Rakennusalan työturvallisuustietoisuuden lisääminen on RT:n hallituksessa nostettu TOP10-tavoitteidemme joukkoon ja on hyvin keskeinen ja konkreettinen osa osaavaa ja vastuullinen rakennusteollisuus-strategiateeman toteuttamista.

Ei vastuullisuutta ilman turvallisuutta. Sanapari kuvaa hyvin sitä turvallisuustyötä, mitä yrityksissä ja RT:ssä tällä hetkellä tehdään.
Turvallisuustietoisuutta lisätään jäseniltä kerättävän tiedon avulla, osallistumalla erilaisiin tutkimushankkeisiin tai esimerkiksi järjestämällä tilaisuuksia ja teematapahtumia.
Tietoisuuden lisäämiseen sisältyy myös alalle keskeinen ja elintärkeä hyvän urakoitsijahallinnan menettelyjen edistäminen sekä RT:ssä toimivan ja yritysten edustajista koostuvan turvallisuusryhmän valitsemien teemojen eteenpäin vieminen.
Yhtenä esimerkkinä toteutetuista toimenpiteistä oli huhtikuun lopulla järjestetty koko alan yhteinen turvallisuusSTOPP!-tapahtuma, johon kuului hiljainen hetki työtapaturmissa menehtyneiden muistoksi ja kaikkien pysäyttäminen tämän vakavan asian äärelle. Teamsissa tilaisuuteen avattiin yli 800 yhteyttä ja monen näytön takana osallistujia oli yhteensä varmasti saman verran lisää.
Turvallinen työilmapiiri mahdollistajana
Viime vuonna RT:n julkaisemassa alan yhteisessä vastuullisuusohjelmassa tunnistettiin rakennusteollisuuden olennaiset vastuullisuusteemat. Yksi viidestä teemasta on monimuotoinen ja hyvinvoiva henkilöstö.
Viime vuosina työhyvinvointi ja työn terveysvaikutukset on nostettu näkyvästi mukaan rakennusalan työturvallisuudessa perinteisen riskien ja tapaturmien torjunnan rinnalle. Henkilöstön jaksaminen ja työn psykologinen turvallisuus kuuluvat vastuulliseen yrityskulttuuriin.
Psykologisesti turvallinen työympäristö mahdollistaa avoimen vuorovaikutuksen ja toisia kunnioittavan työilmapiirin, joka edistää tuloksellisuutta.
Rakennusalan johdon turvallisuuskierrokset ovat yksi hyvä käytännön esimerkki työkalusta, jota voidaan käyttää psykologisen turvallisuuden edistämiseen. Yrityksissä on huomattu, että ylimmän yritysjohdon näkyminen työmaalla toimii ja tuottaa tulosta molempiin suuntiin.
Johdon turvallisuuskierroksella tai -kävelyllä ei ole ensisijaisesti suorittaa työmaan teknistä tarkastusta, vaan havainnoida työmaalla toimivien ihmisten toimintaa ja käydä keskustelua turvallisuudesta ja siten osaltaan synnyttää ja lisätä avointa keskustelukulttuuria. On motivoivaa, kun voi kertoa havainnostaan suoraan yrityksen ylimmälle johdolle.
Johdon turvallisuuskierrokset tai -kävelyt, miten kukin ne haluaakin nimetä, eivät ole vain pääurakoitsijalle sopiva menettely, vaan ne sopivat kaiken kokoisille yrityksille rakentamisen koko ketjussa. RT:n hallitus suosittaakin johdon turvallisuuskierrosta kaikille yrityksille, toivottavasti myös pk-yritykset liittävät ne osaksi omia hyviä työturvallisuuskäytäntöjään.
Nolla-tavoite täysin realistinen
Turvallisen työskentelyn tavoitteet ja turvallisuuskulttuurin luominen lähtevät aina yritysjohdosta, joka asettaa työturvallisuudelle tavoitteet ja mittarit osana yrityksen liiketoimintaprosesseja. Aivan samalla tavoin kuin taloudellista tulosta, laatua tai asiakastyytyväisyyttäkin johdettaessa.
Johdon oma käytös toimii hyvänä mallina siitä, millaista vastuullisuutta yrityksessä noudatetaan. RT:n nettisivuille on koottu johtamisen hyviä turvallisuuskäytäntöjä, ja sieltä löytyy myös helppo itsearvioinnin työkalu hyvän johtamisen teemoihin. Näiden hyvien turvallisuuskäytäntöjen soveltamisella on monessa vaativassakin rakennushankkeessa saatu jo hyviä tuloksia.
Rakennusalan itselleen asettama nolla tapaturmaa -tavoite on täysin realistinen, ja sen toteuttamiseksi löytyy jo yrityksille kaikki tarvittava tieto ja välineet. Täysin tapaturmattomia työmaita on jo paljon, ja rakennusalan omissa työturvallisuuskilpailuissa parhaiden työmaiden työolosuhteista kertovat TR-mittaustulokset hipovat sataa. Mutta paljon pitää vielä myös tehdä, että tavoite saavutetaan läpi koko toimialan.
Vastuullinen yrityskulttuuri huomioi työterveyden ja työhyvinvoinnin laajasti. Tapaturmien torjunnan lisäksi puututaan matalalla kynnyksellä ja ennakoivasti kaikenlaiseen häirintään, syrjintään ja kiusaamiseen sekä kiinnitetään huomiota työssä jaksamiseen ja työn ergonomiaan.
Ei saa olla niin, että joku joutuu vaihtamaan työpaikkaa vain sen vuoksi, että on joutunut häirinnän kohteeksi. Kenenkään ei myöskään pidä joutua etsimään uutta ammattia sellaisen liiallisen fysikaalisen kuormituksen seurauksena, joka olisi voitu ennalta estää. Eikä kenenkään pidä joutua työtapaturman uhriksi tai kokea läheltä, kuinka normaalisti alkanut työpäivä muuttuukin yhtäkkiä painajaiseksi murskaten jonkun työntekijän tulevaisuuden ja jääden painamaan muiden mieltä.
Vastuullisesti toimiva yritys aina valitsee turvallisuuden. Turvallinen ja välittävä toimintakulttuuri on samalla myös tuottava ja tehokas. Se motivoi ja kannustaa työntekijöitä, jolloin asenteet ja arvot turvalliseen työskentelyyn muuttuvat pikkuhiljaa parempaan suuntaan. Ja silloin me kaikki voimme palata kotiin joka ikisen työpäivän päätteeksi turvallisin mielin terveinä ja hyvinvoivina.
Kirjoita kommentti