”Priimaa tehdään tekemisen ilosta!” Laadun rakentaja 2020 -kilpailun terävin kärki on palkittu

Kaikki Laadun rakentaja 2020 -kilpailun finalistit olivat yksimielisiä siitä, että laatua ei voi tarkastella muista rakennustyön osa-alueista irrallisena elementtinä. Etenkin turvallisuus, mutta myös työn arvostus nousi jokaisen kohdalla vahvasti pintaan. Jaetulle ykkössijalle yltäneen työmaapäällikön lausahdus ”kun turvallisella työmaalla viihdytään, laatua syntyy kuin itsestään” kiteyttää mainiosti kilpailun keskeisen annin.

Asiantuntijatuomaristo nosti kisan kärkeen kaksi laadun rakentajaa. Voiton veivät kuopiolainen kirvesmies Jani Hartikainen ja Lappeenrannassa asuva, mutta usein pääkaupunkiseudullakin työskentelevä työmaapäällikkö Pekka Ruokonen. Yleisöäänestyksessä kärkeen kiilasi kirkkaasti Henna-Riikka Erolan luotsaama neljän naisen maalaritiimi Lahdesta.

”Laadun rakentaja -kilpailulla on tärkeä rooli toimialamme kehittämisessä. Kilpailu konkretisoi sen tosiasian, että viimekädessä laatu lähtee meistä jokaisesta itsestämme. Kun siihen lisätään nyt palkittujen henkilöiden toimintamalli, jossa korostuu motivaation ja yhteistyön merkitys sekä oman porukan sisällä että tilaajan ja muidenkin osapuolten kanssa, voimme luottaa siihen, että lopputulos on laadultaan paras mahdollinen. Tämä on omiaan lisäämään rakentamisen arvostusta niin ulkoisesti kuin sisäisestikin”, sanoo Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtaja Olli Nikula. Hänen kanssaan voittajia olivat valitsemassa Teemu Vehmaskoski Rakennuslehdestä ja Teppo Salmikivi Rakentamisen Laatu RALA ry:stä.

”Oli hienoa huomata, että laadun rakentamisen kriteereitä ei etsitä työsuunnitelmaan kirjatuista vaatimuksista, vaan priimaa tehdään ihan vain tekemisen ilosta”, toteaa kisan organisoinnista vastannut Jukka Pekkanen, joka toimii rakentamisen kehittämisestä vastaavana johtajana Rakennusteollisuus RT:llä.

Laadun rakentamisessa on kilpailtu aikaisemminkin, mutta Pekkasen mukaan vielä kertaakaan ei ole tullut vastaan näin tasaväkistä finalistijoukkoa.

”Tästä porukasta olisi voinut voittaa ihan kuka tahansa. Jokaisesta paistoi hyvä ja rento tekemisen meininki, jolla se paras mahdollinen lopputuloskin työmaalla saavutetaan.”

Työssä viihtyminen on laadun avain

Jani Hartikaisen pitkä peliura Kuopion Palloseurassa muun muassa puolustajana ja joukkueen kapteenina vaihtui KUMONIn kirvesmiehen pestiin vuonna 2009. Pelikentiltä Hartikainen on ottanut mukaansa tinkimättömän ja periksiantamattoman asenteen kaikkeen tekemiseensä. Lisäksi hän korostaa asiakaslähtöisyyden tärkeyttä sekä ennen kaikkea työhyvinvoinnin merkitystä laadun rakentamisessa.

”Kaikkein tärkeintä on, että viihtyy omassa työssään ja kokee sen omakseen. Silloin työ on motivoivaa ja siten syntyy laatuakin. Toivottavasti voin jatkaa näitä nykyisiä kirvesmiehen hommia mahdollisimman pitkään. Ja tavata vielä monia uusia tyytyväisiä asukkaita.”

Jani Hartikainen (kuvassa etualalla) ja KUMONIn työnjohtaja Jari Ruotsalainen

Laatu tehdään yhdessä

Jo 10 vuotta SRV:llä työskennelleen Pekka Ruokosen kohdalla huomio kiinnittyi erityisesti tiiviiseen, rakennushankkeen kaikki osapuolet kattavaan yhteistyöhön. Tuomaristo huomautti, että Ruokosen aktiivinen vuorovaikutus vaatii viitseliäisyyden lisäksi myös rohkeutta, sillä moitteitakin voi tulla ja mahdolliset ongelmat pitää pystyä ratkaisemaan. ”Työntekijöiden johtoryhmästä” kannattaa ottaa mallia muuallakin; siinä Ruokonen istuu yhteisen lounaspöydän ääreen vaihtuvan työntekijäporukan kanssa. Säännöllisissä tapaamisissa käydään tiheällä kammalla läpi työmaan asioita laidasta laitaan.

Myös Ruokonen niputtaa työssä viihtymisen ja työturvallisuuden osaksi laaturakentamisen kokonaisuutta.

”Hyvää laatua on todella hankala saada, jos työntekijä ei koe työtään merkitykselliseksi eikä viihdy työpaikalla. Ja jos työmaalla ei ole turvallista työskennellä, ei sitä laatuakaan tule syntymään.”

Pekka Ruokonen

Maalaritiimi äänivyöryllä yleisöäänestyksen ykköseksi

Siinä missä tuomaristo joutui tiukan paikan eteen voittajaa valitessaan, yleisö osoitti suosiotaan sankoin joukoin Henna-Riikka Erolan johtamalle maalaritiimille. Se kahmi yleisöäänistä lähes puolet. Erola on työskennellyt Skanskalla jo 15 vuoden ajan. Essi Eerola tuli hänen työparikseen yhdeksän vuotta sitten, Saaramaria Hautakangas ja Kirsi Laakko ovat kuuluneet tiimiin kolme vuotta. Lahtelaisnelikon käsissä pysyvät muutkin työvälineet kuin vain telat ja pensselit, joten vahva ammattitaito monissa eri tehtävissä onkin yksi heidän vahvuuksistaan. Tiimi ei ole ainoastaan yleisön ja asiakkaiden suosiossa, niin ikään Skanskan rakennuspäällikkö Ilkka Halinen hehkuttaa tehokasta, tunnollista ja itseohjautuvaa tiimiä.

”Kun olen kymmeniä vuosia toiminut tällä äijävaltaisella alalla, niin on aivan loistavaa nähdä upeita nuoria naisia, jotka tekevät todella hyvää laatua tuottavasti.”

Essi Eerola (vasemalla), Henna-Riikka Erola, Kirsi Laakko ja Saaramaria Hautakangas

Tunnelmia palkintojenjaosta:

Kilpailun järjestivät:

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä