Ilmojen halki käy rakentajan tie

Turvalliset telineet ovat keskeinen työkalu niin rakentamisessa, teollisuudessa kuin kotioloissakin. Koskaan ei saa olla niin kiire, ettei ehtisi miettiä miten työ tehdään turvallisesti.

Putoamisonnettomuudet ovat merkittävin vakavien tapaturmien ja kuolemien aiheuttaja rakennusalan tapaturmissa. Työsuojeluviranomaiset ovat myös kiinnittäneet asiaan huomiota aivan hiljattain. Aluehallintoviraston mukaan Suomessa sattuu vuosittain yli 3 000 tapaturmaa, jotka liittyvät putoamisiin.

Kehitystä tapahtuu. Omaan rakennusaputyöntekijän kokemusta 80-luvulta. Tuolloin oli elämälle vieras ajatus, että ammattilaiset tulisivat rakentamaan perustelineitä tai että joku niitä oikein suunnittelisi. Tietenkin joku mesu oli asiaa miettinyt, kun oikea määrä tarvikkeita oli paikalle saapunut.

Tuolloin raksalle kelpasivat hanttihommiin halukkaat.  Ei telineiden pystyttämiseen ammattimiesten aikaa uhrattu. Kun työ oli valmis, mestari tuli kulmasta ravistelemaan ja katselemaan onko jalkojen alla vanerinpala tai lankun pätkä. Epäilemättä siinä tehtiin paljon muutakin tarkastustoimintaa, mutta kovin järjestelmälliseltä se ei näyttänyt.

Nykyään telineitä suunnittelevat ja rakentavat ammattilaiset. Haluan uskoa, että tähän on johtanut lainsäädännön lisäksi myös lisääntynyt ymmärrys siitä, miten tärkeästä ja vaativasta työstä on kysymys.  

Telinetyön turvallisuusteen vaikutetaan lainsäädännöllä. Asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta ei alkuperäisessä muodossaan tunnistanut telineitä ja telinetyötä. Nykyasetus määrää asiasta jo laajasti. Asetus rakennustyön turvallisuudesta määrää telineiden käytöstä rakennustyössä vielä tarkemmin. Asetus ottaa kantaa myös suunnittelijoiden, työnjohdon ja telineen pystyttäjien pätevyyteen. Telineet ovat myös muuttuneet monimutkaisemmiksi, joten myös niitä koskevaa sääntelyä tulee edelleen kehittää ja näin tapahtuukin.

Vaikka ammattimaisessa rakentamisessa telinetyössä on kehitetty, onko asennepuolella tapahtunut vastaavaa kehitystä? Eteenpäin on menty, mutta maalissa ei vielä olla. Valitettavasti koko ajan tulee vastaan tilanteita, joissa asioihin on suhtauduttu leväperäisesti. On oletettu, kun olisi pitänyt varmistaa tai jopa otettu tietoista riskiä.

Telineissä tai oikeammin korkeissa paikoissa on raflaavuutta. Netistä löytyy kauhumateriaalia huojuvista bambutelineistä, alas tippuvista lumenpudottajista jne. Miksi me emme osaa pelätä putoamista omassa arjessamme? Ihmisellä hämmästyttävä kyky valehdella itselleen ja uskotella, että riskit eivät koske häntä. Homma tehdään nopeasti, ei olla kovin korkealla, ollaan varovaisia, näin on aina tehty…

Lainsäädäntöä, telineiden ja muiden työvälineiden tekniikkaa, prosesseja, valvontaa ja tarkastuksia tulee luonnollisesti kehittää. Kuitenkin tärkein turvaväline on jokaisen oma asenne. Jokaisen on asetettava turvallinen työskentelytapa etusijalle riippumatta siitä missä työtehtävissä raksalla on. Koskaan ei saa olla niin kiire, ettei ehtisi miettiä miten työ tehdään turvallisesti.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Ammattiliitto Pron blogipalstalla. Rakennusalan toimijat Pro, Rakennusteollisuus RT, Rakennusliitto ja Työturvallisuuskeskus sekä työsuojeluviranomaiset järjestävät Telinetorstai-teemapäivän 10.4.2025. Telinetorstailla kiinnitetään huomiota turvalliseen telinetyöskentelyyn.

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä