Laadun rakentaja -kisan finalisti Jekora Vornanen ottaa työturvallisuuden vakavasti, mutta pilke silmäkulmassa

Työturvallisuuteen omistautunut rakennusmies Jekora Vornanen on yksi Laadun rakentaja 2020 -kilpailun finalisteista. Hänen rakentajauransa alkoi 1990-luvulla monissa uudis- ja peruskorjauskohteissa lähinnä Helsingin seudulla. Viitisentoista vuotta sitten hän palasi synnyinseudulleen Ouluun rakentamaan nopeasti kasvavaa kaupunkia.

”Ymmärrän rakentamisen laadulla sitä, että kaikki hommat tehdään kunnolla ja toiset huomioiden. Kun joku tulee minun jälkeeni mestalle, varmistan aina, että siellä on siistiä, oikeat varusteet ja valaistukset”, sanoo työturvallisuuteen omistautunut Jekora Vornanen NCC:stä.

Nykyisen työnantajansa NCC:n palveluksessa Jekora Vornanen on ollut lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 2002 lähtien. Isot työmaat ovat aina olleet hänelle mieleisiä. Niitä ovat olleet esimerkiksi Toppilan turvevoimala ja Oulun yliopistollisen keskussairaalan avohoitotalo.

Nykyinen työmaakin liittyy sairaalarakentamiseen, sillä rakenteilla on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ”Tulevaisuuden sairaala 2030” -hanke. NCC on mukana sen ensimmäisen vaiheen toista osaa toteuttavassa allianssihankkeessa.

”Vornanen johtaa hankkeessa viiden henkilön työturvallisuustiimiä. Hän innostaa kaikkia esimerkillään ja rennolla, iloisella luonteellaan”, toteaa NCC:n projektinjohtaja Pekka Jokela.

Vornasen kiinnostus ja intohimo työturvallisuuteen heräsi työkaverille sattuneen vakavan vamman myötä. ”En halunnut jäädä narisijan rooliin, vaan lähdin ehdokkaaksi aluetyösuojeluvaltuutetun vaaleihin. Voitin ne ja siitä lähtien yli kymmenen vuotta olen ollut alue- ja työsuojeluvaltuutettuna useissa kohteissa.”

”Työturvallisuus vaatii vahvaa asennetta”

”Käytännön työsuojelu on minusta kaikista tärkeintä. Liikaa aikaa menee työturvallisuutta koskevien lukuisten pykälien ja asetusten vatvomiseen, vaikka työmailla tulee eteen akuutteja tilanteita tämän tästä”, Vornanen painottaa.

Vornanen on aina korostanut asenteiden merkitystä työturvallisuusasioissa. Se tuli selkeästi esille jo kymmenisen vuotta sitten pidetyllä työturvallisuuskurssilla. Sen vetäjänä oli Eero Honka, joka on rakentamisen työturvallisuuden asiantuntija Työturvallisuuskeskuksessa.

”Kurssin lopussa oli yksilötehtävä, jossa jokainen kertoi, mihin aikoo työsuojeluvaltuutettuna ensimmäisenä vaikuttaa. Jekora sanoi jämäkästi, että asenteet, ja on asian ytimessä. Sinun pitää uskaltaa haastaa itsesi ja asenteesi joka aamu ja päivä, jotta voit vaatia oikeaa asennetta myös muilta.”

”Työturvallisuutta ei voi mitata liian tarkasti”

Vornasen työturvallisuustyössä keskeisessä asemassa ovat työmailla säännöllisesti tehtävät TR-mittaukset. ”Olen tehnyt TR-mittausta tehnyt niin pitkään, että se on minulla ihan selkäytimessä. Kulkiessani työmaalla huomaan nopeasti, mitkä asiat on oikein ja mitkä väärin. Jos siellä on jotain akuuttia ongelmaa, kuten vaikkapa putoamissuojat, niin pyydän korjaamaan ne välittömästi.”

Eero Hongan mukaan Vornanen on joskus saanut palautetta liian tarkasta mittauksesta. Hänen esimiehensä ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä. Heille on tärkeää tietää, että mittaustulos vastaa todellisuutta.

”Onhan se tilaajankin kannalta hyvä, että hän huomaa työmaalla käydessään, että kaikki on kunnossa eikä hujan hajan. Siistillä mestalla ovat työntekijät oikeissa varusteissa ja suojaukset ovat muutenkin viimeisen päälle. Kyllä se lisää molemminpuolista luottamusta”, Vornanen korostaa.


Jekora Vornanen

Rakennusmies, työsuojeluvaltuutettu

  • Syntynyt 1972 Oulussa, asuu nykyisin Kempeleessä.
  • Valmistui ammattikoulusta rakennusmieheksi 1992
  • Yli 10 vuotta eri rakennuskohteissa lähinnä pääkaupunkiseudulla
  • 2002 lähtien lähes yhtäjaksoisesti NCC:ssä rakennusmiehenä
  • 2010 alkaen alue- ja työsuojeluvaltuutettuna useissa kohteissa
  • Harrastukset: moottoripyöräily ja japanilainen miekkailu

Tutustu Jekoraan – katso video:


Teksti ja video: Juha Salmi
Kuva: Jukka Pekkanen

Artikkeli on julkaistu Rakennuslehdessä 4.9.2020.

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä