Rakentaminen elvyttäisi nopeasti ja pitkään – Satakunnassakin kaivataan ensiapua EU:lta

Satakunnan suhdanteet kulkevat käsikynkkää muun Suomen tilanteen kanssa. Vaikka kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla vasarat paukkuivat vielä tasaiseen ja kohtalaisen tiuhaankin tahtiin, tästä eteenpäin epävarmuutta alkaa olla ilmoilla. Talonrakennusteollisuus kääntääkin katseensa nyt EU:n puoleen: ”EU:n koronaelvytyspaketti voisi tuoda apua kuntien rakennusinvestointeihin. Nyt tarvitaan nopeavaikutteisia elvytystoimenpiteitä, jotka tuovat vaikuttavuutta kauas tulevaisuuteen.”

Rakentaminen on nyt asettumassa samaan koronan kurittamaan riviin monen muun teollisuuden alan kanssa. Talonrakennusteollisuuden Varsinais-Suomen ja Satakunnan aluepäällikkö Markku Leppälehto peräänkuuluttaa EU-tason ensiapua tilanteeseen.

”Suomen ohjelmaan tarvitaan hankkeita, jotka samanaikaisesti elvyttävät tehokkaasti, parantavat kilpailukykyä ja torjuvat ilmastonmuutosta. Rakennushankkeet täyttävät kaikki nämä kriteerit. Kunnille on valmistettava nopeasti käyttöönotettava investointiavustuspaketti, josta satakuntalaisetkin kunnat voivat hakea tukea välttämättömiin korjaus- ja uudisrakennusinvestointeihinsa.”

Satakunnan seudun rakennuttajat, suunnittelijat ja talonrakennusurakoitsijat ilmoittavat olleensa kohtalaisen tyytyväisiä työtilanteeseensa vielä alkuvuoden aikana; viimeisen puolen vuoden jaksolle on annettu sekä hyviä että tyydyttäviä arvosanoja. Kaikki osapuolet kuitenkin ennakoivat töidensä määrän vähenevän seuraavan kuuden kuukauden aikana. Rakennuttajien kohdalla korjausrakentamisen säilyminen entisellä tasollaan näyttäytyy silti positiivisena pilkahduksena. Tiedot käyvät ilmi 6.11. julkaistusta talonrakentamisen alueellisesta suhdannekatsauksesta.

Tuloaan tekevästä matalapaineesta huolimatta tämän vuoden toinen vuosineljännes sujui vielä kohtalaisen hyvin. Verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuotta aikaisemmin asuntotuotannon aloitukset kasvoivat kaikkiaan 49 prosentilla. Talotyypeittäin tarkasteltuna eniten, eli 119 prosentin verran, nousua tapahtui kerrostaloasunnoissa. Rivitalot hyvänä kakkosena 71 prosentin nousulla, omakotitaloissa puolestaan laskua kuusi prosenttia. Isoja kasvulukuja tosin selittää vuotta aiemmin tapahtunut syvä notkahdus.

Muun talonrakentamisen aloitukset lisääntyivät 37 prosentilla. Parhaiten pyyhki julkisilla palvelurakennuksilla, niiden kohdalla nousua oli peräti 150 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakennusten aloitukset puolestaan vähenivät 47 prosenttia. Vajaalla kolmanneksella laski myös liike- ja toimistorakentaminen. Lukuja heiluttelevat alueen yksittäiset isot hankkeet. 

Lisätietoja:

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä