Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtajana aloittava Mika Soini haluaa toimia sillanrakentajana

On kyse sitten kaupunkien kehittämisestä, ympäristövaikutusten pienentämisestä tai rakentamisen tuottavuuden tehostamisesta, kukaan ei voi ratkaista niitä yksin. Yhteistyön ja yhdessä tekemisen voimaan uskoo NCC Suomen maajohtaja Mika Soini, joka valittiin RT:n hallituksen puheenjohtajaksi liiton syyskokouksessa torstaina 26. marraskuuta.

”Kaupunkien kehittämisessä on kiehtovaa se, kuinka kaupungista tulee käyttäjilleen parempi ja toimiva yhteisö ja miten rakentaja voi olla tässä avuksi. Pääkaupunkiseudulla ja muissa isoissa kasvukeskuksissa on meneillään joukkoliikennejärjestelmän uudistaminen, joka luo paljon mahdollisuuksia”, Mika Soini sanoo.  

Raiteille siirtyminen on Soinin mukaan tärkeää etäisyyksien kutistamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi, samoin kuin olemassa olevan yhdyskuntarakenteen ja infran hyödyntäminen.

”Meillä on hyviä esimerkkejä kaupunginosista, joissa eri toiminnot sekoittuvat ja kerroksellinen rakenne yhdistää fiksusti vanhaa ja uutta. Lähtökohtana kehittämisessä ovat aina kaupungin ja kaupunkilaisten tarpeet.”

Soini on pitkän linjan rakentaja, joka on työskennellyt NCC:llä ja sitä edeltäneessä Rakennustoimisto Puolimatkassa vuodesta 1988 alkaen. Ajanjaksoon on mahtunut talonrakentamisen työmaa-, kehitys- ja johtotehtävien lisäksi muutamia vuosia infrarakentajana sekä suunnittelutoimiston vetäjänä. Koulutukseltaan Soini on diplomi-insinööri ja Executive MBA.

Individualismista yhdessä tekemiseen

”Sillanrakentaja minusta tuli yhdessä viikonlopussa, kun 90-luvun lamassa talonrakennustyömaat hiljenivät ja tajusin, että silta on vain vähän järeämpi holvi. Suunnittelutoimistossa ymmärsin, että urakoitsija kannattaa ottaa hankkeisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa mukaan. Ei ole järkeä ensin suunnitella ja sitten karsia, vaan luoda yhdessä ratkaisuja, jotka ovat kestäviä niin käyttäjien, ympäristön kuin taloudenkin kannalta.”

Rakennushankkeissa yleistyneet yhteistoiminnalliset urakkamallit saavat Soinilta kiitosta.

”Esimerkiksi allianssimallissa päätökset tehdään aina projektin eduksi, ei yksittäisen osapuolen näkökulmasta. Lähtökohta on hyvin hedelmällinen uusien toimintatapojen edistämiseen sekä toimittajien ja alihankkijoiden osaamisen parempaan hyödyntämiseen.”

Ranskan kielen ja kulttuurin harrastajana hänelle on tuttua myös mieltymys itse keksittyihin, yksilöllisiin ratkaisuihin.  

”Ranska oli 80-luvulla tietoyhteiskunnan edelläkävijä, mutta aika ja maailmanlaajuinen internet ajoivat Minitelin ja omien teknologioiden ohi. Rakentajatkin ovat tykänneet pitäytyä omissa järjestelmissään, mutta nyt on alettu huomata yhteisten työkalujen kehittämisen ja käyttämisen arvo. Lisäksi korona-aikana kaikilla työmaillakin otettu digiloikka on sulkenut epäilijöiden suut. Ei voi enää sanoa, etteikö toimisi.”

Pohjoismaisessa rakennuskonsernissa Soini on nähnyt myös vakioinnin ja standardisoinnin merkityksen. Hänen mielestään suomalaiset olivat todella fiksuja, kun aikanaan betonielementtirakentamiseen siirryttäessä vakioitiin erilaisia liitoksia, esimerkiksi pilarit, palkit, laatat ja julkisivut. Tämä ei kuitenkaan tarkoita mittojen ja arkkitehtuurin vakioita, vaan että eri toimittajien ratkaisut ovat yhteensopivia toisin kuin lähtökohta oli Ruotsissa.

”Myös digitalisoinnissa vakiointi, harmonisointi ja avoimet rajapinnat ovat välttämättömiä. Kaikki järjestelmät on saatava kommunikoimaan keskenään, jotta tieto pääsee virtaamaan.”

Mika Soinin kaksivuotinen puheenjohtajakausi alkaa vuoden 2021 alussa. Soini on ollut RT:n hallituksen jäsen vuodesta 2018 alkaen ja hallituksen varapuheenjohtaja viimeksi kuluneiden kahden vuoden ajan. Sitä ennen hän on toiminut monissa eri luottamustehtävissä RT:ssä, Talonrakennusteollisuudessa ja EK:ssa.

Rakennusteollisuus RT:n edustajisto valitsi syyskokouksessaan 26.11.2020 RT:n uuden hallituksen vuodeksi 2021. Katso hallituksen kokoonpano.

Merja Vuoripuro  Viestintäjohtaja

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä