Kivirakentajat kuntavaaleista: Kehittyvä kunta rakentaa

Huhtikuussa järjestetään jälleen kuntavaalit. Vaikka tuleva maakuntahallinnon uudistus myllää kokonaisuutta uusiksi, riittää kuntatasolle paljon päätettävää ja parannettavaa. Rakentaminen on yksi asiakokonaisuus, jonka soisi nousevan voimakkaasti keskusteluun.

Miksi kuntavaaleissa sitten pitäisi puhua rakentamisesta? Vastauksia on monia, mutta seuraavassa kolme. Suomi tarvitsee lisää laadukasta rakentamista. Kaupungistumisen myötä kohtuuhintaisen asumisen mahdollistaminen on entistä tärkeää. Samalla entisestään korostuvat ympäristövaateet edellyttävät fiksuja ratkaisuja.

Väestömäärän kasvaminen monella paikkakunnalla edellyttää uusia kohtuuhintaisia koteja. Muuttotappiopaikkakunnilla rakennuksille pitää taas usein löytää uusia käyttötarkoituksia korjausrakentamisen tukemana. On tärkeää ymmärtää, että asumisen kustannukset ovat suoraan yhteydessä rakentamisen kustannuksiin. Tämä alleviivaa järkevän sääntelyn merkitystä.

Ilmastonmuutos on tosiasia, jonka torjumiseen ja johon sopeutumiseen olemme laajasti sitoutuneita. Rakentamisessa erityisen tärkeä näkökulma on rakennuksen koko pitkän elinkaaren huomioiminen ympäristövaikutuksia arvioitaessa. Ei maratonissakaan palkita ensimmäisen kympin jälkeen, vaan vasta maalissa. Hyvillä luvitusprosesseilla voidaan myös kytkeä rakentaminen entistä vahvemmin kiertotalouden kokonaisuuteen.

Rakentaminen on kehityksen merkki. Uutta luodaan ja vanha väistyy. Kehittyvä kunta rakentaa ja työllistää, kasvaa ja uudistuu. Suomalaiset kivirakentajat ovat tärkeä osa paikallisyhteisöä ja usein aluetalouden moottori. Siksi me haluamme puhua kuntavaaleissa rakentamisesta.

Pienet ja keskisuuret rakentamisesta vastaavat yritykset työllistävät suuren määrän suomalaisia ammattilaisia. Tämä luo aluetalouteen elinvoimaa. Katso, kuinka kivipohjainen rakentaminen työllistää tuhansia ammattilaisia eri puolella Suomea.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=iek8JXtKNlU&w=854&h=480]


Tiina Kaskiaro

Tuoteryhmäpäällikkö
Rakennustuoteteollisuus RTT ry

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä