Taitaja2019-tapahtumassa kilpailtiin infrarakentamisessa

Monen muun alan ohella myös maarakennusalan ammatilliset opiskelijat pääsivät mittelemään paremmuudestaan ammattitaidon nuorten suomenmestaruuskilpailussa. Vuodesta 1988 alkaen järjestetty Taitaja-tapahtuma pidettiin tänä vuonna Joensuussa 21. – 23. toukokuuta.

Infrarakentaminen oli Taitaja2019-tapahtumassa näytöslajina ja sen finaalissa kilpaili kuusi alan nousevaa tähteä:

  • Juho Lehtomäki, Ekami
  • Aapo Mattila, Gradia
  • Aleksi Rantanen, TTS
  • Jesper Tauriainen, Kainuun ammattiopisto (3. sija)
  • Oskari Tolppanen, Ylä-Savon ammattiopisto (1. sija)
  • Anssi Turunen, Riveria (2. sija)

Tasaväkisen kisan päätuomarina toimi Työtehoseuran maarakennusalan koulutuspäällikkö Jere Hänninen. Innokkaiden osallistujien lisäksi Hänninen kiittää hyvin sujuneesta kilpailusta myös Riveriassa opettajana toimivaa Leo Ryynästä, joka toimi tapahtuman toisena lajivastaavana, ja jonka käsialaa olivat erinomaiset ja monipuoliset kilpailutehtävät. Tehtävärepertuaarista löytyi niin kaivuuta, nostotyötä, putken asennusta, mittausta kuin kuormaamistakin. Kiitoksen hän haluaa osoittaa myös yrityksille, jotka luovuttivat tarvittavat koneet kilpailuun.

Kilpailu rakentui viidestä moduulista

Kilpailumoduuleista ensimmäinen oli kaksivaiheinen. A-osiossa kaivinkoneella pinottiin päällekkäin neljä kaivon rengasta. B-osiossa rakennettiin sadevesijärjestelmä asentamalla salaojan huoltokaivo, sadevesikaivo ja purkuputki 2,5 asteen kaltevuuteen.

Toisessa moduulissa kilpailijan tehtävänä oli lastata pyöräkuormaajalla kuorma-autoon rekisteriotetietojen perusteella oikea kantavuuskuorma.

Kolmas moduuli oli simulaattoritehtävä, jossa penkalla olevalla kaivuukoneella lastattiin kolmen minuutin aikana kuorma-autoon mahdollisimman paljon mursketta.  Miinuspisteitä tehtävässä sai kauhan kosketuksista kuorma-auton lavaan.

Neljännessä moduulissa kilpailijoiden haasteena oli piirustusten lukua ja maa-ainesten tunnistamista.

Viides moduuli oli laskutoimituksia ja kirjallisia vastauksia edellyttänyt teoriakoe.

Riveria on merkittävä maarakennusalan kouluttaja

Leo Ryynäsen lisäksi toisena lajivastaavana kilpailussa toimi Riverian ammatillinen ohjaaja Arto Vesterinen. Ryynänen suunnitteli kilpailun tehtävämoduulit ja Vesterinen hoiti käytännön järjestelyt sekä yhteydet yritysyhteistyökumppaneiden kanssa.

Riveria aloitti maarakennusalan toisen asteen koulutukset Joensuussa vuonna 2012. Tällä hetkellä koulutukset toteutetaan uudella Jukolan kampuksella, jossa alan koulutuksiin osallistuu vuosittain 50-70 opiskelijaa. Viime vuonna valmistuneella kampuksella opiskelijoiden käytössä on yli kolmekymmentä koneyksikköä.

Infrarakentaminen varsinaiseksi kilpailulajiksi ensi vuoden Taitaja-tapahtumassa

Jyväskylässä Gradian järjestämässä Taitaja2020-tapahtumassa infrarakentaminen nousee näytöslajista varsinaiseksi kilpailulajiksi. Varsinaisen lajin asema nostaa infrarakentamisen profiilia entisestään.

Jyväskylän kilpailun vetäjät Eija Kinnunen ja Riku Suojala ovat innolla kehittämässä kilpailua entistäkin ammattimaisemmalle tasolle. Jyväskylässä kilpailutehtävät tulevat olemaan laajempia kokonaisuuksia, mutta niitä on määrällisesti vähemmän. Kinnunen kertoo, että tehtävät suunnitellaan siten, että niiden menestyksekäs suorittaminen vaatii opiskelijalta kiitettävän tasoista osaamista.

”Kaikki alan toimijat ovat tervetulleita osallistumaan hienon kilpailun toteuttamiseen. Infrarakentamisen Jyväskylän kilpailujen lajiohjausryhmä käynnistää työnsä 24. syyskuuta”, summaa Riku Suojala.

Lisätietoja:

Asiamies Janne Suntio
Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry
050 449 7559,  janne.suntio@rakennusteollisuus.fi

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä