Elokuun 29. päivä järjestettävä Itämeripäivä kiinnittää huomion tärkeään ja helposti likaantuvaan kotimereemme. Terve, viihtyisä ja kaikille turvallinen meri on roskaton.
Yli kymmenen vuotta tehty rantaroskaseuranta osoittaa, että roskien määrä on maamme rannoilla vähentynyt, mutta roskaisuuden kannalta hyvässä tilassa ovat vain Merenkurkun ja Selkämeren rannat. Muilla merialueilla tila on roskaantumisen osalta heikko, ja sisävesien osalta seurantatietoa ei ole. Mereen ja vesistöihin roskat päätyvät usein kulkeutumalla hulevesien ja tuulen mukana. Roskaantumisen lähde on ihminen ja ihmisen toiminta – myös rakentaminen.
Työmailla syntyvät jätemäärät sekä -lajit vaihtelevat työmaan vaiheen mukaan. Riskit roskaantumiselle ovat myös erilaisia muun muassa työmaan sijainnista ja sääoloista johtuen. Näiden vuoksi jätehuoltosuunnitelmassa on otettava huomioon muuttuvat tilanteet. Suunnitelmassa on hyvä käsitellä myös työmaa-alueen ympäristön roskien käsittely.
Rakentamiseen suoraan liittyvien jätteiden ohella rakentamisessa syntyy kuluttajaroskia kuten ruoka- ja juomapakkauksia sekä tupakantumppeja. Työhön perehdyttämisessä onkin hyvä käydä läpi työmaan käytännöt tupakoinnin ja ruokailun osalta. Näitä hyviä käytäntöjä on syystä noudattaa myös työmaa-alueen ulkopuolella.
Roskaantumisen estäminen vaatii konkreettisia toimia: selvät pelisäännöt, tarpeelliset jäteastiat ja oikea asenne muodostavat hyvän pohjan. Esimerkiksi säännöllisten siivousvarttien avulla työmaan yleisalueet saadaan pidettyä siistinä eikä siivoamisesta muodostu rankkaa kertarykäisyä. Jokainen työntekijä pitää puolestaan omaa ”tonttiaan” pysyvästi siistinä.
Vastuunsa tuntevilla työmailla kiinnitetään erityistä huomiota siisteyteen. Turvallinen ja tehokas työmaa syntyy pienistä teoista. Siisteyteen panostamisella edistetään työmaan työturvallisuutta ja vähennetään myös muun muassa kompastumisen riskejä. Kompastumiset ja liukastumiset ovat yksi yleisimpiä tapaturmien syitä työmailla. Yhteisen työpaikan siisteys otetaan huomioon aina sopimusvaiheesta mestan luovutukseen asti ja sitä seurataan jatkuvasti työmaan ollessa käynnissä.
Siisti raksa ei ainoastaan paranna työntekijöiden turvallisuutta, vaan myös tehostaa työskentelyä. Kun työkalut ja materiaalit ovat järjestyksessä, työntekijät löytävät tarvitsemansa nopeasti ja helposti. Jätehuollon suunnitellulla on merkittävä rooli työmaan siisteyden ja tehokkuuden edistämisessä. Hyvin suunniteltu jätehuolto varmistaa, että keräysvälineitä on riittävästi ja ne sijoitettu niin, että työmaa voidaan pitää siistinä mahdollisimman vaivattomasti. Myös jätteiden siirtämisessä ja keräyspisteiden löytämisessä säästetään aikaa, kun jätehuoltosuunnitelma on tehty huolellisesti.
Siistiä raksaa on aina mukava katsella niin työmaan sisä- kuin ulkopuoleltakin. Pidetään siis omamme kunnossa!
Kirjoita kommentti