Tervetuloa arjen laatukisaan!

Rakentamisen laadusta riittää puhetta ja tekstiä. Useimmiten erikoishuomio kiinnitetään erilaisiin virheisiin sekä kuviteltuun tai todelliseen ahneuteen, laiskuuteen ja palvelun puutteeseen. Virheistä oppiminen on usein tehokasta. Tympeä ja kallis kokemus jättää jäljen työtapoihin, jos tekijät ovat oppivaa sorttia. Uskoisin kaikilla pitempään rakennusteollisuudessa työtä tehneillä ihmisillä olevan tästä kokemuksia, kevyempiä tai raskaampia.

Virheisiin keskittyminen voi opettaa, mutta ei se pelkästään hyväksi ole. Kun mustamaalaamme tekemisiämme ja itseämme tarpeeksi, emme näe kehittymistä emmekä hyvää laatua, jota kuitenkin tehdään ja johon jokaisen tulee pyrkiä. Emme oikein kehtaakaan sanoa, että nyt tuli hyvä lopputulos. Kuitenkin suurin osa rakennetusta ympäristöstämme on laadukasta käytössä ja komeaa katsella.

Media ja tietämättömien kommentitkin edesauttavat alan ihmisten turhaa häpeäntunnetta. Vaikka tiedämme hyviä laatutekoja, emme taida kehdata niistä puhua. Pelkäämmekö, että sieltä sittenkin paljastuu virhe? Huomautanpa vain, että töppäyksienkin asiallinen käsittely on laatutyön tekemistä.

Nyt haastetaan rakennusteollisuuden työmaiden ja tehtaiden väki näyttämään, miten laatua tehdään ja ketkä sitä tekevät. Palkitsemme työpaikkojen ihmisiä, jotka toteuttavat arkisessa työssään laatua.

Emme etsi taikureita. Etsimme työntekijöitä, työryhmiä, työnjohtajia, projektipäälliköitä ja valvojia, jotka tekevät laatua arkisessa rakennusteollisuudessa, ei pelkästään erikoiskohteissa. Tuleehan kaiken jälkemme olla laadukasta.

Haastammekin alan ihmiset Rakentamisen Laatuteko -kisaan, jonka voittaja julkistetaan ja palkitaan FinnBuild -messuilla lokakuussa. Samalla puhutaan laadusta työmaiden äänillä. Tämäkin kisa vie kelpo alaamme eteenpäin. Ilmianna siis laatuteko toukokuun aikana!


Matti Harjuniemi

puheenjohtaja
Rakennusliitto


Rakentamisen laatuteko 2016 -kilpailu on osa Rakennusteollisuus RT:n laajaa laadun kehittämishanketta. RT:n kanssa kilpailun toteuttavat Rakennusliitto, Rakentamisen Laatu RALA ja Rakennuslehti.

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä