Oikea asenne on avain laatuun

jukka-pekkanen-2Vielä tuossa kevään korvilla tuntui siltä, että olisin yhtä lailla voinut kirjoitella kokoelman suomalaisista sananlaskuista. Vaatimattomuus kaunistaa. Vaikeneminen on kultaa. Kel onni on, se onnen kätkeköön. Minä en ole mikkään, enkä vähän päästä sekkään… Mutta ilokseni voinkin kirjoittaa Rakentamisen Laatuteko 2016 -kilpailun erinomaisista osallistujista, joita ilmoittautumisajan alkupuolen hiljaiselon jälkeen kertyi oikein mukavasti.

Vaikka kaverin, tai vielä vähemmän oman itsensä, kehuminen ei olekaan meillä maan tapa, Laatuteko-kisaan saatiin yhteensä 44 ilmoittautujaa – joko yksittäistä rakentajaa tai työntekijäporukkaa. Kilpailu osoitti todeksi sen, mikä jo teoriassa tiedettiinkin: Suomessa on paljon rakennusalan ammattilaisia, joille laatu on sydämen asia. Mikäli ammattiylpeyden ja -osaamisen avoin osoittaminen olisi meille yhtään luontevampaa, osallistujien määrässä olisi helposti voinut olla nollia perässä.

Kilpailun taso osoittautui erittäin korkeaksi. Aivan jokainen 44 osallistujasta olisi ansainnut paikan finaalissa. Ilahduttavaa oli niin ikään se, kuinka monipuolinen osallistujien joukko oli – edustettuna on koko rakennusalan laaja kirjo kirvesmiehistä koristemaalareihin ja putkimiehistä vastaaviin mestareihin. Tuomariston tiukan seulan läpäisi lopulta kahdeksan kisaajaa. Kuten koko osallistujien joukkoon, myös finalistikaartiin mahtuu eri alojen eri ikäisiä ammattilaisia, niin työntekijöitä kuin työnjohtajiakin.

Monipuolisuus. Asenne. Oikea tekemisen meininki. Pitkän linjan laaduntekijä. Laatuteko ei voi olla vain yksittäinen sattuma. Nämä teemat nousivat esiin tuomariston käymissä keskusteluissa finalisteja valittaessa. Kaikkia finaalissa mukana olevia yhdistääkin ajatus siitä, että laadukkaan lopputuloksen aikaansaaminen on tahdon asia. Laadun tekemisen avaimina kisaajat nostivat esiin yhteistyön kaikkien projektin osapuolten kanssa, hyvän etukäteissuunnittelun, turhasta kiireestä luopumisen ja ennen kaikkea peräänantamattoman asenteen laadukkaan lopputuloksen aikaansaamiseen.

Jokainen finalisti on päässyt kertomaan työstään ja laatuun liittyvistä ajatuksistaan myös suurelle yleisölle. Tekemisen prosessin sekä lopputuotteen laadun lisäksi videohaastatteluissa nousi esiin myös yksi erittäin tärkeä seikka: asiakaskokemuksen laatu. Hyvän laadun tekijä ei koskaan unohda loppuasiakkaan roolia ja kokemusta projektissa. Kaikessa yksinkertaisuudessaanhan asia on niin, että ihmiset rakentavat ihmisille.

Rakentamisen Laatuteko -kilpailun kärkikahdeksikko on hyvä ja edustava joukko suomalaisia laaturakentajia, joista kuka tahansa voisi olla voittaja. Tuomaristo on nyt oman työnsä tehnyt ja tästä eteenpäin sitä jatkaa ministeri Kimmo Tiilikainen, joka valitsee kisassa palkittavan laaduntekijän. Voittaja julkistetaan 13.10. FinnBuild-messujen yhteydessä, messujen Awards Partyssa.

Katso finalistien videoesittelyt! Kuka on sinun suosikkisi?


Jukka Pekkanen

johtaja, rakentamisen kehittäminen
Rakennusteollisuus RT ry

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä