Jos hyvin käy, Hyvinkään tapa ostaa osaamista on pian maan tapa

Heikki Jämsä, INFRA ryTALOUSTUTKIMUS SELVITTI viime syksynä kuntien teknisen toimialan laajuutta ja tehokkuutta. Tulos oli, että asiaa ei pystytä selvittämään. Moninaisten toimintamallien
paremmuudesta ei ota selvää erkkikään.

Useat kuntaesimerkit kuitenkin osoittavat, että kumppanuuden kautta, tekemällä entistä enemmän yhteistyötä yksityisen sektorin urakoitsijoiden kanssa, kunta saa tarvitsemansa palvelut aiempaa tehokkaammin ja taloudellisemmin.

KESKEINEN KYSYMYS on, miten kunta osaa ostaa ja kilpailuttaa markkinat parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Suurimmissa kunnissa osaaminen on pääsääntöisesti hyvällä tasolla. Haasteena on, miten loput 290 saavat hankintansa organisoitua hyvin.

Uuden hankintalain myötä hinnan lisäksi tulisi ottaa huomioon myös laadullisia
tekijöitä. Tavoitteena on myös edistää innovaatioita. Urakoitsijalla pitäisi olla mahdollisuus tarjota vaihtoehtoisia ratkaisuja hankinnan kohteeseen.

Se, miten tilaaja pystyy vertailemaan eri vaihtoehtoja keskenään jää nähtäväksi. Toivottavasti pienempien kuntien hankintaosaamisen kehittämiseen panostetaan kunnolla lakimuutosten myötä. Tarvetta olisi.

YKSI HANKINTALAIN ”uutuuksista” on markkinakartoitus.

Hankintayksikkö voi tehdä ennen varsinaista hankintaa markkinakartoituksen
hankinnan valmistelemiseksi ja antaa urakoitsijoille tietoa hankintaa koskevista
suunnitelmistaan ja vaatimuksistaan.

Tämä kannustaa yhteiseen vuoropuheluun, mikä parantaa sekä tilaajan ymmärrystä markkinoista, että tarjoajien ymmärrystä tilaajan tavoitteista.

Esimerkiksi Hyvinkäällä tämä on oivallettu hyvin. Kaupunki pyrkii aktiiviseen vuorovaikutukseen palveluntuottajien kanssa. Kun tähän yhdistyy hankintojen kilpailuttaminen ajoissa mahdollistaen riittävän pitkä urakkalaskenta-aika, alkaa kasassa olla jo hyvä paketti.

Silloin veronmaksajan euro tekee sitä mitä pitää: tuottaa laadukkaita peruspalveluita ilman tyhjäkäyntiä ja hukkaa.

Tekniikan tohtori Heikki Jämsän vastuuelueena INFRA ry:ssä on  yleinen edunvalvonta ja  t&k -toiminta. Teksti on julkaistu alunperin INFRA ry:n blogeissa.

 

Kommentit

  1. Halvinta homma oli silloin kun julkinen sektori tekia asiat itse ja voittoa ei vedetty välistä. Nyt kaikki on kaillistunut siihen malliin, että meillä on palkat alle köyhyysrajan, maailman korkein verotus ja pakkomaksut päälle, muttei vastiketta sille. Me olemme euroopan ryssälä

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä