UPI sai uuden suunnannäyttäjän

Talonrakennusteollisuuden Uudenmaan aluetoimisto sai 1. lokakuuta uuden luotsin, kun nykyinen aluepäällikkö Hannu J. Mäkinen jää eläkkeelle. Mäkisen seuraajaksi nimitetty Diana Råman kertoo alla itsestään ja ajatuksiaan rakentamisesta.

Kuka olet?

Nimeni on Diana Råman. Olen paljasjalkainen 35-vuotias espoolainen ja asun Mankkaalla paritalossa. Perheeseeni kuuluvat 10-vuotias poika ja Kanadan Sfinksi -rotuinen kissa. Harrastan lenkkeilyä, käyn kuntosalilla ja tykkään maalaamisesta. Olen BPW Finlandin (Suomen liike- ja virkanaisten liitto) hallituksen varapuheenjohtaja sekä aktiivinen kunnallispolitiikassa.

Missä olet opiskellut ja työskennellyt?

Koulutukseltani olen AMK-insinööri ja suuntautumisenani oli rakennetekniikka. Rakennesuunnittelun parissa aloitin A-Insinööreillä rakennuspiirtäjäksi valmistuttuani, eli lähes 15 vuotta sitten.

Tätä ennen toimin yksikön päällikkönä Rambollissa 50 hengen rakennesuunnitteluyksikölle. Rakennesuunnittelua olen tehnyt hyvin laaja-alaisesti eri toimenkuvissa ja suunnittelualoilla.

Onko aiemmasta työkokemuksestasi hyötyä uudessa tehtävässäsi?

Johtajana ja päätöksentekijänä vahvuuteni on kokonaisuuksien hahmottaminen: pystyn vastuullisiin ratkaisuihin ja rakentavaan yhteistyöhön. Esimiehenä olen empaattinen ja johdonmukainen. Aiemmasta työkokemuksesta ja luottamustoimista on varmasti hyötyä uudessa tehtävässä.

Millaisena alana pidät talonrakentamista?

Rakentaminen on kokonaisuudessaan äärimmäisen kiehtovaa ja pidän siitä, että ala haastaa ja opettaa tekijäänsä päivittäin.

Rakentaminen ja nykyinen rakennuskanta vaikuttavat meidän kaikkien arjessa ja luovat tulevaisuutta. Siksi Suomen rakentajien osaamiseen ja kehittämiseen pitää panostaa. Rakentaminen on aina yhteistyötä, joten työn mukana tulevat ehdottomasti myös ihmiset. Vain yhdessä on mahdollista päästä pitkälle.

Mitkä ovat rakentajien keskeisimmät haasteet tänä päivänä?

Rakentamisen laatu, turvallisuus, kestävyys sekä digitalisaatio/automaatio ovat asioita, joissa rakentaminen on kehittynyt paljon, mutta tarve kehittymiselle on edelleen olemassa. Nämä vaativat alan toimijoilta ja päätöksentekijöiltä isoja, pitkälle tulevaisuuteen suuntautuvia päätöksiä. 

Päätösten tulee olla hyvin harkittuja ja monesta näkökulmasta katsottuja. Alan uutisointi keskittyy välillä liikaa negatiivisiin asioihin ja epäonnistumisiin. Peräpeiliin katsottaessa, alalla toimijat näkevät paljon onnistumisia. Mielestäni on paljon asioita, joista voimme olla ylpeitä ja sanoa, että me olimme tuota toteuttamassa.

Harva toimiala pystyy jättämään oman kädenjälkensä näin näkyvästi seuraavalle sukupolvelle.

Jotta rakennuskantamme säilyy, tulee tilaajan/omistajan huolehtia myös kannan laadukkaasta toteutuksesta ja elinkaaren huoltotoimenpiteistä – tämä unohtuu valitettavan usein uutisoinnissa ja julkisissa keskusteluissa.

Olet toiminut aktiivisesti politiikassa*, jatkatko samaan malliin?

Toimenkuvani muutoksen myötä minun pitää arvioida tiettyjä luottamustoimiani uudelleen. Uskon, että pystyn aluejohtajana yhdistämään politiikan ja rakentamisen.

(*Espoon kaupunginvaltuutettuna, kaupunginhallituksen varajäsenenä, asunto- ja tilajaoston varapuheenjohtajana sekä rakennuslautakunnan jäsenenä.  Lisäksi ympäristölautakunnassa kaupunginhallituksen edustajan varajäsenenä ja Uusimaa-kaavan ohjaustoimikunnan varajäsenenä).

Mitä odotat ensimmäiseltä työpäivältäsi Uudenmaan piirin aluejohtajana?

Odotan innolla siirtymistä uusiin tehtäviini. Aluksi menee varmasti hetki, että kaikki ihmiset ja nykyiset toimintatavat tulevat tutuiksi, mutta omaksun kokonaisuuksia nopeasti ja tykkään haasteista.

Valokuva: Tanja Määttänen

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä