Laadun rakentaja 2020 -kisan finalisti Tom Helenius johtaa työmaita tiukasti, mutta innostavasti

Tom Helenius on yksi Laadun rakentaja 2020 -kilpailun kuudesta finalistista. Hän aloitti rakentajauransa 1980-luvun lopulla maalaus- ja tasoitetöissä. Niiden jälkeen oli vuorossa eri yrityksissä kosteusvahinko- ja kylpyhuonekorjauksia ”toisten rakentajien jälkiä korjaillen ja työssä oppien”.

”Tätä työtä pitää tietyllä tavalla rakastaa, jotta sitä viitsii tehdä. Asiakkaille haluan tuottaa hyvää mieltä ja toteuttaa heidän unelmiaan”, sanoo Bonava Suomi Oy:n vastaava työnjohtaja Tom Helenius.

NCC:n palvelukseen Tom Helenius siirtyi vuonna 2003 ja opiskeli työn ohella työnjohtajaksi valmistuen Metropoliassa vuonna 2008.

Alkuvuodesta 2017 Helenius siirtyi Bonava Suomi Oy:lle, jossa hän on toiminut Espoon Vermonniityn hankkeiden työmaan päällikkönä ja vastaavana työnjohtajana. Heleniuksen johdolla alueelle on rakennettu viisi asuinrakennusta ja pysäköintihalli.

Itsekriittisyys ajaa jatkuvaan kehittämiseen

”Olen saanut koottua tänne keskenään hyvin toimeen tulevan ja osaavan työnjohtotiimin. Urakoitsijoina on monia nuoria kehityshakuisia ja -kykyisiä yrityksiä”, Helenius kertoo.

”Minua ajaa eteenpäin se, että olen hyvin kriittinen omaan tekemiseeni. Haen aina sitä, että voimmeko tehdä jotain toisin ja paremmin – niin tuotannollisesti kuin taloudellisesti ja koko ajan korkea loppulaatu tähtäimessä.”

Hyvä esimerkki tuottavuutta tehostavasta innovaatiosta on se, että uusimmissa kohteissa perinteinen tuuletettu yläpohjarakenne on siirretty normaalista kattotuolirakenteesta tehtaaseen.

”Tämä on erittäin paljon nopeampi tapa toimia ja saada koko rakennus sääsuojaan. Näin pystymme tekemään sen muutamassa päivässä, kun perinteisellä tavalla siinä olisi mennyt kuukauden päivät.”

”Pedantti, huomaavainen ja oikeudenmukainen”

Kahdessa Heleniuksen johtamassa hankkeessa on rakennustyön tarkkailijana toiminut Ismo Sädekari Projektinuotti Oy:stä. Hänellä on laaja vertailupohja rakennuttajista ja urakoitsijoista.

”Kyllä Tom kuuluu priimusten joukkoon. Hän on tiukka ja tarkka, mutta oikeudenmukainen johtaja. Hän hallitsee niin aikatauluhallinnan, työvaiheiden sujuvan rytmittämisen, logistiikan, rakenneratkaisut kuin työturvallisuuden. Ja mikä tärkeintä, hän jakaa innostuksensa omaan organisaatioon ja urakoitsijoihin”, Sädekari kiittää.

Työturvallisuus lähtee Heleniuksen mukaan työmaan järjestyksestä, siisteydestä ja siitä, että työnaikainen valaistus ovat kunnossa. ”Työturvallisuuden takaa tehokkaasti myös se, että käytämme ammattitaitoista työvoimaa, joista meillä on hyvät kokemukset. He osaavat hommansa eivätkä ota turhia riskejä.”

Asiakaslähtöisyys avainasemassa kaikessa johtamisessa

Asiakaslähtöisyys ohjaa Heleniuksen kaikkea toimintaa. Hänelle on tärkeää, että asiakkaat ovat asiakaspalveluun ja lopputuotteisiin tyytyväisiä. Viimeistely- ja luovutusvaiheessa varataan kaikille osapuolille riittävästi aikaa varmistaa töiden valmistuminen ajoissa ja laadukkaasti.

Helenius soveltaa asiakaslähtöisyyttä myös työmaan johtamisessa. ”Jokainen urakoitsija, joka tulee meille töihin, on minulle asiakas niin kauan, kunnes luovutan mestan hänelle. Sen jälkeen meillä kääntyy asiakassuhde niin, että minä olen hänen asiakkaansa ja hän alkaa palvelemaan minua.”

Työmaiden valvonnassa Helenius panostaa visuaaliseen seurantaan ja dokumentointiin. Valokuvia tulee otettua jopa toista tuhatta päivässä. Drone-kuvauksella hän saa nopeasti havainnollisen kuvan työmaan tilanteesta.


Tom Helenius

Vastaava työnjohtaja

  • Syntynyt 1967 Helsingissä, asuu nykyisin Kauniaisissa
  • Maalarin ammattitutkinto iltalinjalla
  • 1988 alkaen maalaus-, tasoite- ja laattatöitä sekä kosteusvahinko- ja kylpyhuonekorjauksia useissa yrityksissä
  • 2003 alkaen NCC:n palveluksessa työnjohtajana, joksi valmistui Metropoliassa 2008
  • 2017 Bonava Suomi Oy:ssä työmaan päällikkö ja vastaava työnjohtaja
  • Harrastuksena mm. ratsastus.

Tutustu Tomiin – katso video:


Teksti ja videotuotanto: Juha Salmi
Valokuva: Jukka Pekkanen

Artikkeli on julkaistu Rakennuslehdessä 11.9.2020.

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä