Osmo Salminen, 35, on merkittävä rakennusalan kasvuyrittäjä

Nuoremman polven kuopiolaisrakentaja Osmo Salmista, 35, arvostetaan monipuolisena alansa kasvuyrittäjänä sekä varteenotettavana kumppanina ja kilpailijana. 16 vuotta sitten Salminen etsi kesätöitä rakennuksilta eikä niitä saanut. Niinpä hän alkoi hyödyntää rakennusmestari-isältään opittuja rakentajataitoja yrittäjänä. Remonttitöitä löytyi ja kesän loputtua jäivät opiskelut sikseen. Työelämä imaisi uutteran sekä osaavan nuorukaisen.

Osmo Salminen on nuoresta iästään huolimatta kasvattanut rakennusyrityksensä 15 vuodessa keskikokoiseksi ja useille paikkakunnille laajentuneeksi.

Aluksi Osmo Salminen työskenteli toiminimiyrittäjänä yhden työntekijän kanssa. Kasvuyritys muuttui 2007 osakeyhtiöksi. Silloin oli palkkalistalla jo kymmenkunta työntekijää. 15 vuodessa Rakennustyö Salminen Oy:n henkilöstömäärä on kasvanut yli sataan ja liikevaihto päälle 30 miljoonaan euroon. 

Kauppatieteiden maisteriksi lukenut Pekka-veli tuli yritykseen töihin ja toiseksi omistajaksi 2009. Vuosikymmenen lopun taantuma ei pahemmin hidastanut kasvuvauhtia. 2010-luvulla se pyrähti melkoiseen kiitoon. Lisävauhtia antoi oman asuntotuotannon eli gryndauksen käynnistäminen 2015 sekä toimialueen laajeneminen liiketilaprojekteilla Varkauden seudulle 2016 sekä viime vuosina Etelä-Suomeen ja Oulun seudulle. 

Kasvu lähtee asiakkaista 

– Kasvu ei ole meille itsetarkoitus eikä sitä ole tehty kannattavuuden kustannuksella isoja riskejä ottaen. Yhtiömme toiminta perustuu paljolti tulorahoitukseen. Suurin syy kasvuun ja toiminnalliseen sekä alueelliseen laajenemiseen ovat asiakkaat ja heidän toiveensa. 

– Asiakastyytyväisyys on tuonut lisää urakoita ja uudentyyppisiä projekteja. Rohkeasti olemme niihin ryhtyneet osaamiseemme ja yhteistyökumppaneihimme uskoen. Viimeisimpiä uudenlaisia hankkeita on syksyllä 2020 valmistuva Kuopion Kaislastenlahden hirsikoulu, jossa pyritään hyvin pieneen hiilijalanjälkeen rakennus- sekä käyttövaiheissa. Meillä ei ollut kokemusta tämän mittaluokan puurakentamisesta, mutta hyvin urakka on sujunut. 

– Yksi kiintoisimpia ja vastuullisimpia kohteitamme on osaurakka Kuopion yliopistollisen sairaalan suuresta laajennus- ja peruskorjausprojektista. Siihenkään meillä ei ollut isoja kokemustaustoja, vaikka onnistuneet referenssit ovat muutoin vahvuutemme urakkakilpailuissa. 

– Liiketoimintamme perustuu kolmeen lohkoon: urakointiin ja korjausrakentamiseen koko maassa, kunnossapito- ja palvelurakentamiseen Pohjois-Savossa sekä asuntotuotantoon ja kiinteistökehitykseen Kuopiossa ja ympäristössä. Haluan jatkaa yrityksemme hallittua kasvua ja laajenemista keskuskaupunkeihin sekä pitää yrityksen itsenäisenä, visioi Osmo Salminen. 

Hänen mukaansa rakennusalan koulutuksen puute ei ole merkittävästi haitannut yrittämisessä, kun perustiedot ja -taidot ovat olleet hallussa ja asenne avoin uuden oppimiselle. 

– Hyvät työntekijät ovat kullanarvoisia, koska heistä on viime kädessä kiinni urakoiden onnistuminen niin laadun, aikataulun kuin taloudenkin suhteen. Johtamistaitoa varten opiskelin eMBA-tutkinnon muutama vuosi sitten. Toimimme ketterästi ja itseohjautuvasti aika virtaviivaisella organisaatiolla. Suurin pulma on osaavien työnjohtajien löytäminen. 

Neljä arvoa perustana 

Osmo Salminen luonnehtii itseään uudenaikaisena arvo- ja tiimijohtajana eikä ”vanhan liiton” käskijänä tai talouslukuja toimistossaan pyörittävänä etäisenä teknokraattijohtajana. 

– Yrityksemme toiminnan perusta ovat neljä arvoa: arvostava työilmapiiri, asiakkaiden odotusten ylittäminen, luotettavuus ja rehellisyys sekä kannattavuus. Niistä emme tingi missään oloissa, ei edes koronavirusuhassa. Työt jatkuvat ja etenevät turvallisuusmääräyksiä ja -suosituksia noudattaen. 

Rakentaminen ei ole Osmo Salmiselle koko elämä, vaikka on haukannut siitä ison siivun. 40 tuntia ei yleensä riitä työviikoksi. 

– Yrittäminen on myös elämäntapa ja halusin sille tielle jo nuorena. Rakennusala oli myös selviö. En laske työtunteja, mutta perheellisenä arvostan myös vapaa-aikaa ja irtautumista työasioista. 

Harrastuksikseen Salminen mainitsee kuntourheilun, kalastuksen, metsästyksen sekä metsänhoidon. Luontoa arvostava yrittäjä on valinnut asuinpaikkansakin näistä lähtökohdista: rauhalliselta metsäiseltä haja-asutusalueelta Siilinjärveltä.

Teksti ja kuva: Ilpo Lommi

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä