Syksy on ovella – samoin talotekniikan huoltotoimet

Kesä on loppusuoralla. On aika huoltaa ja tarkastaa kiinteistön tekniset järjestelmät ennen lämmityskauden alkua. Asumismukavuuden ja toimintavarmuuden lisäksi talotekniikan säännöllinen huolto tuo kustannussäästöä.

Syksy tuo mukanaan muutamia huolto- ja tarkastustoimia kiinteistön talotekniikkaan:

Lämmitysjärjestelmä

  • Tarkista patterien termostaattien venttiilien toiminta. Termostaattiosa sulkee lämmitysveden virtauksen patterissa, jos huoneeseen tulee runsaasti lämpöenergiaa ihmisistä tai sähkölaitteista.
  • Tarkistuta järjestelmän säädöt. Perussäädetty lämmitysjärjestelmä toimii oikein, eli verkoston eri osiin virtaa oikea määrä kuumaa vettä. Jos verkosto ei ole tasapainossa, osa rakennuksesta jää talvella liian kylmäksi, vaikka samaan aikaan toinen osa rakennuksesta on liian lämmin.
  • Tarkista lämmitysverkoston paine. Verkoston paineen väheneminen voi tarkoittaa järjestelmän vuotoa.
  • Tarkista pumpun toiminta. Lämmitysverkostossa vettä kierrättävä pumppu on yleensä pysähdyksissä kesän ajan. Tällöin pumpun pesään saattaa laskeutua epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat häiriöitä pumpun toiminnassa.
  • Ilmojen kylmetessä avaa lämmityksen kesäsulku.

Ilmanvaihto

  • Vaihda ilmastointikoneen suodattimet.
  • Puhdista tai vaihda raitisilmaventtiilien suodattimet.

Rännikaivot ja rännit

  • Puhdista säännöllisesti puiden lehdistä ja havuista.

Takkahormi

  • Tilaa hormin nuohous ja tarkasta takan tulipesän saumauksien kunto.

 Toimiva järjestelmä säästää

Toimiva lämmitysjärjestelmä pitää sisälämpötilan miellyttävänä ulkolämpötilan vaihteluista huolimatta. Sopiva huonelämpötila on 20–22 astetta.

”Huonelämpötilan nousu yhdellä asteella lisää lämmityskuluja jopa 5 prosenttia. Huoltojen ja tarkastusten väliin jättäminen saattaa aiheuttaa mittavan loven kukkaroon myöhemmin järjestelmän vikaantuessa”, LVI-asiantuntija Marko Kempas sanoo.

Lämmitysjärjestelmän toiminta kannattaa tarkistuttaa oman paikkakunnan LVI-liikkeen ammattilaisella. Kerros- ja rivitaloissa perussäätötyöt ja säätölaitteiden viritykset kuuluvat taloyhtiölle: ole siis yhteydessä huoltoyhtiöösi.

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä