Ylirakennusmestari Erkki Purmonen, 80, on esikuvaksi monessa

On merkittävä saavutus yltää 80 vuoden ikään hyväkuntoisena ja vireänä. Sitäkin harvinaisempaa on työskennellä tuossa iässä aktiivisesti keskikokoisen rakennusyrityksen toimitusjohtajana.

Tämä onnistuu edelleen joensuulaiselta ylirakennusmestari Erkki Purmoselta. Hänelle tuli kahdeksan vuosikymmentä täyteen 13. kesäkuuta 2019, mutta sen jälkeenkään rakentajaveteraani ei vetäydy eläkkeelle. Myös yrittäjäura Rakennusliike Purmonen Oy:ssä täytti tänä vuonna kolme vuosikymmentä.

– Tässä iässä mennään toki jo vuosi kerrallaan kunnon ja vireyden mukaan, mutta en ole vielä määrittänyt eläkkeelle jäämisen päivää. Rakentaminen ja yrityksen pyörittäminen on niin mielenkiintoista ja myös elämäntapa sekä harrastus, ettei se kuluta voimia vaan päinvastoin antaa niitä. Yhteiskunnallista merkitystä työlle tulee, kun näkee oman yrityksen asuntojen valmistuvan perheille. Rakentajalle on myös palkitsevaa, koska tekemisen jälki jää pysyvästi kaupunkimaisemaan, kertoo teräsvaari Erkki Purmonen. 

Tämäkin titteli sopii hänelle, sillä vuodessa kertyy golf-kierroksia kolmisenkymmentä, Espanjan lomilla jopa joka toinen päivä. Muutakin liikuntaa veteraani harrastaa työn ja lastenlasten kanssa puuhailun ohessa. Viidessä eri asuinpaikassa Espanjaa myöten oleilu tuo vaihtelua arkeen.

Rakennusyrittäjäveteraani Erkki Purmonen, 80,  pitää yllä hyvää kuntoaan ahkeralla golfin peluulla Suomessa ja Espanjassa.

Asenteen, kunnon ja ammatin vankka perusta nuoruudesta

Erkki Purmonen on hyvä esimerkki, miten nuorena opittu kova työnteko, tinkimätön asenne sekä hyvä fyysinen ja henkinen kunto voivat säilyä korkeaan ikään vaativasta ja stressaavastakin työstä huolimatta. Rakennusyrityksen johtaminen yli suhdannemuutosten, talouslamojen, urakkakilpailujen ja kovien riskinottojen ei ole ollut helppoa työelämää. 

– Kova työnteko alkoi sodasta selvinneen isäni kanssa savotoilla Pohjois-Karjalassa, ensin vähän yli kymmenvuotiaana apupoikana ja sitten voimien karttuessa savottalaisena. Meitä oli ilomantsilaisessa pientilallisen perheessä kymmenen lasta, joten leipä piti tienata pienestä pitäen. Onneksi pääsin 18-vuotiaana muuttamaan Joensuuhun opiskelemaan ammattikouluun muurariksi. 

– Muurarina pääsin hyville ansioille, kun jaksoin painaa kovalla teholla vaativia urakoita arkena ja viikonloppuisin. Muurarina olisin varmaan pärjännyt hyvin koko työurani, mutta mieli teki opiskelemaan rakennusmestariksi. Valmistuin Joensuussa vuonna 1967. Jatkoin muuraamistakin sivutyönä jonkin aikaa, vaikka lähdin palkkatöihin Lakan Betonille ja sen jälkeen Helsinkiin Rakennusliike Mauri Rädylle. 

– Pääkaupunkiseudulla olin vain puoli vuotta työnjohtajana, kun mieli teki takaisin Pohjois-Karjalaan. Pääsinkin Rääkkylän kunnan rakennustarkastajan apulaiseksi, mutta lähdin pian Outokummun Rakennus Oy:hyn vastaavaksi mestariksi ja työpäälliköksi yhteensä kymmeneksi vuodeksi, kertoo Purmonen 1970-luvun nuoruusajoistaan. 

Työpäälliköstä yrittäjäksi suuryrityksen taustavoimalla 

Toiset kymmenen vuotta häneltä vierähti Perusyhtymän Itä-Suomen työpäällikkönä suuria urakoita menestyksellisesti toteuttaen. Perusyhtymästä irtautuneen SRV Viitoset -rakennusyhtymän omistaja ja toimitusjohtaja Ilpo Kokkila teki 1980-luvun lopussa Erkki Purmoselle niin kiintoisan ehdotuksen, että hänen työelämänsä sai uuden suunnan yrittäjänä. 

– Vuorineuvos Kokkila soitti minulle ja kysyi yhteisyrityksen perustamiseen Joensuuhun. Tarjous oli niin houkutteleva, että Rakennusliike Purmonen Oy syntyi vuonna 1989. Kokkilan pörssinoteerattu SRV-Yhtiöt Oyj omistaa yrityksestä edelleen 65 prosenttia, minä 30 prosenttia ja insinööri Petri Purmonen viisi prosenttia. 

– Omistussuhde on antanut yritykselle uskottavuus- ja vakavaraisuusperustaa sekä riskinkantokykyä suuriinkin hankkeisiin, kuten heti alussa Joensuun Anttilan liikekeskuksen rakennusurakkaan. Olen saanut riittävän vapaat kädet yrityksen johtamiseen. Uskon, että tyytyväisyys on molemminpuolista, toteaa Erkki Purmonen. 

Jatkuvuutta yritykselle voi olla lähipiirissä, kun Tarja-tytär rakennuttajapäällikkönä ja hänen insinööripoikansa ovat yrityksen palveluksessa. 

Rakennusliike Purmonen työllistää runsaat 30 henkilöä. Liikevaihto vaihtelee gryndausurakoiden valmistumisjaksojen mukaan viiden miljoonan euron molemmin puolin. Parhaillaan vireillä on jo osin valmistunut omaperustainen 60 huoneiston As Oy Joensuun Aalto -kerrostaloprojekti. Ensi vuosikymmenen alussa on liikkeelle lähdössä niin ikään Joensuun keskustaan Sairaalakatu 18:een mielenkiintoinen ja haasteellinen kerrostaloprojekti suojeltuine hirsitalo-osineen. 

Gryndauksen lisäksi rakennusliike tekee kilpailu-urakoita sekä laskutustöitä uudisrakentamisessa ja peruskorjauksessa. Paljon asiakkaina on ollut julkista sektoria kouluprojektien myötä. Päämarkkina-alueena on Pohjois-Karjala. Erikoisimpia urakoita on rakennusliikkeen Espooseen viime vuosikymmenellä tekemä puutalokortteli. SRV Yhtiöt antoi sen puurakentamisessa kunnostautuneen tytäryhtiönsä tehtäväksi. 

Puurakentamisen uranuurtaja Itä-Suomessa 

Nilsiän Tahkovuorella on rakennusliikkeen urakoimia puurakenteisia loma-asuntoja.Myös Enon pääkirjasto, Kiihtelysvaaran Heinävaaran koulu ja Joensuun Puusataman betonirunkoinen hirsirakenteinen asuintalo ovat puurakentamisen esimerkkejä. Erkki Purmonen uskoo ja myös toivoo ammattitaitoisen puurakentamisen yleistyvän Suomessa. 

Syntymäpäiväsankaria ei huolestuta laskusuhdanteeseen kääntyneet rakentamisen näkymät ja alan tulevaisuus 2020-luvulla. 

– Tällä alalla ovat neljän vuoden välein vaihtuvat suhdanteet melkein luonnonlaki. Niihin pitää varautua. Kilpailukyvystä ja kannattavuudesta on huolehdittava. Huonoinakaan aikoina ei pidä tehdä tappiollisia urakoita, vaikka kilpailutilanne on Pohjois-Karjalassa ollut tiukka hyvistä kasvuvuosista huolimatta. 

– Suurimpia haasteita on ammattitaitoisen hyväasenteisen työvoiman saanti. Ihmisten arvostukset, elämäntyyli sekä sitoutuminen ja suhtautuminen työhön ovat muuttuneet. Haluan kuitenkin pitää laadukkaan ja vastuullisen tekemisen kunniassa työmaillamme, korostaa usein lauantaisin ja jopa sunnuntaisin rakennusliikkeensä työmailla kiertelevä Purmonen. 

Palautetta töiden edistymisestä ja työmaiden kunnosta tulee maanantain palavereissa, jos on aihetta. Kovin usein ei ole, kun ylirakennusmestarin vaativuus on kaikkien tiedossa. Mutta eipä ole rakennusliike Purmosen työmailla sattunut liiemmin vakavia tapaturmia eikä valmiskohteista ole tullut merkittäviä reklamaatioita. 

Teksti ja kuva: Ilpo Lommi

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä