Korona ei estä LVI-järjestelmien huoltoa – talven lähestyessä on syytä tehdä tiettyjä toimia

Talven tullessa kiinteistöjen LVI-tekniikka kaipaa toimiakseen tiettyjä huoltotoimenpiteitä. Ne voi huoletta teettää ammattilaisilla, kunhan muistaa noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön sekä ympäristöministeriön ohjetta asuinrakennusten korjaushankkeista.

Sesonkityöt on tehtävä

Kiinteistöjen LVI-järjestelmät ovat melko huoltovapaita, mutta vuodenaikojen vaihtuessa tiettyjä toimenpiteitä on syytä tehdä. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmissä säätöjen ja tiettyjen laitteiden toimintatarkistukset ovat tärkeitä, jotta lämmitysjärjestelmä toimisi häiriöttä talvipakkasilla.

”Nyt alkavat olla viimeiset hetket korjata kiinni jumiutuneet patteriventtiilit sekä päivittää lämmitysjärjestelmän säätöarvot ja käyttöajat”, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä muistuttaa.

”Muutenkin on hyvä varmistua järjestelmän toimintakunnosta ennen pakkasia ja samalla tarkastaa, että ne viime talvena havaitut viatkin ovat korjattu”.

Käyttöajat poikkeavat normaalista

Myös ilmanvaihtojärjestelmät kaipaavat joitakin huoltotoimenpiteitä ilmojen kylmetessä. Lämmön talteenotto on viimeistään nyt kytkettävä toimintaan ja suodattimien vaihto saattaa olla tarpeen. Tänä syksynä ilmanvaihdon teho ja käyttöajat on hyvä miettiä uudelleen.

”Korona-aikana asuintilojen sisäilman laatu korostuu, koska ihmiset viettävät enemmän aikaa kotona. Puhdas ilma ja sopiva lämpötila ovat tärkeitä olipa kotona pysymisen syynä sitten etätyöt tai muu eristäytyminen”, Mäkinen toteaa.

”Ilmanvaihdon toimintaan ja ilman laatuun on nyt kiinnitettävä erityistä huomiota, koska sisäilmaan päätyy ihmisten lisääntyneen kotona olon takia normaalia huomattavasti enemmän epäpuhtauksia”.

Huollot voi tehdä turvallisesti

Mäkinen korostaa, että erilaiset huolto- ja korjaustoimet voidaan suorittaa turvallisesti. Niitä tarvitaan nyt, eikä niiden siirtoon ole mitään syytä. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä ympäristöministeriö ovat julkaisseet yhdessä ohjeen koronalta suojautumisesta asuinrakennusten korjaushankkeista.

”Ohje on päivitetty 30.9. ja vastaa varsin hyvin nykytilannetta. Ohjeen mukaan toimittaessa suojaetäisyydet, hengityssuojaimet ja käsineet ovat keskeisiä asioita turvallisen toimintaympäristön luomisessa”, Mäkinen luettelee.

”Pitää muistaa, että myös työntekijöiden turvallisuus on tärkeää. Toivottavasti kukaan ei pahastu, vaikka huoltohenkilöstö pyytäisikin asukasta joissain tilanteissa siirtymään toiseen huoneeseen”.

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä