun meneillään oleva työmaa oli tarpeeeksi lähellä kotia ja työ- sekä elämäntilanne salli osallistumisen.

Harmanen piti RET-kurssia myönteisenä ja hyödyllisenä, vaikka se vei runsaasti vapaa-aikaa iltaisin sekä viikonloppuisin vuoden päivät. Hän suosittaa rakennustyömaiden esimieskollegoilleen hakeutumista RET-koulutukseen, kun työ- ja elämäntilanne on siihen sopiva.

– Suosittelen RET-koulutusta kaikille työmaan työnjohdossa toimiville, jotka suhtautuvat työhönsä intohimoisesti ja haluavat kehittyä ammatillisesti kovemmiksi osaajiksi. Kurssi on ehdottoman hyvä kattaus keskeisiin työmaan ohjaukseen liittyviin asioihin maan kovimpien ammattilaisten ohjauksessa.

– Kurssi oli kohtalaisen tiukka, ehkä odotettua kovempi rutistus, mutta motivaatio pysyi vahvana koko ajan. Teoriaopetus sekä näyttötehtävät olivat niin käytännönläheisiä, että koin saavani niistä todellista hyötyä työhöni, jopa nykyiselle työmaalleni. Kouluttajat olivat päteviä ja heidän kanssaan syntyi hyvää vuoropuhelua, totesi Harmanen tytytyväisenä.

Tärkeimmät hyödyt hänen mielestään tulivat tuli työmaan aikataulu- ja laadunhallintaan sekä työn ohjaukseen. Myös hankinta-asioissa tuli uusia asioita esille eivätkä johtamistaidon opitkaan turhia ole. Ehkä tehtävänsuunnittelussa voisi olla vielä kehittämistä.

– Ihmisten johtaminen on rakennustyömailla tavallaan armeijan ja vaikkapa sairaalaympäristön risteytystä eli tietty osaamis- ja käskyhierarkia on todellisuutta. Itse olen luonteeltani suorapuheinen sekä välitön ja tulen toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Koetan aina miettiä, miten saan jokaisen tekemään parhaansa ja ottamaan vastuuta. Siinä on ihmistuntemuksesta ja rauhallisuudesta iso etu pomoiluun verrattuna, toteaa Harmanen.

Yksi nykytyömaiden ja yleensäkin työelämän kovimpia haasteita on Sauli Harmasen mukaan kiire ja stressi. Ne ovat tuloksellisuuteen, työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen negatiivisesti vaikuttavia asioita. Niihin ei tule alistua voittamattomina ja väistämättöminä ilmiöinä. Kiire on pyrittävä eliminoimaan hyvällä aikataulutuksella, ennakkosuunnittelulla ja -valmistelulla, korostaa Harmanen.

Joukkuepelistä apua työelämään

Hänen mukaansa työelämässä on ollut hyötyä myös pitkäaikaisesta lentopalloharrastuksesta niin pelaajana kuin valmentajanakin.

– Joukkuepelissä olen oppinut ymmärtämään ihmisten erilaisuutta ja miten sen vuoksi pitää suhtautua ja motivoida ihmisiä eri tavoilla, jos haluaa vaikuttaa heidän suoritustasoonsa ja asenteisiinsa. Asenne on tärkeä työelämässäkin, tähdentää Harmanen.

Kurssipriimuksen harrastuksina on nykyisin tyttären ja pojan juniorilentopallojoukkueiden valmentaminen Pieksämäen Tsempissä. Harmanen pelaa harrastesarjoissa yhä takavuosien ykkös- ja kakkossarjakokemuksen rutiinilla.

Toisena harrastuksena on vetouistelukalastus mökkivesillä. Kaikenlainen rakentelu on myös mieleistä. Sanomattakin selvää on, että Harmanen on itse rakentanut omakotitalonsa Pieksämäelle kymmenkunta vuotta sitten, puurakenteisena ja oman metsän puista laudat sahauttaen.

Teksti ja kuva: Ilpo Lommi

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä