#Karpankierros alkoi Kaakkois-Suomesta

Kiertoreissu jäseniin paljastaa, mitä kuuluu infrayrittäjän arkeen tänä poikkeuksellisena korona-aikana. Kari Muhosen kyselykierros starttasi Kaakkois-Suomesta. #Karpankierros jatkuu, koronatilanteen sen salliessa, ensi vuoden puolella.

Teksti: Saija Syväoja | Kuvat: Kari Muhonen

Korona-aika on vähentänyt kasvokkaiskohtaamisia. INFRAssakin luottamushenkilöt osallistuvat kokouksiin pääsääntöisesti etänä ja toimihenkilöt reissaavat normaalia vähemmän jäseniä tapaamassa.

Meitä kiinnostaa silti tietää, miten INFRAn jäsenen arkeen kuuluu. Jäsenten tuntoja lähti selvittämään jäsenpalveluista ja aluetoiminnasta vastaava johtaja Kari Muhonen. Turvavälein tietysti. Mukana kierroksella oli myös INFRA Kaakkois-Suomen toiminnanjohtaja Tuukka Liukko.

Karpan tavoitteena on kiertää kaikki INFRAn piiriyhdistykset syksyn ja talven aikana ja tavata paljon jäseniä. Juttuhetkissä selviää, mitä kuuluu liiketoiminnalle, mutta pöydälle nostetaan myös yrittäjän jaksaminen muuttuvassa maailmassa ja kuluttavan korona-arjen keskellä.

Suortti ja Sakki hyödyntävät tes-palveluja

Suortti Oy:n toimitusjohtaja Mauri Suortin mukaan koronan vaikutus näkyy kovana kilpailuna urakoista ja alhaisena hintatasona. Paikallisesti Haminan alueella on kuitenkin vielä positiivinen vire. 

 ”INFRAn apua tarvitsemme lähinnä tes-asioihin”, Mauri Suortti kertoo. 

Mauri Suortti on INFRAn pitkäaikainen luottamushenkilö.

Yrittäjän arjen katkaisee reissu mökkisaareen. ”Olemme koronaa-aikana käyneet siellä lähes joka viikonloppu”, Suortti kertoo.  

Toisessa vierailukohteessa on luotu erityisen ahkerasti työpaikkoja. Haminan kaupunki valitsi Sakki Oy:n vuoden 2019 työllistäjäyritykseksi.  

”Yritys on kasvanut voimakkaasti, mutta osaajapula vaikuttaa kasvuun ja työnjohtokoulutusta tarvittaisiinkin lisää”, Sakki Oy:n toimitusjohtaja Janne Suviranta kertoo. 

”Korona-ajalla ei ole ollut suurempaa vaikutusta töihin. Palaverit tosin käydään etänä.” 

Myös Jannen firmassa tes-neuvonta on eniten käytetty INFRAn jäsenpalvelu. Kiitosta saavat myös webinaarit ja lakitiimin nopeat vastaukset. 

 

Mökkeily auttaa Janne Suvirantaa ja muita kierroksella tavattuja rentoutumaan korona-aikana.

Tuotekehitys ja strategia edellä

Jarmo Toikka Ky:n perustamisesta on jo 40 vuotta. Tuotekehitystä tehdään jatkuvasti muun muassa kiviainesten osalta. Liiketoiminta painottuu murskaukseen ja kiviainesmyyntiin. Tavoitteena on tasainen tuotto ja kustannusten kurissa pitäminen.Jarmo Toikalla on toinenkin yritys, JT-Ympäristörakentaminen. Sen liikevaihto on pari miljoonaa euroa. 

Korona ei ole juuri vaikuttanut yritystoimintaan, ja jäsenpalveluiden käyttökin on jäänyt aika vähäiseksi. ”Olemme perheyritys, jossa kaikki perheenjäsenet työskentelevät yrityksessä!”, Jarmo Toikka kertoo.

Kaakon kierroksen lopuksi Karppa ja Tuukka kurvasivat Terra Infraan. Tälläkin kaakon kulmalla koronalla on vain vähän vaikutuksia töihin.

”Se on näkynyt lähinnä hintatasossa, erityisesti purkutöissä ja kunnallistekniikassa. Matkustaminen on tietysti myös vähentynyt. Toimistolla on vietetty melko normaalia elämää”, terrainfralaiset kertovat. Koolla on hallituksen puheenjohtaja Veli Hyyryläinen, toimitusjohtaja Antti Savolainen ja rakennuspäällikkö Markus Loikala.  

Kolmikko Markus Loikala (vas.), Veli Hyyryläinen ja Antti Savolainen haluavat kehittää Terra Infran toimintaa entisestään ja tekevät strategista suunnittelua pitkälle tulevaisuuteen. 

”Meillä halutaan panostaa toiminnan kehittämiseen, suunnitelmallisuuteen ja henkilöstön hyvinvointiin. Koko henkilöstöllä on esimerkiksi sairauskuluvakuutukset.” 

INFRAn jäsenpalveluja Terra Infra hyödyntää laajasti. Muun muassa tes-neuvonta, lomakkeet ja jäsentiedotteet on koettu tärkeiksi. 

Karpan kiertämää

 • Maanrakennus Suortti Oy
  Liikevaihto: reilut 3 milj. € | Henkilöstö: vajaat 20 
  Toimialat: Urakointi, kunnallistekniikka, pohja- ja kaapelityöt, koneenvuokraus kuljettajan kanssa ja erikoiskuljetukset
  Ralapätevyys: x
 • Maanrakennus Sakki Oy 
  Liikevaihto: 17 milj. € | Henkilöstöä: 50  
  Toimialat: maarakennus, purku- ja timanttityöt, kuljetuspalvelut, ”heatwork” esim. vesi- ja viemäriputkistojen sulatukseen
  Ralapätevyys: x
 • Jarmo Toikka Ky 
  Liikevaihto: 4–5 milj. € | Henkilöstöä: 17–18 
  Toimialat: murskaus, seulonta, maa-ainesten vastaanotto ja maa-alueiden vuokraus, kiviainesmyynti, työkone- ja kuljetuspalvelut, lumetus- ja vaakauspalvelut, urakointi
  Rala-pätevyys ja -sertifiointi: x
 • Terra Infra Oy 
  Liikevaihto: 7–8 milj. € | Henkilöstöä: 25–30  
  Toimialat: yhdyskuntarakentaminen, purkutyöt, paikallavalurakenteet, talonrakennuksen maatyöt, kiertotalous (Terra Kierrätys Oy) 
  Rala-pätevyys ja -sertifiointi: x

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä