Korona-aika antaa tilaa talotekniikan huollolle

Menossa oleva koronaepidemia aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Kaikkien muiden vaikeuksien keskellä kiinteistöjen omistajia vaanii toinenkin ikävä ja näkymätön vitsaus. Juuri nyt ovat vaarana huoltamatta jäävistä talotekniikkajärjestelmistä johtuvat sisäilman laadun ongelmat.

  • LVI-alan yrityksissä on pantu merkille, että huoltotöiden tilaukset ovat loppuneet lähes kuin seinään törmäten. Vain välitöntä korjausta vaativat asiat, kuten vesivuodot hoidetaan, sanoo LVI-asiantuntija Marko Kempas LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä.

Harva tuleekaan ajatelleeksi, että juuri nythän on hyvä aika niille huoltotoimenpiteille, joita järjestelmiin pitäisi tehdä joka tapauksessa. Tällä hetkellä on hyvin kapasiteettia tarjolla ja aikatauluista on helppo sopia. Nyt toimeen kannattaisi ryhtyä etenkin julkisella puolella, jossa on runsaasti kiinteistöjä suljettuna. Nyt on hyvä tilaisuus tehdä LVI-järjestelmien huoltotöitä esimerkiksi kouluissa, kirjastoissa ja uimahalleissa. Myös yksityisellä puolella on runsaasti erilaisia toimitiloja suljettuna koronan takia.

  • Ilmanvaihto-, lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät vaativat huoltotoimenpiteitä, jotka häiritsevät tilojen normaalia käyttöä. Juuri nyt, kun kiinteistöissä ei ole toimintaa, huollot häiritsevät vähiten. Samoin nyt, kun ravintolat ovat suljettuina, on loistava tilaisuus puhdistuttaa keittiöiden rasvakanavistot, Marko Kempas jatkaa.

Huoltojen laiminlyömisellä on sisäilman laadun heikkenemisen lisäksi suuri vaikutus järjestelmien energiatehokkuuteen ja niiden käyttökustannuksiin. Myös LVI-järjestelmien säätämiseen ja käyttöaikoihin liittyviä töitä on helppo tehdä juuri nyt. Näillä toimenpiteillä kiinteistön omistaja voi saada hyötyjä, jotka jatkuvat vielä kauan koronan kukistamisen jälkeenkin.

Kuva: Ilmastointikoneen huoltamaton puhallin, joka on täysin tukkeutunut pölystä ja muusta liasta.

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä