Ulkomainen työvoima lisääntynyt myös Itä-Suomessa

Edellisessä työvoimakyselyssä 2016 Itä-Suomessa vain kolme prosenttia rakennusalan työvoimasta oli ulkomaalaisia. 2016 taso oli Sisä-Suomen alhaisin. Kevään 2019 kyselyssä taso oli noussut 8,6 prosenttiin, joka on mittaushistorian korkein taso. Nyt taso on sama kuin muuallakin Sisä-Suomessa.

Ulkomaalaisia löytyy erityisesti muuraus- ja laatoitustöistä ja tasoitus- ja julkisivutöistä. Pikkuhiljaa myös ulkomaiset betonityöntekijät ja raudoittajat ovat yleistymässä itäsuomalaisilla rakennustyömailla.

– Ulkomaisen työvoiman lisääntymiseen on kaksi pääsyytä. Toinen on ammattitaitoisen työvoiman puute ja toinen on kotimaisen työvoiman kustannustaso, kertoo Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen.

– Ensimmäiseen syyhyn ratkaisuna on vain alan vetovoimaisuuden kasvattaminen. Ala ei enää vedä nuoria samalla tavalla, vaikka tarjolla on monipuolinen ja hyvin palkattu työ, kertoo Anttonen

– Toinen syy ratkeaa vain pitämällä palkkataso kilpailukykyisenä. Jos kotimaiselle muottikirvesmiehelle 35 euroa tunnilta on urakka-ansiona liian pieni, on turha syyttää paikalle saapuvaa puolalaista muottiporukkaa töiden viemisestä. Kovan työn tekijöille kuuluu kovat ansiot, mutta kohtuuden puuttuminen avaa markkinat osaavalle ulkomaiselle työvoimalle. Kokemukseni mukaan ulkomainen työvoima kyllä pärjää suomalaiselle työvoimalle työn jäljessä, valistaa Anttonen.

Samalla omien työntekijöiden osuus on Itä-Suomessa laskenut mittaushistorian alhaisimmalle tasolle 22 prosenttiin. Töitä teetetään entistä enemmän aliurakkana, mikä helpottaa vaihtelevaan suhdanteeseen sopeutumista. Kyse on valtakunnallisesta kehityksestä ja oman työvoiman osuus on samaa tasoa kuin muuallakin Sisä-Suomessa. Vain Pohjois-Suomi ja Lappi ovat enää selkeästi kotimaisen ja oman työvoiman varassa.

– Meillä on Itä-Suomessa vahvat perinteet pitkäaikaisille työsuhteille omassa työvoimassa. Itäsuomalaiset rakentajat luottavat omiin kotimaisiin työntekijöihin myös jatkossa. Siksi on tärkeää, että saamme alalle uusia työntekijöitä, koska rakennustyömailla  on käynnissä ikäpolven vaihdos. Ala tarjoaa mielenkiintoisia töitä ja hyvää toimeentuloa jatkossakin, joten toivon jokaiseen työpaikkaan löytyvän osaavan ja kehityskelpoisen työntekijän jatkossakin mahdollisimman läheltä, summaa Anttonen.

Katso myös

Työvoimakyselyn 2019 tulokset: Talonrakennusteollisuus alueittain

Kimmo Anttonen  Itä-Suomen aluepäällikkö

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä