Tuukka ja Annika loistivat Taitajissa – kultaa ja hopeaa talonrakennuslajissa Savon ammattiopistoon

Savon ammattiopiston rakennusalan opiskelijat Tuukka Väistö ja Annika Häkkilä menestyivät Taitaja2025-kilpailussa. Talonrakennuslajissa Tuukka nappasi kultaa ja Annika taisteli itselleen hienosti hopeasijan. Kyseessä ei ollut mikä tahansa kisa, vaan ammattitaidon SM-finaali, jossa vastassa oli kovatasoisia osaajia ympäri Suomen.

Tuukka Väistö, Annika Häkkilä ja valmentaja Teemu Heikkinen fiilistelivät menestystä rakennusalan työsalissa Toivalassa.

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, johon voivat osallistua ammattiin opiskelevat.

”Se mikä tehdään, tehdään hyvin”

Rakennusala on molemmille selkeästi oma ala. Tuukan isä työskenteli alalla, ja sillä on ollut vaikutuksensa ammatinvalintaan. Annikaa puolestaan kiinnosti mahdollisuus tehdä käsillä ja nähdä työnsä tulokset ja se mitä kaikkea pystyy rakentamaan.

”Parasta on se, että saa tehdä käsillä ja näkee konkreettisesti oman käden jäljen, Annika sanoo. Jos tekee huolella, tulee hyvä lopputulos – muuten ei”, Annika toteaa. ”Tätä meille on opetettu koulussa alusta asti”, hän jatkaa.

Kilpailu vaati paitsi teknistä taitoa ja tarkkuutta, myös paineensietokykyä ja päättelykykyä. Jokainen työvaihe oli mietittävä tarkkaan – mikä tehdään ensin, missä kohtaa ei saa tulla virheitä, milloin pitää vain jaksaa loppuun asti. Ja millin tarkkuudella, tietenkin.

”Aika oli tosi tiukka eikä työ ehtinyt täysin valmistua, mutta silti tuli hyvät pisteet. Kaikkein ylpein olen siitä, etten luovuttanut ja tein kaiken mitä pystyin”, Annika kertoo.

Tuukalle voitto oli iso asia. ”Aikapaine oli pahinta. Jouduin kiireellä tekemään, mutta sain kasaan hyvän kokonaisuuden. Eniten Taitaja-kilpailusta jäi tietenkin mieleen mitali – ja koko homma. Kyllä tämä CV:ssä mainitaan”, hän toteaa hymyillen.

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että osallistuminen kannatti. ”Onhan tämä ollut aika erilaista. Paineensietokyky on kehittynyt ja oma osaaminen tuntuu varmemmalta”, Tuukka summaa.

Valmennus ja opettajien tuki ratkaisevassa roolissa

Kilpailijoiden taustalla on vankka valmennustiimi ja hyvä opetus. Veikko Vartiainen, Teemu Heikkinen ja Jukka Laukkanen sekä kaikki rakennusalan osaajat tukivat nuoria koko matkan ajan: koululla treeneissä, suunnitelmien läpikäynnissä ja kisan aikana. Jukka on opettanut molempia työsalissa, mutta kisan aikana hän toimi tuomarina lajissa.

Tuukka ja Annika ovat käyttäneet omaa aikaansa, treenanneet myös koulupäivien ulkopuolella. ”Meillä ei nipoteta liikaa, tehdään rempseästi se, mitä osataan – ja aika paljon osataan”, sanoo kilpailussa valmentajana mukana ollut Teemu.

Veikko nostaa esiin erityisesti Annikan rauhallisuuden. ”Hän on vakaa tekijä, ei hötkyile, vaan tekee loppuun asti. Tuukan kohdalla Jukka huomasi jo aikaisin, miten taitavasti hän lukee piirustuksia ja kuinka tarkka tekijä on kyseessä. Se on iso vahvuus – kisassa ei ole varaa arvailla.”

Tie finaaliin

Tie Taitaja-finaaliin kulki harjoittelun kautta – sekä työelämässä että koululla. Annika oli mukana jo aiemmin semifinaaleissa, mutta jatkopaikka ei silloin auennut. Syntyi päätös yrittää uudelleen. Taitaja2024-kilpailun finaali järjestettiin Kuopiossa, ja kotikisoissa molemmat pääsivät seuraamaan kisoja avustajina. Se auttoi valmistautumaan.

”Silloin näin, millaista finaalissa oikeasti on. Ajattelin, että kyllä minäkin voisin. Osallistuminen kilpailuun ei harmita – kannatti”, Annika pohtii.

Tuukka puolestaan seurasi edellisvuoden finaalia ja kiinnitti huomiota mittavirheisiin. ”Laitoin millit kohdilleen, vaikka kisassa ei ehdi samalla tavalla tarkistaa kuin normaalisti työmaalla.”

Molemmat kilpailijat treenasivat koululla tavoitteellisesti. He osallistuivat Kasikurkistus-tapahtumaan, jossa rakennettiin linnunpönttöjä ja opetettiin yläkoululaisille kädentaitoja – sekin kehitti esiintymistaitoja ja varmuutta ja jälkeenpäin jaksaa naurattaa. Harva ehkä treenaa linnunpönttöjä tekemällä.

”Koulun treenit oli tärkeitä. Oppi enemmän kuin osasi edes ajatella. Oli hyvä, että sai treenata omaan tahtiin ja kysyä, kun joku mietitytti”, Annika sanoo. ”Kannattaa tehdä kelloa vastaan töitä ja treenata varsinkin sitä, missä on epävarma. Ja tärkeintä – jatkaa vaan, vaikka jokin menisi pieleen”, Annika vinkkaa tuleville kilpailijoille.

Millin peliä – ratkaisu syntyi viime hetkillä

Taitaja-kilpailussa jokaisella työvaiheella on merkitystä. Tuukka vei voiton puolen pisteen erolla – ratkaisu syntyi aivan kilpailun viime hetkillä. ”Luultavasti se ratkaisi, että poistin tehdaspäät”, Tuukka pohtii. ”Niin niin, mutta minulla oli kiire!” Annika kuittaa kisahuumorilla.

Tuleville kilpailijoille opetus lienee selvä – tehdaspäät kannattaa poistaa!

Tuukka Väistön ja Annika Häkkilän mitalien värit ratkottiin viimeisenä finaalipäivänä. Mitalistit pääsivät tarkistamaan missä erot syntyivät. Viimeisenä kilpailupäivänä eroa syntyi ratkaisevan puolen pisteen verran.

Menestys kisassa antaa pohjaa tulevaisuuden suunnitelmille

Opettajien rooli kisamatkalla  ja opiskelun aikana on ollut merkittävä. ”He huolehtivat, että opinnot etenevät ja auttavat tarvittaessa”, Annika kiittää. Opettajilla valmennuksessa on  jokaisella oma erityisosaamisensa: Jukalla piirustukset, Veikolla muuraus ja Teemulla oikeastaan kaikki. ”Rakennusalan opiskelijat ovat jo ensimmäisenä vuonna näppäriä ja tarkkoja”, toteaa Jukka ylpeänä. ”Siitä voi olla aiheellisesti ylpeä”, lisää Teemu.

Savon ammattiopiston Toivalan oppimisympäristöt saavat kiitosta sekä opettajilta että opiskelijoilta. ”Kampus on sopivan kokoinen, opettajat tuttuja ja alan opiskelijat tulevat tutuiksi”, kuvailee Annika. Tuukan mukaan opettajat ovat parhaita – opiskelu on rentoa ja mukavaa ja rakennusalalla saa osaavaa opetusta. Täällä kaikki tuntevat toisensa.

Molemmat opiskelijat uhrasivat omaa aikaansa treeneihin – mutta kuten Teemu hymyillen toteaa: “Eikös teillä ollut aika mukavaa?”. Menestys kisassa antaa vahvan pohjan tulevaisuuden suunnitelmille. Molemmat mitalistit valmistuvat toukokuussa ja tähtäävät sen jälkeen työelämään. Annika haaveilee insinööriopinnoista ja vakituisesta työpaikasta. Tuukka suuntaa ensin työelämään, mutta jatko-opinnotkin kiinnostavat. Molemmat ovat sitä mieltä, että rakennusalalla tekijöille riittää töitä. Kisakokemus antoi lisää varmuutta omasta osaamisesta.

”Taitaja antoi itseluottamusta ja varmuutta, nyt tietää, että pärjää paineen alla. Siitä on hyötyä työelämässä”, Annika toteaa.

”Ilman opettajien ohjausta ja sparrausta emme olisi olleet valmiita tähän. Meillä oli hyvä henki treeneissä ja selkeä tavoite”, Tuukka kiittelee. ”Valmentajat osasivat antaa juuri oikeanlaista palautetta ja uskoa omaan tekemiseen”, Annika täydentää.

Talonrakennuslaji on yksi kilpailujen vaativimmista: se mittaa sekä tarkkuutta että nopeutta, mutta myös kykyä toimia itsenäisesti ja järjestelmällisesti.

Koko Savon ammattiopiston rakennusala on ylpeä opiskelijoiden menestyksestä. He ovat esimerkki siitä, mihin määrätietoisella opiskelulla ja hyvällä ohjauksella voi päästä.

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyttämönä. Ensimmäinen Taitaja-kilpailu on järjestetty vuonna 1988. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa.

Teksti: Heli Laitinen

Katso myös

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä
Rakennusteollisuus RT
Yksityisyyden yleiskatsaus

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida asetuksiasi alla.