Opas ja toimintapäivä nostavat esiin telinetyön turvallisuuden tärkeyttä

Telinetorstaita vietettiin menneinä vuosina yhtenä rakennusalan merkkipäivänä keväisin. Kevät koittaa edelleen rakentajille ja niin koittaa jälleen myös Telinetorstai 18.4.2024.

Blogi on toinen osa kirjoitussarjasta, jossa eri liittojen edustajat käsittelevät Telinetorstai-toimintapäivää

Teema oli ja on tarpeen, kuten Tapio Jääskeläinen sarjan ensimmäisessä blogissa kirjoittaa. Telineet eivät työmailta ole kadonneet eikä vaatimus niiden oikeellisuudesta ole vähentynyt.

Työturvallisuuskeskuksen rakennusalojen työalatoimikunta on julkaissut tilaajien ja käyttäjien avuksi Turvallisesti telineillä -oppaan. Opas on laadittu havainnollistamaan telineiden ja telinetyön vaiheiden turvallisuutta telineiden tilaajalle, työnjohdolle ja käyttäjälle.

Turvallisesti telineillä -oppaan tarkoitus ei ole tehdä sinusta telinetyön gurua, eikä tyhjentävästi antaa vastauksia yksityiskohtaisiin vaatimuksiin. Opas antaa nojaa, apua ja suuntaa telineiden käytölle ja sille yhteistyölle, jota hyvä telinetyö edellyttää. Se antaa suuntaa ja apua telineen tilaajalle valittaessa oikeaa telinettä kulloiseenkin työtehtävään. Ei niin, että tilaaja tai käyttäjä suoraan tietäisi kaikki ominaisuudet, joita kulloiseenkin työhön tarvittavalla telineellä on, vaan niin, että tilaaja osaisi paremmin määritellä toimittajalle tarpeensa.

Turvallisesti telineillä antaa myös apua kokonaisvaltaiseen telineturvallisuuteen telineen käytön ajalle:

  • Mitä tarkastelemme, jotta teline säilyy turvallisena?
  • Miten työskentelemme, jotta työ on turvallista?
  • Mihin kiinnitämme huomiota?
  • Mitä vaadimme?
  • Ja ennen kaikkea, mistä meidän tulee kysyä tarkemmin, kun emme tiedä?

Telinetorstain webinaarissa 18.4.2024 käsittelemme turvallisten telineiden merkitystä tilaajan, tekijän, toimittajan sekä tarkastajan tulokulmasta. Käymme dialogia merkityksestä ja siitä mikä mahdollistaa turvallisen telinetyön. Keskustelemme samalla myös Turvallisesti telineillä -oppaan sisällöstä ja kuinka se osaltaan mahdollistaa onnistumisia telinetyössä.

Telinetyön lähtökohtana tulee olla turvallisuus, käytettävyys ja suunnitelmallisuus. Pelkkää lakia lukemalla on tavallisen kuolevaisen vaikeaa muodostaa mielessään käytännön kokonaisuutta tästä kaikesta. Siksi alan yhteisenä keväisenä keskusteluna on käytäntöön pureutuva ja siitä rakentava keskustelu telineturvallisuudesta.

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä